Що е то ДEMAГOГИЯ


     Преди да дам каквото и да било определението на думата "демагогия", трябва да кажем името на най-видния демагог в света. Това е Хитлер. Той  се смята за може би най-точното олицетворение на демагог, след като успешно се издига на власт като се обръща към етническите и националистически предразсъдъци и суетата на германския народ.  Сами вече разбирате, за какво иде реч. Демагогията (от старогръцките думи демос - хора и агогос - водя) е стратегия за спечелване на влияние чрез въвеждане на публиката в заблуда с цел демагогстващия да я убеди в "своята правота" - като изразът "своята правота" слагам в кавички (чиито кавички е задължително да се "прочетат" един ден, когато мислите ми се цитират пред аудиториите в университетите). Демагогията е насочена към хората и може да се проеви във всяка област, чиято реализация и развитие зависи от хората. Тоест - демагогията може да се проеви (и се проевява) както в политиката, така и в други области на обществения живот.
     Демагогът си служи с думи, които са насочени към предразсъдъците, чувствата, страховете, суетата и надеждите на хората (обществото, публиката). Тоест - той атакува слабите места на дадено общество. Като демагогия мога да определя масовата реклама в САЩ на различни фитнес уреди, предназначени за отслабване - т.е. тук говорим за явление, свързано със суетата на американците. Няма как да изпусна да добавя към примерите и комунистическите режими в Източна Европа и СССР - този тип демагогия е пряко свързанa с надеждите на хората.
    Какво може да бъде окачествено като демагогия е спорен въпрос още откакто Аристофан за първи път използва термина по адрес на Атинския държавник Клеон. От тогава насам са правени многоброини опити да се даде определение на това явление. Аз обаче бих искал да дам обяснение на термина демагогия и демагог така, както ги виждам - сиреч - моята гледна точка.
     Най-общо, бих определил демагогията като злоупотреба със думи, които са насочени към голяма част от обществото, с някаква цел. Тук искам да направя една - две уговорки по отношение на думата "злоупотреба". Като казвам злоупотреба не разбирайте прекалена употреба, защото злоупотребата е употреба на нещо в крайно отрицателна посока, с лоша цел - а прекалената употреба е многократната употреба на нещо. Представете си два килограма сладки червени ябълки - употреба е тогава, когато изядеш две или три ябълки, прекалена употреба е ако изядеш всичките два килограма ябълки, а злоупотреба ще има тогава, когато започнеш да ги хвърляш по някого - т.е. използваш ги не за това, за което трябва, а за свои цели.
     Демагозите (множествено число на демагог) използват лъжата и фалша в своите думи и речи и така подвеждат слушателя, зритреля и който и да е представител на обществото. Служат си с техниката на пресилването на определен факт, от което безкритичният слушател бива подведен сам да стигне до желаните заключения. Тоест - на хората се подават аргументи, които са или пресилени, или измислени  - и от същите тези хора се очаква или да повярват, или сами да стигнат до желаните изводи.
    В заключение ще кажа, че явлението демагогия застрашава всяка нация и общество по света, защото няма нация, общество и изобщо какъвто и да е човешки колектив, в чиято среда да липсват предразсъдъци или страхове !  Колкото и да е образована и развита една нация или общество - предразсъдъците, страховете (дори и суетата) остават завинаги вътре - в самия корпус на обществото - в градивните му единици, в ценностната система.
    Колкото и зловещо да звучи - това на кратко означава, че на обществата по света не им остава нищо друго, освен да чакат своя Демагог .

Коментари

  1. Зловещ завършек !

    ОтговорИзтриване
  2. Оправете си правописните грешки напр. "злоупотреба със думи" се пише " с думи"!

    ОтговорИзтриване
  3. Правилно е да се пише слято – оттогава.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба