ЗА БОРИСОВ, ЖИВКОВ И ОМУРТАГ ИЛИ ЗАЩО БОЙКО Е СРАВНЯВАН С ТАТ0

        За никого не е тайна, че премиерът ни - Бойко Борисов - е сравняван с бившия комунистически диктатор Тодор Живков. Народът го сравнява - не някой друг. И ако на Тодор Живков едно време му казваха Тато (впрочем и днес така го наричат), на Бойко Борисов му казват Бате Бойко. Тате - Бате - това са си все роднински отношения... Както и да е. Въпросът, който искам да си изясня, е защо, аджеба, "Бойко е новият Тато" (Това е заглавие от вестник от 2003г.)
        Всъщност това сравнение - Тодор Живков - Бойко Борисов - не е случайно. Има си причини и те са най-различни. Една причина е например това, че българското съзнание е силно патриархално в основата си и, че това е начин нацията ни да избере своя стабилен водач - втълпявайки си, че той е приемственик на предишния такъв. Другата интересна причина е там, че народът вижда някаква прилика между Т. Живков и Б. Борисов.
        Естествено - когато говорим за сравнение на Живков с Борисов - трябва да имаме предвид разрастващата се носталгия по СОЦ-а. Но въпросът е "Защо народът сравнява Бойко с Тодор Живков?"
        Отговорът е много прост, дори повече от прост. Народът помни дотам! Ако помнеше повече този същият народ, бъдете сигурни - уверявам ви, сравнението щеше да е съвсем друго.
        Едно такова "друго сравнение" може да бъде, че Бойко например е новият Омуртаг. А защо не? Ето Ви и аргументацията - Бойко Борисов строи магистрали - дори от опозицията често го атакуват с думите: "Господин Премиер, асфалтът не се яде!" Очевидно от опозицията (БСП и ДПС) вземат предвид факта, че Борисов обръща огромно внимание по изграждането на инфраструктурата на територията на страната. Така. Казах , че можем да сравним Борисов с Омуртаг.
Знаеш ли, драги ми читателю, че в българската история Омуртаг е познат още с прякора си Строителя?
        В същината на тезата ми има и нещо по-интересно.
Много хора знаят изречението "Човек и добре да живее умира"... Но малко хора знаят, какво следва след това. Ето:


Човек и добре да живее, 
умира и друг се ражда. 
И нека роденият последен, 
като види тези писмена, 
да си спомня за оногова, 
който ги е направил. 
А името му е Омуртаг, велик хан. 
Дано Бог го удостои 
да преживее сто години. 


(надпис върху мраморна колона, пренесена в Търновската църква „Св. 40 мъченици")
Това не е целият надпис - изпуснах началото, тъй като то няма отношение към нашата тема.
Може би вече виждаш парарелите между Борисов и Омуртаг? Или пък не...?
        Знаете ли, че Бойко Борисов освен, че реже лентички, преди години пусна и няколко капсули на времето. Това са някакви затворени съдове, които се вграждат в новостроящи се сгради. В тези капсули се съдържа послание към бъдните(бъдещите) поколения. Сега виж онуй изречение, драги ми читателю, дето преди малко го прочете:
"Нека роденият по-късно като гледа този надпис да си спомня за оногова, който го е направил."
Може би ще се съгласиш с мен, че сравнение между хан Омуртаг и Бойко Борисов може да съществува. Съгласяваш ли се? Или не?
        След време тези капсули ще останат. Никой няма да помни онези нелепи изказвания на премиера (за пържолите например), защото те не говорят за него по този начин, както онова, което е той е построил и оставил. Така никой не помни и изказванията на Омуртаг - независимо дали е имало такива. Човек гледа в пространството и оттам си прави умозаключенията за това кой вожд, владетел,цар или премиер струва нещо и кой не. По този начин историята винаги ще помни тези, които струват и ще забравя онези, които не си струва да бъдат помнени...

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба