Как се проповядва фанатизъм в ефир

Последните парламентарни избори бяха белязани от рекордно ниската избирателна активност - гласуваха едва 49% от имащите право на глас. И все пак - правителство ще има. Нека ни е честито новото правителство. То съществува благодарение на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Вече стана ясно, че министър-председателят ще е Бойко Методиев Борисов. 10 министерства ще бъдат ръководени от ГЕРБ, 7 от РБ и 1 от АБВ. Патриотите (ПФ) няма да ръководят нито едно министерство.

Сред осемте парламентарно представени партии се оформя следната картина - четири партии ще участват в управлението на страната, а други четири ще бъдат опозиция на това управление. Опозицията е представена от БСП - Лява България, ДПС, Атака и БДЦ.

На фона на пъстроцветните политически обстоятелства едно от средствата за масова манипулация набира все по-голяма скорост. Това средство се казва "ALFA TV" - партийна телевизия, нещо като официоз на партия Атака. (Щеше да е официоз ако партията е управляваща, но тъй като партия Атака не е управляваща, то телевизията ѝ не може да бъде наричана официоз.)

Ето и няколко факта за ALFA TV при едно незадълбочено, повърхностно наблюдение: 

  • Макар името на телевизията да е изписано на латиница, това е медия, представяща се пред аудиторията си като патриотична. Не е ясно защо телевизията носи името на първата буква от гръцката азбука.

  •  За да е по-ясна връзката ѝ с партия Атака, под името на телевизията е изписано и името на партията.

  • В ефира на телевизията не се излъчват реклами.

  •  Към настоящия момент ALFA е единствената телевизия, която официално декларира обвързаността си с политическа партия (това съвсем не означава, че е единствената медия, обвързана пряко с политическа партия).

  • Псевдопублицистичните предавания се редуват с руски и полски сериали от края на миналия и началото на този век.

  • Председателят на партия Атака води свое предаване в телевизията, носещо заглавието "Неделник". Предаването се излъчва в неделя и се представя като публицистично, макар да е изпълнено от безспирните и неуморни монолози на Волен Сидеров.


Ето и няколко факта за ALFA TV при едно задълбочено наблюдение: 

  • ALFA TV последователно и систематично проповядва идеята за панславизма.

  • В ефира на телевизията липсват каквито и да е информативни репортажи и видеоматериали, вместо това се излъчват силноманипулативни такива.

  • Отразяването на международните новини в медията ALFA съвпада с това на повечето руски медии. Това е особено забележимо в подбора на информацията и начина ѝ на поднасяне пред аудиторията. Като актуален пример мога да посоча събитията в Украйна и в частност незаконните избори в Донецк.

  • В ефира на ALFA TV много от интерпретациите, представящи се за професионални анализи граничат с конспиративни теории. Такива са вижданията на Волен Сидеров за колониалното робство в България, Американското господство над българите и т.н. Върху тези идеи стъпват почти всички предавания в телевизията, в това число и новините.

  • Телевизия ALFA, както и партия Атака представляват структури, спонсорирани от руското правителство. Целта им е да отклонят страната ни от проевропейския ѝ път на развитие.


Ето и няколко извода: 

  • Може би не е случайно, че преди няколко дни политикът Валери Симеонов нарече Сидеров "Белият вожд на приматите". Методите на въздействие на господин Сидеров върху потенциалните му избиратели са силно примитивни, а защо да не употребя тук думата приматски.

  • Може би не е случайно, че по време на 42-рото Народно събрание телевизия ALFA беше изключително доброжелателна и благосклонна към правителството (правителство на БСП, ДПС и Атака), а днес - преди още да е встъпил в длъжност новият министерски екип, ALFA TV е безпощадна към всички онези партии, които подписаха коалиционното споразумение за новото правителство.

  • Със сигурност не е случайна предприетата офанзива от страна на партия Атака срещу добива на шистов газ на територията на България. Тази партия иска страната ни да продължи да купува скъпия руски газ. Тази партия не иска България да се възползва от подземните си находища и богатства.

  • Трибагреникът, ликът на Волен Сидеров и всички онези родолюбиви песни, които ехтят от ефира на ALFA TV се използват с манипулативна цел, спрямо аудиторията.

  • Фанатичните монолози на Сидеров от ефира на собствената му телевизия приличат на проповеди и напътствия, уроци от типа "как да мислим".


 

 

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба