за Мopала и Ценнocтната cucтeмa...

        Преди няколко дни попаднах на това нещо, което носи заглавието "психологически тест". 
Отляво са показани двама мъже, готови да се целунат, а отдясно - две слаби момченца, които очевидно символизират т.нар. световен глад. Под двете изображения има текст: 
"Ако снимката отляво Ви шокира повече, от тази вдясно, значи имате проблем с понятието си за морал."
        Този "психологически тест"  е насочен към предразсъдъците на хората и именно поради това, аз се заинтересувах от това - що е то морал?
       На първо място - проверих в тълковния речник. Там освен, че е посочено, че думата морал е в мъжки род и само в единствено число, пише и нещо друго. Дадени са две значения : 


1. Система от правила за нравствено поведение в обществото; нравственост. Висок морал.2. Прен. Нравоучение, поучение.
        Реших да проверя какво пише в учебниците по "Етика и Право" за 10-и клас. Там пишеше следното (цитирам от учебника, но към момента същото обяснение го има и в Уикипедия): 
"Моралът е система от принципи на поведение и отношение към света, отнасяща се до понятията добро и зло (не бива да се бъркат с правилно и неправилно или хубаво и лошо или приятно и неприятно - които са относителни спрямо гледната точка на човека, а понятията добро и зло са абсолютни и не зависят от гледната точка). Тази система от принципи на поведение и отношение към света е тясно свързана с човешката етика."
         От горния цитат бих подчертал "добро и зло" - т.е система от принципи на отношение към света, относно понятията добро и зло.  Да, но тук - в тази ситуация, не може и дума да става за понятия като добро и зло. Можем да говорим за правилно и неправилно, хубаво и лошо, приятно и неприятно - но не и за добро и зло! А в определението за морал се казва, че двойката "добро и зло" не бива да се бърка с "правилно и неправилно"... Е - очевидно понятията са се объркали - т.е. неправилно са употребени. 
         Казвам, че думата "морал" е силно притеснителна на фона на двете картини в изображението - тя е употребена неправилно, което води до изкривено разбиране на сравнението (между картината в ляво и тази в дясно). По-скоро вместо морал, би трябвало да се разбира ценностна система. Ето и нейното определение: 


Ценностната система е съгласуван набор от етични ценности, служещи като стандарт за насочване на човешкото поведение във всички ситуации. 
         Вижте цялото обяснение в уикипедия



               В същността си - моралът е ценностна система, вид ценностна система. Той е може би най-добре дефинираната ценностна система. Moралът е система от принципи, които принципи се отнасят и изчерпват до понятията Добро и Зло. Тези понятия са абсолютни - не се променят и не зависят от гледната точка на човека.
               Ценностната система обаче като цяло допуска всеки сам да определи за себе си кое е правилно и кое не, кое е хубаво и кое не...и т.н., но не и кое е добро и кое - зло!
               На изображението по-горе има ясно преувеличение, хиперболизиране и дори бих казал - замяна на двойката "Правилно-Неправилно" с "Добро-Зло". Гледната точка на автора на този "тест" се натяква, а тя всъщност е индивидуална и личностна.
               В началото на анализа си на това изображение, аз споменах, че този "психологически тест" е насочен към предразсъдъците на хората - но тук не можем да говорим за същинска демагогия - поне не в същността, в която я познавам - но и не прикривам впечатлението си, че се долавят някакви демагогически нотки. По-скоро става въпрос за налагане на гледна точка... Всъщност точното определение ще бъде ясно едва тогава, когато разберем целта на изображението - тоест, с каква цел е създадено - което не е ясно. В зависимост от тълкуването - този "тест" може да се определи и като дезинформация - т.е. като подаване на грешна информация за това, що е то морал...

Коментари

  1. И аз съм попадала на този "тест",но до сега не се замислих всъщност за думата морал и, че това което си написал е доста вярно... Доброто и злото няма нищо общо с картинката. Всичко си е въпрос на гледна точка, но все пак смятам, че трябва да се шокираме от картинката вляво, защото все пак двама човека, мъже или жени няма значение, които се целуват не мисля, че въобще трябва да е шокиращо.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба