В условията на хибридна война

В днешните условия на хибридна война зачестяват публично заявяваните мнения и позиции, които открито критикуват мултикултурализма, толерантността и либерализма.


Ето какво е мултикултурализъм:
"Мултикултурализъм е понятие, с което се описват общества, в които съжителстват много на брой различни култури без една от тях да е господстваща или поне преобладаваща. Точно по този белег се отличава от културния плурализъм, който предполага заедно с господстващата или поне преобладаваща култура да съществуват в обществото и други култури, които обаче да не противоречат на установения от господстващата култура правов ред. Българското общество е пример за културен плурализъм, защото заедно с българската съществуват циганска, турска и други култури."
(Източник: Уикипедия

Ето какво е либерализъм

"Либерализмът (от латинската дума liberalis, означаваща "присъщ на свободата", "благовъзпитан", "учтив", "щедър") е концепция и политическа традиция, също философия и течение, което се ангажира със свободата и равенството като основни човешки ценности. Основни ценности на либерализма са личната свобода и социалният прогрес. Либералното управление означава социум, в който има свобода на мисълта, свободно обменяне на идеи, пазарна икономика, поддържаща частното производство и предприемачеството, прозрачност на управлението, също ограничения върху властта на църквата (и подобни религиозни институции) и на правителството. Подкрепени и защитени са гражданските права, откритите и честни избори, свободата на печата, свободата на вероизповеданията, свободната търговия и частната собственост.

Либерализмът доразвива принципите на демокрацията и демократизма.
Либерализмът има своите корени в западното Просвещение, но днес терминът обозначава едно наистина голямо поле и разнообразие на политическата мисъл." 
(Източник: Уикипедия

Според вас има ли нещо лошо, което се крие зад тези две понятия? Има ли нещо, което да е обществено вредно и... опасно? 

Помислете добре над тези въпроси следващия път, когато включите телевизора, радиото или отворите вестник или онлайн медия. 

Руското правителство ежегодно отделя милиони рубли от бюджета си, за да води активна пропаганда и дезинформационна политика в ЕС по линията на основополагащите за Съюза понятия като равенство, свобода, мир и толерантност. 

Да вземем за пример думата толерантен. В повечето речници значението ѝ изглежда така: 
Който проявява търпимост към чуждото мнение; либерален, с голяма душа. 
Нейни синоними са: търпелив, либерален, човечен, добър, широк, великодушен, човеколюбив, доброжелателен, добросърдечен, всеобхватен, всестранен.

В Уикипедия, където всеки може да направи редакция на всяка статия, думата "толерантност" е описана така:
Толерантността (също търпимостта) е термин в социалните, културни и прочее контексти да опише поведения, маниери, подходи и отношения на подкрепа, разбиране и недискриминация към малцинствени или слабо представени групи, или групи, които по някакъв начин са в неравностойно положение. Съответно нетолерантост и нетолерантни са всички подходи и практики, които не проявяват подобно отношение.
Силно притеснително от описанието е последното изречение.
Но не само при тази дума е така.

При проста справка в google можете да откриете стотици опити за предефиниране на посочените думи и свързаните с тях понятия. Новите дефиниции са "вкарани" в новинарски статии и псевдопублицистични материали, позиционирани в треторазрядни сайтове и блогове, които засега са с ниска посещаемост. Прави се опит за осъществяване на нещо, което силно наподобява Оруелския Новговор. Разликата е в това, че старите думи не се премахват, а се изпълват с ново значение, което елиминира старото.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба