Каква е Русия в съзнанието на големите ни възрожденци?

Русия - такава, каквато я видяха изтъкнатите български мъже на 19-ти век:


"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." 
(Христо Ботев, в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)

"Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"
(Захари Стоянов, в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)

"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския…."
(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.) 

"Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!"
(Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)

"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование." 
(Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)

"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."
(Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)

"Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи­янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука…" 
(Захари Стоянов, статия "Кой")

"(...) Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съедине­нието. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество." 
(Стефан Стамболов, в. “Свобода”, бр. 7, 19.XI.1886 г.)

"О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?
Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки...
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!"

(Иван Вазов, из "На руските воини", 1916 г.)


"Тогава ние с ненавист и омраза гледахме не само на турците, но на австрийците, на немците, а най-вече на англичанете, защото те поддържаха страната на турците и високо проповядваха, че Россия не иде да освобождава християните от турците, но иде да ги пороби и с време завладее и погълни. Кой българин вярваше тия немско-английски палаври? Кой не се отнасяше към тях с презрение и даже с отвращение като към подли и безчестни интриги? А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за бълг. Независимост и народност, като гледа какво вършат в България и навън руссите, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави и уместни... Едно време турците душаха бълг. Свобода и народност, днес същото дело искат да вършат нашите братя освободители. Едно време всяко зло за българете идеше от Ц-град, днес иде от Петербург..."


(Стефан Стамболов, “Дневник”, 6 декември 1886 г., /71, 106-108/)





/следва продължение.../

Коментари

  1. А, как само лесно се манипулира българският народ, като се приписват лъжливи тълкувания на думите на великите български революционери, като Ботев, Раковски и пр. Как само безродните русофоби манипулират съзнанието на българите, като лъжат, че Ботев и Раковски били рсофоби, нищо подобно при това.

    Ботев пише статията си против руската политика на монархистите, които са преследвали неговите политически събратя- анархистите и Бакунин специално. Ботев не е бил никога русофил, но и русофоб не е бил също. :)

    Раковски също е бил подкупен от турското правителство да вярва, че след реформите на Танзимата, положението на поробените гяури ще се оправи значително. Султанът обещава, че българите ще живеят по -добре, ако приемат исляма и Раковски на драго сърце приема да си смени вярата, разгневен от факта, че Русия не действа спрямо Османската империя и затова пише гневен памфлет срещу руския цар и правителство.

    Стамболов и Стоянов са масони, туркофили и национални предатели, а Стамболов, дори предава Априлското въстание на турците, а след това лавира за Българско- турска обща държава, в която да управлява султанът. Типичен безродник е бил, досущ като днешните русофоби у нас. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Върви на майната си Руски боклук долен😡

      Изтриване
    2. Природна аномалийо взимай някакви лекарства русофилистик варварски. Това, което най-големите българи са казали по повод рашибозука е най-естественото нещо на света. Москалите са 100 процентови лицемери, демагози, фашаги, мародери, непоправими лъжци и крадци от самото си създаване (от украинците от Киевска Рус). Само вие полезни идиоти вярвате в абсолютните лъжи на тези, които в скоро време няма да ги има. При вас се получава защото сте едноклетъчни и нямате способност за най-елементарно мислене.

      Изтриване
  2. Изобличител на кремълския изобличител6 юни 2022 г. в 13:04

    Този, който определя себе си като изобличител ОЧЕВИДНО е малоумен руски кретен. Доповръща ми се като видях какво е писал за Г.С. Раковски. Всъщност точно такъв е начинът на действие на руската агентура в България вече почти 200 години - да наклеветява всеки, който не е съгласен с постулатите на Кремъл, да хвърля чернилка, за да може после да се позовават подобни идиоти на тези гнусни клевети. Долно тъпо говедо, не виждаш ли, че авторът е дал толкова много ясни и безкомпромисни цитати на хора, които дори нямаш право да гледаш в очите на портретите им. Ще мърси Раковски и Ботев!!! Кажи нещо и за Левски, който също е ненавиждал руската смрад... Кажи, смръдльо! Кажи, за да си презрян!

    ОтговорИзтриване
  3. Изобличителят е русофилски запъртък. Миризливецо путифилец, знаеш ли колко развита и стабилна икономика сме имали, преди да ни "освободят" през 1944г. тия? Знаеш ли, че няма други, като нас в целия бивш соцлагер (лагер!) дето толкова старателно да изпълняват директивите на СССР.
    Имали сме златен резерв, собственост, морал, съвест, религия. Какво ни е останало?
    А сега се досети, защо все още сме толкова зле!

    ОтговорИзтриване
  4. Като чета великите мисли на Анонимен и Изобличителя, за пореден път се убеждавам, че когато някой няма аргументи срещу опонента, използва най-мръсни обиди за да го обори, а в същност пада под нивото на приматите.

    ОтговорИзтриване
  5. Тоз който ни освободи той ще ни зароби думи на Апостола на свободата Васил Левски.Със приятел като Русия врагове не ни трябват.В момента Русия и Турция използват родината ни.Позволиха ни да влезем в ЕС за да точат евро пари по програмите чрез Доган генерал валията на задунайския вилает БЪЛГАРИЯ.

    ОтговорИзтриване
  6. явно 500 не бяха достатъчни

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба