За бежанците и едно интервю на Бойко Борисов

В края на месец Септември 2015-та година министър-председателят на Република България беше показан в едночасово интервю от ефира на голяма българска телевизия.

(За любителите на фактологични подробности ще кажа, че интервюто взе Антон Хекимян, беше излъчено в ефира на BTV на 25. IX.2015 г.)

Не е сложно усилие да се досетим, че един час е много време и че господин Борисов успя да разясни много въпроси от обществения живот в България и Европа.

Основна тема, съвсем логично, беше темата за бежанците. Именно по повод на бежанците нашият премиер Борисов беше седнал на една маса в Брюксел с германския канцлер Ангела Меркел и други европейски лидери преди няколко дни. Ако трябва да бъдем по-коректни – тогава ще споделим и това, че самият Борисов беше публикувал снимки от събитието в профила си във Фейсбук. Дори беше дал заглавие на албума – „Среща на ЕНП” (За незнаещите ще кажа, че „ЕНП” е Европейска Народна Партия. ГЕРБ е част от ЕНП; Реформаторският блок също). Та снимките на Борисов с Ангела Меркел са нещо, с което малко нашенски политици могат да се похвалят. На две от снимките той гледа някъде напред, а тя, жената, пише нещо.

Та...

Много бежанци (основно идващи от Сирия) са се запътили към сърцето на цивилизована Европа. Преди време Иво Инджев каза, че Русия е тази, която предизвиква бежанските нашествия – имала, била, да си връща на Запада... Това, естествено са други въпроси, те са от международно естество. Факт е обаче, че без съгласието на Великите сили (част от които е и Русия) нищо на тази планета, което да засяга толкова много хора, не може да се случи. Бежанците са навсякъде из Европа: като започнеш от бедната и изостанала от своите европейски партньори България и стигнеш чак до Германия. Австрийците и до днес умело си затварят очите и извозват с влакове хиляди бежанци към германската граница. Но Германската граница не се минава така лесно, както границите на другите европейски страни. Но да оставим съдбините на хилядите бежанци, оказали се с изгубени лични документи (но за сметка на това неизгубени смартфони и пари в брой) насред Европейския съюз. Да видим какво се случва из българско по същото време.

В общественото пространство се появи част от стенограма от преди години, в която някогашния министър-председател Иван Костов отказва да приема бежанци от Косово на територията на страната ни.

Това какво означава? Означава, че някой пак се рови из архивите и изважда от там удобните факти, за да ги използва във вътрешнополитическите битки.

Едно е сигурно: България ще бъде с дясно правителство занапред (каквато е и ще бъде цяла Европа).

Та...

Да се върна, все пак, на интервюто с Борисов. Ето някои важни извадки от думите на министър-председателя. Ще коментирам всяка от четирите извадки.

"Много браншове имат проблеми с намирането на работна ръка - въпреки безработицата. – Тук ставаше дума за такива професии, които не изискват никаква квалификация. Тези думи бяха казани в контекста на това, че бежанците са се запътили към Германия и Франция, а тукашната обстановка не ги привлича особено. Но тълкувайки изречението извън този контекст, ще разберем, че за съвременния българин съществуват професии, които не иска да работи и по-важното: не му се налага да си изкарва парите чрез тях. Съвременния българин има не само правото, но и възможността да избира какво ще работи.

Изречението е показателно и носи в себе си информация за ситуацията, в която се намира страната ни.

И едно изключително ценно изречение, което рано или късно ще стигне до ухото на средностатистическия българин:

"Когато се научим да работим като германците, когато започнем да даваме такава производителност на труда - тогава ще стане и нашата държава такава.”

Бих искал всеки, който наистина милее за тази държавица, да прочете горното изречение поне два пъти и да разбере, че на този народ български не му е виновен нито политическия елит, нито великите сили, нито турското робство, нито руската окупация на страната ни, маскирана като социализъм. Ако щете вярвайте, но нищо от тези неща няма връзка с реалното състояние на държавата ни. Българина го мързи да гледа, камо ли да работи! Няма живец у този народ и толкова!

Друга важна извадка от думите на министър-председателя разкрива темата за неговите опоненти:

"Има хора, които искат да има хаос. Има хора, на които не им харесва, че се строи, че се развива държавата, че сме стабилни, че се повишават доходите, че се отделят пари за пенсионерите, че милиарди влизат в земеделието, че събираме милиарди от контрабандистите. Има хора, на които това не им харесва.”

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба