Търсене в този блог

Translate

1.02.2016 г.

Площад носи името на Цола Драгойчева

От 13 септември 2015 г.  централният площад в град Бяла Слатина носи името "ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА".

Това научаваме от "Враца днес", където в няколко реда се обявява новината:По предложение на общинския съветник от БСП Валери Борисов, прието от всички общински съветници, свое име вече има централния площад на Бяла Слатина. Той бе наречен „Цола Драгойчева”, заради огромния й принос в развитието на града. Обявявайки официално решението, Борисов връчи символична табела с името на площада на кмета инж. Иво Цветков. Решението беше обявено по време на тържествената церемония по случай Деня на Бяла Слатина.

Снимка на Цола Драгойчева
"Никога през живота си не съм спала така блажено както в утрото на екзекуцията, след като заглъхна и последният изстрел…" - това са думи на същата тази Цола Драгойчева, споделени пред немския журналист Волфганг Бретхолц три дни след екзекуцията на осъдените по дело №1 на т. нар. Народния съд, в която са разстреляни регентите, министри от последните правителства, народни представители и мнозина български общественици. Това става в нощта на 01. срещу 02. февруари 1945 г. край една яма в Софийските гробища. Затова и днес 01 февруари се отбелязва като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Цола Драгойчева е отговаряща в ЦК на БРП(к) за организацията и провеждането на Народния съд и наблюдаваща изпълнението на смъртните присъди на държавното ръководство на България през нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г.

В следващите дни другарката Драгойчева се настанява в апартамента на разстреляния пред очите й княз Кирил, брата на цар Борис III, и демонстративно се разхожда из София с прочутото кожено палто на г-жа Евдокия Филова, вдовицата на ликвидирания в същия ден бивш премиер академик-професор Богдан Филов, която като "враг на народа" е изселена в Добруджа при непоносими условия - липса на течаща вода, ток и елементарни удобства... 

В спомените на съвременниците си, Цола Драгойчева присъства като недодялана, грубовата, нечистоплътна жена на петдесетина години.

Не е ли абсурдно днес нашите площади да носят имената на хора като нея?


_____________


Няма коментари:

Публикуване на коментар