Две песни - две идеологии - една тенденция


През далечната 1997 година една песен взривява българските дискотеки,които по това време са населени  предимно от представители на т.нар. подземен свят. Припомням, че тези места бяха все още дискотеки - a не чалготеки, каквито са днес.  Песента е изпълнена от певицата Сашка Васева, която днес е част от "динозаврите" на поп-фолка. "Динозавър" е термин от чалга-средата, означаващ нещо като първосъздател, първопредставител, но и велик представител, който е едва ли не ненадминат, недостижим... Песента носи интересното заглавие "Левовете в марки", а в припева се запяват следните строфи:

                          Левовете в марки сменям аз,
                          вино за да пия в този час!
                          Доларите стават, левовете - не.
                          Аз ще се напия в долари поне.

Интересното тук е, че като сигурни валути се споменават както марките, така и доларите, но не и левовете. Марките са символ на Германия, а доларите - на Америка (САЩ). Левовете не стават - това е казано в чист и прост вид, пределно ясен за разбиране! Изоставени са всички националистически  и идеологически интереси в името на един обективен поглед.
      Сега нека погледнем по-общо на нещата. Посочената песен е един ярък пример за възпяваянето на големите събития на деня. Тя е само едно малко камъче в кариерата на чалга-музиката. А чалга-музиката е наследница на народното творчество, на фолклора; тя наследява голяма част от чертите на това народно творчество(, на което Славейков толкова се е възхищавал и "кефил"). Тази музика и това творчество е израз на всичко народно - народно недоволство, народна радост, мотивация, устрем и т.н. В нея се съдържа цялата онази мъдрост, която е характерна и за фолклора. И тази песен - като представителка на жанра "чалга", който е продължение на фолклора - изразява народното усещане (ако мога така да се изразя).
      Това "народно усещане" се е проявило в областта на икономиката и по специално - в областта на световната икономическа ситуация.
      Както вече казах, подобни песни има много - но тази като че ли най-ясно изразява една много интересна историко-политическа тенденция. Прокарана е ясна прозападна пропаганда -  западът и неговите валути са възхвалявани (те биват хвалени)! От тук идва въпросът "Защо".
      Това е напълно обяснимо явление, защото от Освобождението през 1878 година, до ден днешен в политиката на Българската страна има две основни политически течения - на проруска политика, и на прозападна такава. И ако някой каже, че всичко е химия - то той не е живял на Балканите! Тук всичко е политика, а щом е политика - то тя е или проруска, или прозападна! Посочената песен ясно и категорично можем да наречем прозападна. Като проруска песен можем да посочим т.нар. "Химн на МВР" - в изпълнение на Веселин Маринов, която песен е написана по поръка на Цветан Цветанов (министър на вътрешните работи от 2009г.). Впрочем, въпросният химн е доста мащабно явление - в Македония и Сърбия (и ако не се лъжа, в Русия и Румъния) също си имат "химн на МВР", който - както при нас, така и при тях - възпява институцията, придава й национализъм, патриотичност и дори святост. Защо химна на МВР е с проруска ориентация? - Защото проповядва институционална идеология, а това от своя страна е характерно само за страните от бившия СССР. Впрочем - хубаво е да се каже, че проруската идеология има много пресечни точки с националистическата идеология. Далеч съм от мисълта да определям думите националист и русофил като синоними, но в някои моменти от историческото развитие на милата ни родина те са означавали едно и също - не би могло иначе да е, все пак руснаците са ни освободили от турците. Турците ли казах - извинете ме - по това време не е имало Турция, имало е Османска империя...
      Обожавам да се отклонявам от темите - мога с часове да говоря на някого, стига да ме слуша.  Та - да се върнем на темата.
      От тези две песни можем да си направим, кажи-речи, исторически преглед. "Левовете в марки" от Сашка Васева - т.е. песента, пропагандираща прозападната идеология - е от последното десетилетие на 20-и век, а химна на МВР - с що-годе проруска идеология е от края на първото десетилетие на 21-ви век. Вече казах, че в България господстват само две идеологии; логично е заемането на едната позиция (т.е. проповядването на едната идеология) да отрича тотално другата! Вярно е и обратното - отричането на едната идеология те кара да заемеш другата! И именно така стават нещата - отричането на едно нещо те кара да приемеш точно противоположното! В случая с прозападната песен - "Доларите стават, левовете - не" - отрича се българското т.е. националистическото - а то, от своя страна е пряко свързано с Русия, Руското влияние и Русофилството. На Запада просто се казва едно голямо "ЕВАЛА"! Песента е написана и пята след провала на социал-комунистическия строй в България (1989г.) и по време на една тежка икономическа криза в България. Тя е доказателство за променящата се идеология и възглед на народа. За променящата се - а не променената, защото Химнът на МВР е доказателство за неуспешната промяна на идеологията. Дори ако въпросният химн не беше получил такава огромна популярност - самата му поява говори за неуспех на прозападната пропаганда. Тук говорим вече за едно объркване и лутане на народа кой да избере за свой водач - Русия или Запада. Това объркване не е от вчера, нито от онзи ден, и няма да е до утре, нито до след три дни. Това объркване е тенденция (каква хубава дума - "тен-ден-ция")!
     Сашка Васева няма да спре да пее своето чалга парче "Happy Burthday" на немски език, нито пък българинът ще да спре да става всеки път, когато чуе химна (не на МВР, а на България).  Или - нека завърша с едно интересно нещо, което ще Ви даде повод за размисъл - преди година-две в София пред храм-паметника "Александър Невски" беше проведен най-шумният и зрелищен чалга-концерт правен някога в България. (Пред храма!) Интересното (или по-скоро парадоксалното) е, че храм-паметникът е руски. Е, драги читателю, сега увери ли се, че това объркване е тенденция...

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба