Тенденциозни записки 14

От дневника на Булгаков: 30 сентября 1923: "О политике, все о той же гнусной и неестественной политике… В Болгарии идет междоусобица. Идут бои с коммунистами. Врангелевцы участвуют, защищая правительство. Для меня нет никаких сомнений в том, что эти второстепенные славянские государства, столь же дикие, как и Россия, представляют великолепную почву для коммунизма. Наши газеты всячески раздувают события, хотя, кто знает, может быть, действительно мир раскалывается на две части — коммунизм и фашизм.
Что будет — никому не известно." Предвидено от гениален писател още по времето на септемврийското въстание е, че матрияла е показвал ранни дефекти.
-
Всеки влага в думите свое собствено значение; всеки разполага със свободата да селектира не само думите, които изрича, но и тяхното значение. Това доведе до положението да не си в състояние да разбереш какво казва отсрещния. Стигна се дотам, че редица авторитети започнаха да осмиват тълковния речник.
-
Новини от страната, 7 април 2015: Специализирана полицейска операция е била проведена от 21 часа на 3 април до 2 часа на 4 април за превенция и противодействие на престъпността, установяване и задържане на издирвани лица, както и за спазването на лицензионните и разрешителни режими на търговски обекти. Над 20 литра безакцизен алкохол е иззет в кафене в село Равно Поле, Софийска област. (източник: http://dnes.dir.bg/news/avtomobili-izdirvane-spetzaktzia-arest-18829193?nt=4 ) Към същата дата все още не е ясно при какви обстоятелства са изчезнали няколко милиарда лева от фалиралата през миналата година банка КТБ.
-
"Единственный урок, который можно извлечь из истории, состоит в том, что люди не извлекают из истории никаких уроков." - Бернард Шоу
-
"Чтение делает человека знающим, беседа – находчивым, а привычка записывать – точным." - Фрэнсис Бэкон
-
"Кому язык послушен, тот часто молчит." - Станислав Ежи Лец
-
Антония Михайлова-Кодева: "Remove, remove... Българинът е най-щастлив кат' яде, кат' пие и КТБ. Drive to go! This is vals..."
-
Lea Cohen: "Французите ПАК стачкуват. Знаете ли как можете да станете милионер във Франция: Купувате един французин на действителната му цена и после го продавате на цената, на която той се оценява."
-
"Щом пълзиш като червей, не се сърди, че са те настъпили." - Чудомир.
-
"Лицето на мъжа е неговата автобиография. Лицето на жената е художествена измислица." - Оскар Уайлд
-
"Когато ми се случи да гледам по телевизията цвилeщата трибуна на парламента, се сещам за Калигула, който направил коня си сенатор." - Иван Теофилов
-
"И наистина, какъв парадокс: творчеството на низвергнатата, унизена и доведена до трагичен край Марина Цветаева днес четем в академично, прецизно, прекомерно подробно издание, ведно с черновите и дори с тълкуване на зачеркнати от нея редове и думи." - Иван Теофилов
-
"Тоталитарният режим в своя политически и социален опит се опираше на елементарните езикови структури, превръщайки в догма техните стереотипи." - Иван Теофилов
-
"Човек трябва да уважава чуждото мнение, доколкото е необходимо, за да не умре от глад и да не бъде хвърлен в затвора, но всичко останало е доброволно подчинение на една ненужна тирания." - Бъртранд Ръсел (http://myivoblog.blogspot.com/2007/09/blog-post_25.html)
-
Стремежът на руското православие (кривославие) към актуалност породи молитвата "святая Углеводородица - цену на нефть подыми." (виж тук: http://demotivation.ru/712mpp5jobcapic.html)
-
И нещо, което не е в полза на словото, въпреки, че е изразено именно чрез него: "Изборът ни на външен вид отправя послания към околния свят много повече, отколкото думите ни." - Емерсън
-
"ОТЧАЯНИЕТО ! ОТ ЧАЯ НИ Е ТО ;) Пийте уиски" - Н.В. Черния Княз, https://www.facebook.com/svetozar.knezovskizaro/
-
В сайта israelnationalnews.com четем статия със интересно заглавие: "Egypt Calls for Reparations - from Biblical Times". Статията е от 31 март 2014г. и подзаглавието ѝ е: "Egyptian commentator calls for Israel to provide compensation for materials Torah says Jews took during Passover story."
-
Попаднах на публикация (виж тук: http://vivafolk98.blogspot.com/2015/04/blog-post_61.html ) , отнасяща се до промяната на историята. Статията показва как руснаците променят архивни единици. Вземат се фотографии от архивите, прилага се фотомонтаж и след това новите версии се връщат обратно там, откъдето са взети - в архива. Това се случва в СССР, миналия век. Информацията ми се струва обективна, имайки предвид на какво са способни руснаците. Джордж Оруел добре е предусетил какво е в СССР, пишейки " 1984". Пренаписването, промяната на миналото е доста странен и притеснителен елемент за манипулиране на масите. Унищожените архиви на ЩАЗИ със сигурност са пазели доста информация за по-притеснителни инструменти, предназначени за същата цел. Защо? Защото германците са по-педантични от който и да е друг народ, в което и да е отношение. Само Бог знае с какви инструменти си служи политическия елит и власста сега, в 21 век...
-

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

7 комунистически стихотворения