Честит първи май - Ден на труда !

 Честит първи май 2012 !

Днес е денят на труда и на международната работническа солидарност.

 - - - история - - - 

В социалистическите и комунистическите страни на честването на първи май се отдава голямо значение, в съгласие с идеологията и твърдението, че тези страни се управляват от работническата класа. В бившия социалистически блок Първи май е важен празник. В СССР и КНР той е отбелязван някога дори с военни паради.
Първи май е един от официалните празници в Република България. Всъщност - обявен е за официален празник у нас през 1939 г., но първият опит за честване на празника е през 1890 г. От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават марширувайки през площада, като скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа. И докато текат разни хвалебствените песни и дитирамби, множеството получава поздрави от държавни и местни ръководители. Задължително в поздравяването се включва и някой ръководител на партията (БКП)

 - - - нова история - - - 

След края на комунизма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавните и местните ръководители не се ангажират с организирането на масови прояви. Това е работа на ръководителите на онази партия, която се счита за наследник на БКП. Честването се отбелязва от социалисти и комунисти, като най-значителни са концертите на открито на Българската социалистическа партия (БСП)...

 - - - 01 май 2012 година - - - 

...Тази година, обаче, от БСП няма да празнуват.
- Не!
- Ще протестират.
Ще правят ''протестен митинг'' - дори и име са му измислили - "Първи май - Ден на гнева"...
Митингът ще започне в 11 часа; Румен Овчаров ще го открие, а Сергей Станишев ще го затрие - пардон - ще го закрие. Ще закрие митинга. Преди това обаче - около 12:00 часа участниците в митинга ще се включат в протестно шествие. То ще започне от площад "Народно събрание", ще премине по бул. "Цар Освободител" и ще достигне до лятната естрада в Борисовата градина. Там ще бъде отбелязан празникът на вестник "Дума" и на левия печат...

Коментари

  1. БСП организира ден на гнева на 1 май. Както се пее в Интернационала – На крак, о, парии, презрени, на крак, о, роби на труда”. С цялото уважение към т.нар. политическа класа, кой от всичките, които държаха речи на 1 май, е “роб на труда”? За потиснати и унижени няма какво да се говори.

    ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

    Ето Румен Овчаров, оратор, гневен социалист. Срещу какво е гневен? Кара “Ауди” за 200 000 лева, само кучето му изяжда храна за толкова пари, с колкото двама пенсионери ще изкарат поне два месеца.

    Или Корнелия Нинова, млада и хубава жена. Приватизаторка на “Техноимпекс”, изпълнителен директор на “Булгартабак”, на 28 години назначена за директор на голямо държавно предприятие, собственичка на акции за десетки хиляди левове и на какво ли не още.

    Какъв роб на труда е Сергей Станишев, чието първо работно място беше министър-председател на Република България? Както казваше за него Бойко Борисов, перифразирам свободно, аз докато съм ял филия с мас, на тебе “Волга”-та ти е докарвала манджата от стола на УБО.

    И изобщо цялата първомайска трибунка, наред.

    Не е работата в това, че всичките водачи са богати. Навсякъде богатите управляват, така е нареден светът. А че са станали богати от политиката, че, като са станали богати, са забравили за тези отдолу, за тези, които им махат с червените знаменца и в крайна сметка с гласовете си са ги пратили там, където са.

    Забравили са, че основното им задължение е да направят така, че и тези, които ги избират, да имат възможност да живеят човешки и достойно. Живеят в измисления си свят, където да оставиш 100 лева в кафето на хотела срещу Народното събрание е нещо обичайно, всекидневно, докато в същото време горе-долу толкова е пенсията е на половин милион българи.

    Даже не и забравили, може никога да не са го знаели.

    И на 1 май се събират, пеят бунтовни песни и се гневят.

    Срещу кого?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба