Юнските протести и литературата

 Протестите от месец юни срещу кабинета Орешарски (БСП-ДПС и Атака) родиха интересна литературна материя. Събрах разни съчинения от дебрите на интернета: някои са с автор, други - без, но това, което ги обединява е политическата им ангажираност към случващото се в нашата страна.

Две стихотворения с неизяснен автор:

ДВЕ ЯЙЦА ЗА МАЯ

Дванайсти ден на мен ми е все тая! –
но казвам с глас, гресиран със елей:
– Не хвърляйте, деца, яйца към Мая,
освен онези – двете – на Сергей!

13-И ДЕН

Днес на пазара взех кило домати.
Акъла от цените ми се взе.
Не тръгнах да замервам депутати,
а просто ги нарязах за мезе.

Ракийца сипах, Боже! – да те черпя.
Добър ми е доматецът – червен.
Тринайсти ден – и с Мая бях на черква! –
И храмът „Невски” срина се над мен. 

Притча за Ахмед Доган, без автор: 
Един ден Доган ядял леща, седнал пред някаква къща. В цяла Атина нямало по-евтино ядене от тази манджа. С други думи, щом ядеш леща, значи съвсем си закъсал.
Минал един от министрите и му рекъл:
- А, Доган! Ако се беше научил да си по-покорен и да ласкаеш малко повече началниците, нямаше да ядеш толкова леща.
Доган спрял да яде, вдигнал поглед, взрял се в богаташа и му отвърнал:
- Бедни ми братко, ако се беше научил да ядеш малко леща, нямаше да има нужда да си покорен и да ласкаеш толкова началниците.

Няколко текста от фейсбук профил Umnia Az: 
Днес е "Еньовден"-летния св. Иван и ДСБ направи Костов курбан,нещо като задкулисен Доган! Имитация на соц. конгрес, "Костов,Костов ревеше залата,а малкия джобен генерал се покри,тайно нещо с Богомил Бонев сподели,че отново се връщат във властта! Това добре,но 'Катето' брутално 'УСТАря',дори мустака окапа,но щом е за властта,ако трябва ще прегърнат и Атака! И тръгва върволицата: Прошков-прошка не дава,но на Мартин се надява! Дори "РадиОн" в сутрешния блок заяви,ние, "Протеста", ще превземем Властта?! После отново ??? Нима? А може би "нов" Орешарски се подготвя сега,без избори иска да се Самоназначи? Да БСП подготвя ДСБ за "Б" отбора,яхнала метлата,използвала раздора,дори да консолидира и ненужни,употребени хора! Отново подценяват паметта на Народа,-тяхната "приватизация" беше само на Червените в угода,и нали Иван Костов си остава кукловода?!
---
Апел,Зов...,или как да го нарека? Иска ми се да напишем до Европа една молба,че при нас с метеж,и със задкулисна игра,бе сменена Властта! <> Молим Ви господа,не допускайте грешка,не обещавайте,не отпускайте никакви пари,и така агонията на тази злокобна власт ще се прекрати! Те само за това,не напускат сцената,и нали знаете,че на всичко е способна хиената,глада да задоволи,дори с час от месата си да се лиши! Вие нямате комунизъм,и не знаете що е за тях властта,по-лошо от чума,и вече наедрял тумор! Молим Ви,не обричайте на гибел народа,те обещания дават отново,но за сметка на народа,а тяхната ще се за'секрети във Ваши банки,за по-добри Техни дни! Бленуват едни милиарди,до 2020г.,но ние си знаем,те дотогава и името биха си сменили:БКП/БСП,историята е за това да се чете! Молим Ви,господа западни журналисти,превеждайте тези слова,нека на Запад не ги подвежда Доверчивостта! / И последно,много молим,съжалете Народа и нека получи тази надеждна опора,след като действително дойде на власт Народа! Следете всяко престъпление,особено от средства с Ваши постъпления! С Вяра и Надежда: Негово Височество Народа!
--- 
<> Дойде на сцената "Нейно Величество Далаверата"! <> Най-накрая се събраха,в БТВ-и "Великите" два брата,нашите "мили" Синдиката,и решиха да определят на страната съдбата?! Как? Като си плюха в устата! -Нов изборен кодекс да се избере от БСП-ДПС и Атака,не трябвало да се бърза,а май да се чака и да се поведе за "мъртвите" души борбата,но до Май, наистина бройката ще им се увеличи Май-май?! Торба-лъжи или много пари,но струва ми се че от тях камшика на БСП плющи,че избори трябвало да има когато реваншизма се умори! Ха сега кажете,или по-добре маските им свалете,как се въртят в играта и си чакат цената! Ние не сме глупаци,и усещаме как звънят техните парични знаци! Игнорирай СИНДИКАТА ! Остави го без "ЗАПЛАТА",той "доверие" чака и лови риба в "батака",после...,после забрава и следващи 100 дена доверие ще дава! Познато а,но до кога? До кога?
Тест от ПП "Глас народен":

