Хроники (9-12 януари 2016)



9 януари 2016 г. 

София. Застрелян е бизнесменът Александър Антов. По информация на в. „24 часа“ Антов е убит с два куршума в главата, има и няколко изстрела в тялото му. Това е второто показно убийство в рамките на една седмица. Само преди ден в столичният квартал „Градина” беше разстрелян 53-годишният бизнесмен Веселин Стоименов.


11 януари 2016 г. 

Убийството на бизнесмена Александър Антов предизвика остра реакция от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. В отворено писмо до министър Румяна Бъчварова с копие до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров хората от българския бизнес настояват за бързо разкриване на поръчителите и извършителите на жестокото убийство и поставят искането ако това не стане, министър Бъчварова да подаде оставка. Остро се поставя и въпросът за огромното за българската икономика финансиране на МВР – от над 1 милиард лева годишно и незначителните резултати при разкриването на поръчкови убийства на бизнесмени. Ето и писмото:

 Поредното показно и нагло убийство в България, този път на един предприемач, символ на това как един българин може да успее и със собствени сили да изгради от дребно надомно производство една истинска империя, безкомпромисно и оглушително постави въпроса: Защо ни е нужно МВР? Защо са ни нужни вицепремиер и министър на вътрешните работи? Защо бюджетът прахосва над един милиард лева за тези институции, когато всеки един от нас може да бъде разстрелян като куче, защото просто не се харесва на някого, или този някой иска да му вземе парите, или направо целия бизнес? Да убие, да ограби, да линчува и то с ясното съзнание, че ще остане безнаказан. Да, наистина безнаказан!

Вече трети ден няма арестуван, няма дори заподозрян, но иначе както винаги се работи по всички версии, докато накрая всички отново забравят. Този път обаче това няма да стане! Александър Антов бе една от иконите на сказанието за това какъв наистина би трябвало да бъде българският преход и в името на светлата му памет ние няма да допуснем смъртта му да остане просто част от черните хроники на медиите. Ако МВР допусне това, КРИБ няма да се примири и ще намери начин 
 да насърчи разкриването на поръчителите, извършителите и пазителите им.

В края на миналата година, по повод протестите на служителите в МВР, четирите национално-представителни организации на работодателите излязоха с обща декларация, с която подкрепиха демонстрираното от правителството и ръководството на МВР желание за реформи в сектор сигурност. Дадохме нашия кредит на доверие. За съжаление отново нищо не се случи. Убийствата и терорът по отношение на личната сигурност по улиците на България продължават. Вече никой не може да се чувства в безопасност. Дори и да плащаме два пъти – един път над милиард лева за заплати на безмълвни наблюдатели и регистратори на престъпления и тяхното ръководство и още един път - за да поддържаме армия от охранители, които да пазят икономиката на България и хората, които реално я развиват. Това не може да продължава така! Категорично и безусловно поставяме следното искане:

- Да бъдат разкрити и задържани извършителите на убийството на Александър Антов сега и веднага. Ако това не се случи, министърът на вътрешните работи да подаде оставка. 
- Обръщаме се към Главния прокурор на Република България с очакването виновните да бъдат наказани с цялата суровост на закона. Справедливо, но безмилостно! 
- Обръщаме се и към премиера на Република България, който, в създалата се ситуация, трябва да ни убеди, че тези, които все още сме останали в България, не сме сбъркали и имаме все още шанс да покажем на света, че сме прави. 


12 януари 2016 г. 

В авиобаза "Граф Игнатиево" премиерът Бойко Борисов коментира отвореното писмо от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България така:

"Г-жа Бъчварова не разкрива убийства. Има професионално ръководство, което го прави, и хиляди служители на МВР, на които това им е професията. И те повече от всички искат да бъдат разкрити тези убийства и ще ги разкрият. (...) Повече от всеки съжалявам, като има убийства, но това го има във всички държави по света. Вие гледате сериали всеки ден, по действителен случай, особено "От местопрестъплението: Маями", така че не е нещо, което се случва само в България. (...) Надявам се колегите от КРИБ да бъдат по-умерени в оценките и исканията си, защото по тази логика 2-3 убийства могат да свалят всяко правителство, всеки министърът, и дават огромен шанс на криминалната престъпност да клати държавата, когато си пожелае. Искам да попитам г-н Домусчиев така ли мислеше, когато идваше да му помагаме за неговото хоби - футбола? Искам да попитам във Франция след такива убийства и терористични актове излезе ли бизнесът да иска оставка на министър, президента или премиера, или излязоха всички, хванати за ръце, да се подкрепят. Нека си изкарат почивката и като се върнат, се надявам и на мен да ми поразмине малко, и тогава да ги приема да разговаряме".

12 януари 2016 г. 

Момче на 18 години е пребито до смърт по обяд в центъра на Враца, съобщи mediapool, позовавайки се на медии в града. Трагичният инцидент се е случил около 12.55 часа близо до Дома на науката и техниката в града. Подобен род инциденти не са рядкост във Враца. Преди малко повече от две години след побой в дискотека във Враца почина 16-годишният Николай Димитров. 


Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба