Девети май: Денят на Победата и Денят на Европа

От фактологията на военната история.


На 9 май 1945 година Германия подписва своята капитулация. Това слага край на Втората световна война в Европа. Извън Европа войната продължава. Краят на Втората световна война настъпва едва с подписването на капитулацията на Япония, което се случва на 2 септември 1945 година.

Датата 9 май се чества в бившия Съветски съюз и в Руската федерация като Ден на победата. В Западна Европа денят на победата над фашизма се чества на 8 май. Разминаването в датите на честването на Деня на победата в Русия и Европа се дължи на факта, че документът за капитулацията на Германия е подписан късно вечерта на 8 май, което, в московско време, е рано сутринта на 9 май.

Към зараждането на онова,


което днес наричаме Европа и Европейски съюз.


Това, което интересува нас, европейците, е случилото се на същата дата, но пет години по-късно:

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася „Декларация на Шуман“. В нея Шуман споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. Идеята на Шуман, заложена в декларацията, е да се създаде европейска институция, която да обедини и контролира производството на въглища и стомана. След по-малко от година, на 18 април 1951 година, с договор в Париж е създадена Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС). Фондацията е основана от Франция, Западна Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. Тя е първата от редица наднационални европейски институции. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

_____________________


Вижте също:

Europe Day
Europatag
Декларацията на Шуман - 9 май 1950 г.
Защо има Ден на Европа?
Robert Schuman - film from the EU archives

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба