Какво се случва на 9 септември 44-та година...

Започваме с виц.

Станишев и Доган са в сауната. Млада социалистка прави свирка на Доган. Станишев подбутва Доган и предлага:
- Ефенди, хайде да се сменим?
Доган му отговаря:
- Ми сменете се, де!

 Този виц е повече от показателен. Особено показателен е за витаещите настроения към днешната дата - 9 септември 2012 година. От 44-та година до 2012-а година са изминали точно 68 години. Какво се случва преди 68 години в България?
Сайтът desebg.com разказва обективно за случилото се на тази дата преди 68 години: 


В условията на започнала съветска окупация Отечественият фронт овладява властта чрез преврат. В очакване на завземане на военното министерство, където се помещава и Министерският съвет, военният министър ген. Маринов не допуска да се подмени обикновената охрана.
В 2.45 часа дежурният офицер кап. Димитър Томов отваря неохраняваната източна врата на министерството и вкарва в него Петър Вранчев, о.з. майор Тодор Тошев, о.з. майор Стоян Трендафилов и кап. Димитър Попов - командир на прожекторната рота от противовъздушната отбрана на столицата, придружени от малка войскова част.
По телефона ген. Маринов отдава заповед до гарнизоните и войсковите части в страната да изпълняват нарежданията на новата власт. Малко по-късно във военното министерство пристигат членовете на предварително сформираното правителство. Регентите княз Кирил Преславски и ген.-лейтенант Никола Михов са извикани във военното министерство, за да оформят извършения преврат.
С указ за министър-председател е назначен Кимон Георгиев и правителство в състав: Кимон Георгиев (ПК "Звено"), Добри Терпешев (БРП), Никола Петков (БЗНС) - министри без портфейл; министър на външните работи и изповеданията - проф. Петко Стайнов (ПК "Звено"); министър на вътрешните работи - Антон Югов (БРП); министър на народното просвещение - проф. Станчо Чолаков (ПК "Звено"); министър на правосъдието - д-р Минчо Нейчев (БРП); министър на финансите - проф. Петко Стоянов (независим); министър на войната - полк. Дамян Велчев (ПК "Звено"); министър на търговията, промишлеността и труда - Димитър Нейков (БРСДП); министър на земеделието и държавните имоти - Асен Павлов (БЗНС); министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството - Борис Бумбаров (БЗНС); министър на железниците, пощите и телеграфите - Ангел Държански (БЗНС). Учредени са три нови министерства. За министър на народното здраве е назначен д-р Рачо Ангелов (БРП), министър на социалната политика - Григор Чешмеджиев (БРСДП), и министър на пропагандата - Димо Казасов, независим. За главнокомандващ българската армия е назначен ген. Иван Маринов. С указ на регентите е разпуснато XXV Обикновено народно събрание.
В противоречие с конституцията правителството освобождава с постановление княз Кирил и ген. Михов от Регентския съвет и назначава проф. Венелин Ганев (бивш член на Радикалната партия), Цвятко Бобошевски (от Народната партия) и Тодор Павлов (БРП).
Същият ден съветските войски влизат в Шумен, Разград и Бургас. В Шумен съветските войски извършват обезоръжаване на Шуменските гарнизонни полкове. Пред съветската офицерска команда запасният поручик Петър Добрев Петров се самоубива с думите: "Български офицер не предава оръжието си". За двата дни на операцията са пленени 21 000 български войници и офицери. По заповед на съветското главно командване настъплението е прекратено малко преди полунощ.
Със заповед на Сталин в 23 часа в Москва са дадени 20 артилерийски залпа от 240 оръдия в чест на отличилите се в операциите на територията на България войски на Трети Украински фронт и Черноморския флот. Съединенията и частите, които най-много са се отличили в операцията в България, са представени за присвояване на имената „Русчушки”, „Шуменски”, „Варненски” и „Бургаски”.



Коментари

  1. Много ми хареса вица
    хахаха

    ОтговорИзтриване
  2. Вместо да казвате, че на девети септември 44-та година отечественият фронт овладява властта чрез преврат, кажете си го по директния начин - на тази дата през 1944 г. ЗАПОЧВА РУСКОТО РОБСТВО.

    ОтговорИзтриване
  3. Преди 68 г започва безумен червен терор, по време на който е избит елита на Третата българска държава и е подменен с безропотно, безкритично руско управление.

    ОтговорИзтриване
  4. Когато се говори за периода на монархофашизма в България се забравя един много съществен момент, а именно мъченията при разпити в мазетата на полицейските участъци и Дирекция на полицията, които са разполагали с набор от инструменти, на който би завидяла и Светата Инквизиция... Зверските мъчения на политически опоненти са характерни само за този период от българската история и представляват най-голямото престъпление, извършено от българи на българи.

    ОтговорИзтриване
  5. Девети септември ми купи палтенце
    и каза: Честито, честито, момченце!
    Девети септември ми купи сандалки.
    - Да припкат - заръча - краченцата малки!
    А после ми сложи в ръката геврече
    - Хапни си! - Девети септември ми рече.
    Накрая, дечица, каква изненада!
    И знаменце даде ми той за парада.
    Изтичах при баба, разказах й всичко.
    А баба въздъхна: - Ех, внуче, добричко.
    Такъв е, такъв ни е е празникът - харен.
    И всеки го среща сега благодарен.
    Той дава на всинца ни дрешки, закуски
    и розово слага по детските бузки.
    А старият дядо, засмян, се обади:
    Девети септември и младост ни даде...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба