Броят на потенциалните престъпници расте

В началото на март тази година в река Янтра бе намерен трупът на изчезнало по-рано 23-годишно момиче. Седмица по-рано момичето бе обявено за изчезнало. Името ѝ е Вероника Здравкова, студентка от Стопанския факултет на ВТУ. Установено е, че смъртта ѝ е причинена от нанасяне на множество удари по главата с тъп предмет. Това е потресаващ случай. Трупът е намерен не от полицейски служители, а от рибар, по случайност. В центъра на града се организира протест, на който присъстваха около 900 души от осемдесет-хилядния град.

Реакцията на гражданското общество. Четох много призиви за връщане на смъртното наказание, но - мисля си - проблемът не е в това дали убиецът ще изтърпи смъртно наказание, дали ще пребивава в затвора 20 години или 3 месеца. Той вече е убил. Независимо какви са законите, преди всичко те трябва да респектират и изобщо да не се стига до нарушаването им. Онзи, който е нанесъл ударите по главата на това момиче изобщо не си е давал сметка дали ще лежи в затвора пет години, цял живот или ще бъде линчуван. Той – човекът, държащ в десницата си тъпия предмет - очевидно живее с чувство за беззаконие.


Впрочем, той едва ли ще бъде открит. Както много други престъпници...


Това е реалната обстановка в страната ни: макар броят на убийствата да е що-годе един и същ за всяка година, броят на неразкритите убийства се увеличава.

Убийците са на свобода, сред нас.

А мнението за институционална некадърност с право обхваща все повече хора. Потенциалните престъпници стават все повече.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба