НЕО-социализъм ли... Я стига !


 
         В момента са много модерни твърденията, че България влиза в епохата на нео-социализма. Причината за подобни твърдения се крие в твърдата ръка на министър-председателя Бойко Борисов. Като аргументи за подобни твърдения се вземат предвид едноличните решения на премиера по важни за страната проблеми.
         За какъв нео-соц говорим? Преди година-две се говореше за пост-комунизъм, а сега за нео-социализъм... Припомням, че един от предизборните лозунги на РЗС  беше: "45 години комунизъм, 20 години - пост-комунизъм. Стига !"...  Интересното е, че терминът пост-комунизъм сега се замени с нео-соц. Явно се очаква, че по-краткото название ще има по-голям ефект сред народа.
         Споменаването на неща като нео-соц, пост-соц и т.н. се прави от определени кръгове в обществото. Тези кръгове служат на някои опозиционни партии, или поне споделят техните интереси. В България няма нито соц, нито нео-соц, нито ленинизъм, сталинизъм, марксизъм и т.н.! България е страна в Евросъюза и като такава представлява държава, която споделя европейските ценности, а посочените по-горе не са такива. Смешно е в 21-ви век да си говорим, че държава в ЕС е на път да влезе или вече е влезла в някаква соц-епоха.
         Да - вярно е, че една голяма част от обществото изпитва истинска носталгия по миналото и особено по соц-миналото. Но има и една такава част от обществото, която изпитва нетърпимост към онези времена и дори не иска да си ги спомня. Впрочем - датите 10-и ноември и 9-и септември се почитат по равно. Едната дата символизира началото на комунизЪма в България, другата - краят му. Тук няма как да не споделя един откъс от песента на Уикеда - "Обичам":

Десети ноември, девети септември,
кръглата маса, мирният преход,
майчице мила, ще ми се пръсне
от толкова обич сърцето...

         В заключение ще кажа, че в България почва за социализъм (вече) няма, но има страх от социализъм. Именно от този страх се възползват хората, които говорят за социализъм, комунизъм и т.н. Призовавам Ви, братя, да не бъдете толкова доверчиви, колкото сте всъщност; не вярвайте на всичко, което чуете, прочетете или видите. Ако искате да си изградите правилно мнение по даден въпрос, събитие и каквото и да било нещо, Ви препоръчвам винаги да проверявате как е отразено това нещо в различните медии - защото медиите обслужват нечий интереси. Тук е моментът да Ви кажа, че ако гледате Нова Телевизия, няма да чуете нито една добра дума за Бойко; обратното е в Канал 3 - там пък няма да чуете нито една лоша дума за Борисов. Естествено - нещата и тяхното отразяване не винаги са толкова директно и очевидно поляризирани, но все пак, ако не на пръв поглед, то поне на втори или трети става ясно.

Коментари

  1. Kakъв социализъм какъв комунизъм ? В България никога не е имало нито едно от двете .

    ОтговорИзтриване
  2. Вярно е заглавието,че комунизъм е нямало.Имало е само една утопия,която и сега твърдят,че била осъществима,но едва ли сме били на прага й!Пък и онези,които сега пропагандата на сини и пембени "демократи" нарича комунисти,отдавна вече са капиталисти и дори не си спомнят какви са ги мислили и дрънкали преди 30 години!Така че критиките и обвиненията към комунизма са смешни,а пък да се върне нещо,дето не е идвало,още по-малко е вероятно!Но трябва да има враг,за да се манипулира обществото.В Америка това е тероризма,в Бг е комунизма и ДС.Трябва да се намери начин да се раздели обществото у нас,за да може да се прокарват закони и продажби,безобразия всякакви и то да е безсилно да се противопостави.Демокрацията,както и комунизма да си останат само на книга!Хората са толкова заети да се делят на партии и да се ядат помежду си,че за гражданско общество можем само да мечтаем!За това и всеки посттоталитарист си чака месията на мястото на Живков и си избира нов вожд:царя,Костов,Борисов или друг.А повечето от тези персони са само кукли,които представляват определени клики от тарикати и олигарси,които искат да поръчат музиката,която са платили.Проблема съответно не е в персоните.Проблема е,че внесената зорлем демокрация при липса на образование и традиции,дори на желание за такава,се изражда във феодализъм,скрит под нейната маска.Че прекроената система не допуска реални демократични субекти на избори и на власт.Че трябват милиони,за да се влезе в схемата и за това тя ражда само мошеници и продажници.Което е в пъти по-зле от плашилото комунизъм!Както се вижда и почти с диктатор се сдобихме...и някои дори му се радват?!Това говори за неразвито общество и липса на демократично мислене.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

7 комунистически стихотворения