Студеният душ избистря мисълта

Не съм от този тип хора, които хленчат, мрънкат и се оплакват за щяло и не щяло. Не, не и аз. И предпочитам да си трая, вместо да хленча. Щях да пропусна и този случай, ако той не бе предизвикал у мен един интересен полет на мисълта.

От една-две седмици влизам в банята и се къпя само със студена вода. Не защото искам, а защото спряха централната топла вода. Бойлерът е повреден и топла вода не тече от никое кранче и по никоя тръба (успокояват ме думите на хазяина: "нов бойлер - след месец"). Та гледам - във входа сложили един лист хартия, на който пише:

 
"ТОПЛОФИКАЦИЯ ВТ" АД

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

СЪОБЩЕНИЕ

 

Уважаеми клиенти, поради неплатени сметки за природен газ беше преустановено газоподаването към "Топлофикация ВТ" АД на 31.03.2014 г. 

Подаването на топлинна енергия за битово горещо водоснабдяване е съпътстващ продукт, който през неотоплителния сезон е технологично и икономически нецелесъобразен, ако не е произведен съвместно с електрическа енергия. Само по този начин можем да запазим преференциалната цена от 7.20 лв с ДДС за 1 куб.м. топла вода за летен сезон. 

Към настоящия момент натрупаните задължения от битови клиенти към "Топлофикация ВТ" АД са 460 000 лв. текущи и 250 000 лв присъдени. 

Подаването на топлинна енергия за битово горещо водоснабдяване ще бъде подновено след възстановяване на газоподаването, за което ще бъдете своевременно уведомени. 

"Топлофикация ВТ" АД приканва всички свои клиенти с неиздължени сметки за ползвана топлинна енергия да започнат да погасяват задълженията си. 

Поднасяме искрените си извинения към редовните клиенти за временно причинените неудобства. 

Така. Тук са важни последните два абзаца. Идеята на единия е "Тези, които не са платили трябва да платят", а идеята на другия е "Много ви се извиняваме, ама докато тези, първите не си платят, ще страдате и вие". Всъщност идеята на цялото това съобщение е, че тези, които не плащат са станали повече от тези, които плащат. Но аз  за друго се сетих - като дойде първо число на всеки месец, аз загрижено и стриктно проверявам и плащам сумите, които дължа за ток, топла и студена вода, парно, телефон, интернет, наем и всякакви други неща. Тези неща ги ползвам поради две причини - 1) преценил съм, че имам нужда от тях  и 2) преценил съм, че мога заплатя за тяхното ползване. Ако посочените преценки нямаха общо с действителността, аз нямаше да ползвам ток, вода, интернет и т.н. Е да де, обаче се оказва, че има хора, които ползват тока, ползват водата, ползват какво ли не, но не искат или не могат да заплатят за тези неща. И заради техните злоупотреби страдат ей такива редовни платци като мен. И ако този текст не бе писан, а бе говорен, точно тука някой млад българин щеше да рече "Умря циганката (дето те хвалеше)", а аз бих го контрирал с препоръка за баня у нас. Та...ей такива битовизми отпращат мисълта в далеч по-мащабни аспекти, а именно че заради някаква част хора, които съзнателно не играят по правилата (независимо дали са притиснати от някакви обстоятелства или го правят съвсем целенасочено) страда другата част - тази, която играе по правилата.

А когато страдат и тези, които играят по правилата, тогава говорим за липса (може би почти пълна) на онова, което се нарича колективизъм (от лат. collectivus). Тая липса се проявява във всяко време и във всяка сфера; тя е всеобхватна и всепронизваща.

Бъдете здрави и не забравяйте, че именно ние, българите сме дали богомилската секта на Света.

(...)

Къпането със студена вода, казват, подобрява ерекцията, действа благоприятно на кръвообращението и изобщо има своите многобройни положителни черти.

ПС: След няколко хилядолетия целият свят ще заприлича на джунгла

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба