Пазарът на труда в средата на 2019 г.

Според проучване на агенцията по заетостта, направено сред близо 400 000 работещи компании, най-търсените на пазара на труда в България в момента са служителите в хранително-вкусовата промишленост, машинните оператори, строителите, шивачите, охранителите, работниците в дървообработването, монтажниците в строителството и готвачите.

Бизнесът планира да наеме около 300 хиляди души на пълен работен ден.

Ето какво работодателите очакват като умения от бъдещите си служители, в процентен изглед:

  • самоконтрол и дисциплина - 85,5 %
  • умения за работа под напрежение - 62,9 %
  • потребност от знания и умения за въвеждане на нови технологии - 55,9 %
  • знания и умения за работа с клиенти - 55,6 %
На фона на отворените граници и правата за свободно движение на стоки, услуги, капитал и най-вече хора, българският икономически модел се вижда принуден да се адаптира към условията на свободния пазарен механизъм, в това число и като стане по-конкурентно способен. 
Увеличаването на трудовото възнаграждение във всички сфери на частния бизнес е едновременно следствие и причина от развитието на пазара. На фона на растящите заплати се наблюдава и растяща производителност на труда, чиито растеж обаче изостава, в сравнение с големите икономики в ЕС. 

Другата добра новина е, че все по-голяма част от икономиката излиза на светло, облага се с данъци и изобщо - ако може така да я наречем - се европеизира. Въпрос на време е това да се случи и с медийния сектор (тв, радио, преса, интернет-медии), макар всички признаци да сочат, че свободното слово у нас се капсулира и изолира от условията на свободния пазар (виж тук). 

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба