Моята среща с отдел "Човешки ресурси"

Наскоро ми се случи така, че се наложи да премина през т.нар. "Човешки ресурси" в компания, където кандидатствах за работа. С оглед на квлафикациите и опита ми мога да кажа, че CV-то ми е добро, така че нямах притеснения относно това дали ще бъда одобрен, но и знаех, че срещата ми с представител на такъв тип отдел в никакъв случай не е формална.

Що е то "Човешки ресурси"? 

Ето какво пише в Уикипедия по въпроса: "Човешките ресурси са хората, които съставляват работната сила на една организация, бизнес сектор или икономика. Терминът „човешки капитал“ понякога се използва като синоним на човешки ресурси, въпреки че обикновено човешкият капитал се отнася до по-тесен ефект (например знанието, което индивидите притежават, и икономическият растеж). По същата логика понякога се използват други термини, включително работна ръка, талант, труд, персонал или просто хора.


Един отдел „Човешки ресурси“ (HR отдел) на дадена организация се занимава с мениджмънт на човешките ресурси, управлявайки различни аспекти от работата като спазването на трудовото право и стандартите на работа, администрирането на възнагражденията на служителите и някои аспекти от назначаването."


Дейността на "Управление на човешки ресурси" е по-подробно описана тук: https://www.online-learning.bg/upravlenie-choveshki-resursi .

Моята среща с отдела по Човешки ресурси

Преди няколко години за първи път ми се случи да присъствам на такава среща/беседа. Седях от едната страна на една малка масичка, а срещу мен трима човека - задават въпроси. Некомфортна ситуация беше. Тази година беше малко по-различно. Бях в едно малко офисче, където в единия ъгъл имаше стол и бях подканен да седна с "Заповядайте, седнете." Това беше единственият недостатък на срещата. Срещу мен седи представител на отдела с моето CV  в ръка и задава стандартни въпроси, свързани с работата ми през годините. Ето част от въпросите:
 - Какво ви накара да кандидатствате за работа при нас?
 - С оглед на вашия професионален опит, къде се чувствахте най-добре?
 - Как се чувствахте в тази фирма, в която работихте най-дълго?
 - Защо напуснахте фирмата, в която сте работили най-дълго?
 - Какво би ви накарало да се чувствате добре на работното място?
 - С кое не бихте направили компромис на работното място?
 - Кои са 3-те най-добри ваши качества?
 - Кои са 3-те най-лоши ваши качества?

Това са стандартни въпроси. Нормално е компаниите да искат да знаят тези неща за вас.
Все пак - както вие избирате измежду няколко компании най-добрата за вас, така и самите компании избират измежду няколко кандидата най-добрия за тях.

Как да бъдете добър "човешки ресурс"

Звучи нелепо, знам. Самият термин звучи така, сякаш е създаден от изкуствен интелект.
Ето кои са важните неща, за да бъдем добър кандидат. Тук ще изброя нещата извън професионалния опит и образователните квалификации, свързани с него.

Ако ви кажа, че външният вид няма значение, ще ви излъжа. Напротив - външният вид е пряко свързан с професионалния успех.

Едно много важно нещо, което всеки трябва да притежава са т.нар. меки умения (soft skills). Съществуват много дефиниции на това понятие, но най-много ми допадна определението, което дава Suman Kher в quora:

"Меките умения са просто начинът, по който персонализирате поведението си в дадена ситуация. Хората с тези умения са по-ефективни и успешни в живота си, докато отсъствието на тези умения може да направи хората нетактични и тромави."
Ако искате да се запознаете по-подробно с въпросните умения - можете да прочетете публикацията на Georgi Sashov Georgiev, който е организатор именно на академия за меки умения. Текстът тук: https://www.linkedin.com/pulse/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%81%D0%B0-soft-skills-%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%B8-sashov-georgiev/

А ето и още една статия, свързана с темата: https://medium.com/@rpplane.bg/%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-98d6d5f768cd

Не се притеснявайте от среща със специалисти по Човешки ресурси

Съществуването на такъв тип отдели е напълно нормално с оглед на тенденцията за повишаваща се детайлност и прозрачност на всяка организационна структура.
В по-малките компании функцията на въпросния отдел се изпълнява от определен ръководител във фирмата. Това, че се срещате с хора от отдел Човешки ресурси означава, че сте се запътили към голяма компания, която осъзнава важността на хората, работещи за нея.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

7 комунистически стихотворения