Дами и Господа,
Мили хора,
Bayanlar ve Baylar,
Обединението прави синьото!!! 
Изведнъж празното "дясно пространство" се превърна в синьо-зелен-тюркоазен бардак!
Имаме към Вас въпроси за 580 000 лева, толкова колкото ни беше субсидията
Кой още липсва в пъзела?
Отговор :
А. Герб
Б. Герб
В. Не мога да преценя
Кой ще "яхне" протеста:
Отговор:
А. Ние
Б. Вие
В. Те
Кой ще предаде четата?
А. Яне
Б. Волен
В. ...и други
И последен въпрос: 
Как ще се разпадне Десният Блок?
А. Бързо
Б. Незабавно
В. Веднага 
Кое е второто име на Сергей Станишев?
А. Моника
Б. Йосифов
В. Пеевски
На печелившите: Гор-чи-во!

Стихотворение с неизяснен автор:

БАЙ ЙОРДАН
 (несполучлив опит за детско стихотворение)

Улицата и площада
са препълнени от хора,
скрит зад своята ограда
бай Йордан копае в двора.
Бай Йордан не ги обича
тия работи. И псува.
Бай Йордан е бахти пича -
той не ходи да гласува,
той си протестира вкъщи,
на салата и ракия,
там мърмори, там се мръщи,
там проклина орисия:
"К'во очаквате да стане
в тая скапана държава".
Стой си вкъщи, бай Йордане,
и недей се изморява,
друг ще иде да въстане
на Станишев срещу шайката...
Бай Йордане, бай Йордане,
да ти ... 
 Ето и няколко текста с автор "Пияният бард": 

"Събра" "експерти" чудни Орешара -
от смях да ревнеш, бахти тъпанара !!!
Престъпници, курветини, галфони ...
Ще вадим май червените картони !!!


---

ВОЛНИ РАЗМИШЛЕНИЯ

Защо в стени главата си да чупя,
по-лесно ще ми е да се надупя,
а после ... чиста съвест ще си купя ...


---

ПРОТЕСТНА ЯХНИЯ

В муцуната на депутат
разбивате яйце, домат,
изобщо - всякакви неща,
които са ви под ръка.
Пропорциите - на око
и повечко - добре дошло !
Накрая с люти попържни
в пот оставете го да ври !!!

                             26.06.2013 г. 

 A ето и няколко по-различни текстове с автор Румен Николов
Знаете, че нашето село е високо в планината. Даже го няма нанесено и на картата. Все ти обещават, ама работата не става. Та и тук дойдох протестите. Днес цяло стадо разярени бикове блокира кметството. И започна едно реване и мучене. Тези яки бикове напъваха на талази да прегазят Кмета. Пяна им хвъркаше от устите. Търчаха ту пред главния вход, ту пред задния. Такова чудо не бях виждал. Кметът се мяташе по коридорите на кметството и се чудеше от къде да излезе. Щом се покажеше, биковете почваха да вият като катастрофирали линейки. От време на време лапваха по малко трева, опъваха по една вода и всичко започваше от начало. Явно по-лесно е да ревеш отколкото да работиш. Ако така продължи ще се наложи да докараме кравите. 
---
Тринадесети ден протести. Цялото село се тресе. Народът е на крак. Един иска едно. Друг друго. Третият трето. Селският бик и той се нареди в предните редици. Иска увеличение на дажбата. Поп Ванчо не спира да блъска камбаната. Скъса се въжето. Сега е удря с глава и така звучи на три гласа. Кметът се е барикадирал в таванското помещение и девети ден нито дава властта, нито я взема. Кара на хляб и вода. Баба Куна по цял ден виси на мегдана с един байрак и реве с пълно гърло „Оставка”, „Долу”, „Боклук” и пр. комплименти по адрес на Кмета. В суматохата „Тапата” снощи успя да отмъкне една каруца слама. Сега било времето за кражби на корем. От цялата работа само кръчмарката Мицо е на далавера. Бирата се лее като никога досега. Даже и кебапчетата тръгнаха. Нищо,че са от миналата година. Тъй както сме я подкарали на протести, тази година ще се гладува. Нито боб, нито домати ще има. Щото тя реколтата не ще протести. Тя иска бачкане. 

Вижте също: Юнските протести и литературата - част 2

Коментари

  1. Николай Ангелов: Днешния ден доказа, че има две паралелни вселени в тази държава и противно на законите на квантовата физика те съжителстват в една реалност.
    Едната вселена е тази в която хора като Едвин Сугарев обявяват гладна стачка до смърт за да отстояват правото ни на бъдеще и свобода, в която хора като Ст.Гамизов рискуват сочейки крадците , в която хора трудили се цял ден вместо да потънат в битовизма на ракията със салата и реалити форматите използват и малкото си свободно време да са на улицата за да заявят исканията си и да се борят за правата си.
    А другата вселена - на фашизоидно човече с наполеонов комплекс като W.C. /Волен Сидеров/, на скъсали с реалността хора като Миков, Монев и всякаква такава сган, на идеологически талибани като Дърева, безличници като Местан и безродници като Станишев и Пеевски .
    Дошло е време всеки да направи своя избор в коя от двете да продължи живота си. В дълг сме пред себе си ,пред децата си , пред хора като Сугарев и Гамизов излагащи на риск живота си за да защитят естествените права и свободи с които всеки човек идвайки на този свят се е сдобил и правото ни на бъдеще.
    Нека утре направим усилие и да бъдем пак на улицата-само така веднъж за винаги ще приключим с тази шизофренична паралелна реалност.Дължим си го.

    ОтговорИзтриване
  2. След като днес Мая Манолова неколкократно беше улучена по главата с кроасани и бисквити се извърна и промърмори сърдито: "Българския народ няма търпение".
    Абе другарко Манолова, търпиме ви вече 69 години да ни пиете кръвта. На по търпелив от тоя народ едва ли можехте да случите.

    ОтговорИзтриване
  3. Допълвам с един виц:

    Протестиращи на кафе пред парламента си говорят. Единият възмутено казва на другия:
    - Колкото и да викаме, тия не ни чуват..
    Събеседникът му отговорил:
    - Да, а Цецо поне ни слушаше.

    ОтговорИзтриване
  4. Нищо не обединява така хората, както омразата им към комунистите.

    ОтговорИзтриване
  5. Властта е най-вредният и опасен порок, защото съчетава в себе си най-големите човешки слабости, като горделивост, неблагодарност, високомерие, суета, алчност и пр. Всички те, в крайна сметка водят до оглупяване и липса на всякакво смирение. Хората, обладани от власт сякаш получават по 2-3 стомаха, 7-8 задника, а на главите им прорастват по няколко полови органа - мъжки, женски и някакви други, които никой друг няма. Очите им стават ненаситни, но губят фокус някъде около върха на носа. Познавам хора заразени с власт. Познавам ги от преди да се заразят - съвършено различни личности. Такива са абсолютно убедени, че постът им е неделимо качество от тях самите, освен, когато се стремят към по-висок. Въпреки това, живеят с неспокойното усещане , че не са на мястото си и затова бързат да наваксат, алчно - преди да им свърши мандата, и то така, като че ли ще живеят още няколко века. Няма лечение за обладаните от власт, дори насила да ги разкараш, те цял живот са убедени, че е това е временно. Мнозина от тях дори искрено вярват, че без тях всичко на тоя свят ще пропадне. Властта е тежко психично заболяване, при което реалното се пречупва през желаното и прожектира паралелни светове от миражи.

    ОтговорИзтриване
  6. След като участва в писането и приемането на поправката Ванко-1, закриляща сводниците и склоняващите насилствено към проституция, на Мая Манолова й се пише и Изборен кодекс. Аферим!

    ОтговорИзтриване
  7. Седят си и си правят кръгли маси с някакви си хора. Кои са тия хора? От къде се пръкнаха? Кои се вие? Излезте с лицата си. Но НЕ, НЕ ви искаме стига с кръглите маси, с обръчите, с олигархията. Дайте ни нови избори и ще видите дали "лумпените" отново ще ви вкарат в парламента. "Лумпените" които ви плащат заплатите, осигуряват ви коли и апартаменти без пари. Стига вече. Нови избори и да се види на кой избирателите ще датат правото да ни управлява.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба