Ето как могат да гласуват студентите


ВЪЗМОЖНОСТИ
 ЗА ГЛАСУВАНЕ НА СТУДЕНТИ
В ИЗБОРИТЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 12.05.2013Г.



I. С подадено заявление за вписване по настоящ адрес на основание чл. 53 от ИК и гласуване в секция по настоящ адрес на вписване в регистъра - всеки гласоподавател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящия си адрес. За целта той трябва да подаде искане до общинската администрация по настоящ адрес в срок до 27.04.2013 г. Искането може да бъде подадено по един от следните начини:
o Писмено - в общинската администрация по настоящия си адрес. Вида на искането е Приложение № 20 .
o По електронен път - чрез сайта на ГД ГРАО http://www.grao.bg/elections/ с универсален електронен подпис.
II. Гласуване на ученици и студенти в деня на изборите /12.05.2013г./ в избирателна секция по избор. 
Чл. 207. (1) При произвеждане на избори за народни представители, за президент и вицепрезидент на републиката и за членове на Европейския парламент от Република България избирател, който е ученик или студент - редовно обучение, може да гласува в избирателна секция по избор в населеното място, където се обучава, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес, след представяне на:
1. документ за самоличност;
2. надлежно заверена от учебното заведение със седалище в населеното място за съответната учебна година ученическа книжка или за съответния семестър студентска книжка;
3. декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. (http://www.cik.bg/f/71)
(2) Избирателят ученик или студент се вписва в допълнителния избирателен списък. В допълнителния избирателен списък се вписват всички данни на избирателя и списъкът се подписва от председателя и секретаря.
(3) Декларацията по ал. 1, т. 3 се прилага към допълнителния избирателен списък и е неразделна част от него.
(4) По време на гласуването ученическата или студентската книжка остава в секционната избирателна комисия заедно с документа за самоличност на избирателя ученик или студент.
(5) След полагането на подпис от избирателя в избирателния списък в ученическата или студентската книжка се вписва датата на изборите и се отбелязва, че ученикът или студентът е гласувал. Книжката се подписва от председателя или секретаря и от един член на секционната избирателна комисия, предложени от различни партии и коалиции от партии, след което се връща на избирателя заедно с документа му за самоличност
  

За повече информация - вижте изборния кодекс

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба