Пренебрегване

      Напоследък (а в някои случаи от доста време) старателно и настоичиво се отбягва българската култура, а понякога дори директно се отхвърля от онези, които всъщност са реалните носители, представители и отговорници на същата тази българска култура. Всъщност - отхвърлят всичко, което може да бъде назовано българско:
      Възхищават се на природните красоти на другите страни и континенти, без дори да познават родните забележителности; изписват си по различни части на телата (т.нар. татуси) китайски, арабски или други мъдрости със съответните им азбуки, без дори да знаят, например, за какво е писал Михайловски, ако изобщо са чували за него; четат в захлас книги, писани от  некадърните им съвременници от чужбина, без дори да са чували за Милен Русков.
      Нашето време ни превръща в свидетели и съучастници на една пълна приемственост на чужди култури и едно почти пълно загърбване на собствената ни, национална култура, каквото, по своите измерения, досега не е имало.
      Като че ли нашата култура и идентичност не е наша, а натрапена ни отнякъде; сякаш искаме да я забравим, докато приемаме с разтворени обятия всичко чуждо, само защото е чуждо.
      Ние сме национално безотговорен народ! И никоя власт не ни е виновна!

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба