За народната любов към... мутрите


       
          Преди да дадем отговор на въпроса "От къде идва любовта ни към мутрите",трябва да изясним две места в така поставения въпрос. Първото място е "любовта НИ" - ясно е, че имам предвид нашата любов към тях. Второто място за изяснение е думата мутра. Какво значи мутра? Мутрата е мъж с гола глава(в повечето случаи  кръгла), дебел врат, занимава се с незаконна дейност и често е с агресивно поведение. Дотук с поясненията. Сега нека поговорим за народната любов към... мутрите.
          Мутрите се горди собственици на народната любов - те я притежават, народът им я дал. Говоря за народа - не за отделния индивид, защото отделният индивид не е народът; народът е съвкупност от индивиди. Ако някоя част от народа не ги обича, то е заради онази присъща нам балканска черта - завистта. Народът обича мутрите, защото те са единствената част от обществото, която се противопоставя на статуквото директно. Подчертавам директно, защото именно директното противопоставяне е категоричен знак за несъгласие.
          Няма нищо странно в това народът да симпатизира на мутрите - т.е. на тези, които се противопоставят директно на статуквото. Няма нищо странно, особено ако вземем под внимание историческите събития от последното хилядолетие. Защо от последното хилядолетие? - Защото народът умее да помни - ако човекът е социално животно, то народът е социална фауна(!), ако човекът помни важните събития в своя живот, то народът прави същото, защото е съвкупност от индивиди. Ако човекът има свой живот, то народът има своя история. Имайки предвид това, няма как да избегнем умозаключението, че народът помни важните събития в своята история.
          Какво помни народът? Народът помни пет вековното турско робство (което е почти 5 века), народът помни също и половин вековното руско робство (което е почти половин век). Дори от последното има пресен-пресен спомен, въпреки че не всички го наричат "робство"; но аз приемам термина "руско комунистическо робство" за удачен.  Народът помни робствата и знае, че системата на държавната машина, независимо какво име носи тя, е неработеща - не работи за народа.
          И народът ни какво друго може да направи, освен да симпатизира на единствените, които се противопоставят директно на статуквото? Ами нищо! Това е най-малкото и най-голямото нещо, което може да направи народът - това е единственото нещо, което му е по силиците на народа.
          И ето как демокрацията показва народните симпатии към мутрите и мутроподобните мъжаги: веднъж на четири години се правят избори и се избират управляващи. Тези управляващи са български граждани, заклеващи се, че ще работят за интереса на Родината. РОДИНАТА - не със главна буква, а цялото със главни букви!
          В момента най-висшестоящият мъж в държавата е ген. лейт. д-р Бойко Борисов. Той заема поста министър-председател на Р България. Бях в шести клас, когато го видях за първи път по телевизията - тогава беше главен секретар на МВР. Сега съм студент в края на втори курс и отново го дават по телевизията, но вече като премиер. И въпреки, че е най-най-главният мъж в страната, с най-висок рейтинг и най-голяма подкрепа от страна на народа, не липсват и недоволни. По негов адрес се чуват негодувания с най-честия мотив "Този е Мутра". Какво значи мутра? Мутрата е мъж с гола глава(в повечето случаи кръгла), дебел врат, занимава се с незаконна дейност и често е с агресивно поведение.
          Дали Борисов е мутра - не ми е цел да оборвам това твърдение, нито да го доказвам. Аз се стремя да извадя наяве народната любов към мутрите. Факт е обаче, че огромна част от народа го възприема като такъв. Щом народът го възприема като такъв - значи Той е такъв в очите на народа. За народа Бойко е мутра. Може би това е и причината да има такава прогресивна кариера като политик - защото е възприет именно като мутра. А народът харесва мутрите. Харесва ги не за друго, а защото те са единствените, които се противопоставят директно на статуквото.


          Защо намесих Бойко в това писание? Ами намесих Бойко в това писание затова, защото той е най-големият пример за народната любов към мутрите (естествено - казвам това, имайки предвид, че народът го възприема като мутра; дали е мутра е друг въпрос). Към личността на Бойко има ясни наченки на народен култ - тоест народът издига в култ личността на ген. лейт. д-р Бойко Борисов. Това е важно с оглед на типът култ - за първи път има опити за издигане в култ на жива личност, които опити НЕ са продуцирани от никъде. Това е народен култ към личността - народът издига в култ, не партията.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба