Тенденциозни записки 2

Около 140 милиона души имат щастието да живеят в Русия. Останалите хора по света нямат това щастие, но имат всичко останало. (тъжен виц)

---

(не толкова тъжен виц) "45-годишната неомъжена библиотекарка мечтаеше някой читател да я заеме и върне с просрочие от месеци, многократно прочетена, с разкъсани корици... "

---

Наскоро научих, че Антидаефобията означава страх, който някои хора изпитват от това, че ги наблюдава патица... Странен страх...

---

Това, което фактически свързва социализма и ада е митът за общия казан. Да се знае.

---

Спрях да чета вестнии, но наскоро съвсем случайно се загледах в едно вестникарско заглавие, изписано, естествено, с главни букви: "УЧЕНИ ПОТВРЪДИХА ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА ВАНГА , НО КРИЯТ ИСТИНАТА ЗА ДА ПРЕДОТВРАТЯТ ПАНИКАТА ВИЖТЕ ЗАЩО"._____jebem ти журналистиката_____Това ми бе достатъчно, за да разбера, че не съм сгрешил с не четенето на вестници. Впрочем, тук е моментът да кажа, че русофилите активно използват Ванга; никак не е случайнa появата на образа й в медиите и общественото пространство в точно определен момент. Веднага се сещам за един пример - миналата година, малко след като генерал Бойко Борисов подаде оставка, много медии "гръмнаха" със заглавия от сорта на "Ванга е предсказала, че България ще се управлява от жена". И... познайте кво. След една седмица Илиана Раева създаде партия. Jebem ти партиите! (тука трябва да обясня за по-бавно схватливия читател как е станала схемата. Въпросната г-жа Раева се обадила на една жена, която държи много вестници и списания и издателски къщи и партии и телевизии и какво ли още не... и й обяснила, че ще си прави партия и й трябва някаква реклама, щото без реклама, без да те дават по тв, да пишат за тебе някъде - не става. И така - общественото пространство се наводнява с предсказания за баба ви Вангелия). Естествено - има си обяснение и за това защо точно с Ванга се занимават медиите: защото има един слой от населението българско, чийто мозък се подчинява автоматично на подобни ''авторитети''; и този слой не ходи да гласува.

---

Дълго време се чудех коя дума е по-ранна - хайдутин или айдук; сиреч с кое значение от двете се е употребявала по-напред думата "haydùt" в БГ-езика? Допитах се до филоложката Павлина Върбанова, която изрази мнение, че вероятно думата се е появила със значението на "разбойник". Мисля си, че историята със семантичната еволюция на думата би могла да обясни много неща от народопсихологията ни.

---

14 683 човека към днешна дата са подкрепили идеята за присъединяване на България към Княжество Монако. Подкрепата е станала чрез лайкване на съответната фейсбук страница. Признавам си, аз съм един от тези, които натиснаха съдбоносния бутон Like.

---

"Няма престъпление, щом целта е висока и в исторически мащаб грандиозна" - пишеше някъде из дневника на Иван Кондарев. Много, изключително много ми допадат такива слова. Аплодирам всеки, който се осмели да мисли сам, чрез Аз-а!

---

"Изчадия сме ний и трезвост не гнети ни" - това пък пише Борис Пастернак в "Пирове". Ами...това май ми допада повече от предишното...

---

Отива шефът на Мерцедес в Русия и започва да разглежда колите им. Разглежда, разглежда, пък по едно време казва: Какво ли не правят тези руснаци, само и само да не строят пътища.

---

Г8 стана Г7. Изключиха Русия от Групата заради глупостта на руския диктатор Путин. Крим премина в руско. Оказва се, че историята не е нещо непроменимо; географската карта също. Честно да ви кажа - очаквам някаква война. Не съм историк, но цялото това мълчание на медиите е някак плашещо; замислете се - за какви малки неща медиите вдигат и всяват паника у населението, а сега гледат формално да ни "информират". И тук не говоря за бг-медиите...

Ситуацията в Европа напомня на тази преди 100 години. Дано този път не сме от губещата страна... Но, ще видим кво ще стане. Млади сме, силни сме... Ако трябва - ще се бием, ако не - ще си стоим "у назе си", дека вика една леля...

Преди няколко дни, впрочем, станах неволен свидетел на един разговор между двама непознати в едно автобусче. И, стоя си аз в автобусчето и слушам две момчета - горе-долу на моята възраст (ок. 23-годишни)  - как си лафят (сиреч - говорят). И едното момче, леко пълничко, обаче много приказливо като че ли между другото спомена, че дядо му бил столетник, и че живял в няколко епохи - по време на Царство България, по време на Народна република България и по време на Република България, сиреч след 1989 година. А другото момче, по-слабичкото, му каза нещо от сорта на "сигурно му е било интересно на дядо ти да вижда с очите си как се променя историята..., жалко че ние няма да бъдем свидетели на такива промени..." (цитирам по памет), а другото момче веднага го контрира: "Откъде знаеш, че няма да бъдем?" Когато дебелакът каза това - стъписах се, изтръпнах от ужас. Сякаш думите му бяха от някой роман на Стивън Кинг! Уверявам ви, драги читатели, че и вие, ако сте чувствителни поне малко, ще изтръпнете от такъв случайно доловен разговор. Имайки предвид и зловещите сцени, които гледах онлайн с руските снайперисти, стрелящи по цивилни украинци; също и кадрите с украински трупове в носилки - кой без глава, кой без крак... Ето това е братската любов на Путиновата Русия, ето така "освобождават" те...

---

По официални данни: През 2013 в ЕС са влезли над 40 хиляди бежанци от Русия, над 50 хиляди от Сирия и над 25 хил. от Афганистан.

---

Към края - препоръчвам ви да се запознаете с Речника на пропагандните похвати, публикуван в блога на Пейо тук: http://blog.peio.org/?p=12825

---

Като заключение към тази статия, давам снимка от неповторимия и вечен град Велико Търново, в който живея и се уча, и който тази година бе удостоен с над 40 000 посетители за своя празник - 22 март.

1534796_724405040933138_193522530_o

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба