Освиркаха го, макар че ни обединяваше до неотдавна

На честванията по повод Деня на Съединението тази година Президентът на републиката Румен Радев беше силно освиркан. На видеозаписа от събитието по време на речта на президента се чуват и възгласи "Радев е позор". 

Причините за тези настроения са позициите на президента относно руското нападение над Украйна. Често Радев споделя възгледите за неутралитет, за "Украйна настоява да води тази война" и т.н. Всъщност типичното за повечето наши полиитици снишаване от типа "докато мине бурята" довежда до тези настроения сред активната част от гражданското общество у нас. 

Да, президентът не е такъв евроатлантик, какъвто някои от нас бихме искало да бъде. Не е склонен към смели изказвания, по-скоро има нагласата да си затваря очите за очевидни неща и по всичко личи, че ще си остане такъв. 

Не го виня, защото все пак съм запознат с разделението в социалните пластове у нас, както и с контраста в образователното ниво на тези пластове. А Президентът е Президент на всички българи. 

Но господин Президентът Радев може да бъде и смел човек. Спомням си времето, когато той, единствен, беше реална опозиция на корумпираното правителство на ГЕРБ. Тогава ДБ бяха извън парламента, а ПП не съществуваха. Имаше извънредно правосъдие (специализиран съд и прокуратура) и много, много корупция. Тогава Радев не се страхуваше да говори по реалните проблеми на нацията. Всъщност именно заради тази своя смелост той беше избран за втори мандат от народа. И леви, и десни, и либерали, и консерви - обединихме се и избрахме Радев, защото той беше единственото спасение от хегемонията на корумпираното политическо ръководство на партиите в НС (ГЕРБ, ДПС, БСП). 

Така че... Освиркаха го, но нека не забравяме, че именно той ни обединяваше до неотдавна. 

Съединението е по същество Обединение. Денят на Съединението е като Ден на Обединението.

Нека това освиркване да послужи на господин Президента като едно приятелско ощипване по рамото от страна на обществото - да му напомни, че народът върви и гледа напред. ;) 

 7 септември 2023 г. 

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

7 комунистически стихотворения

Каква е поуката от Смирненската стълба