Бели мисли за черни дни (Тодор Чонов)

Фейсбук е приятно място, в което не само можеш да убиеш времето, но и да научиш нещо полезно или интересно. В списъкът с приятелите ми има един господин, Тодор Чонов се казва. Той е един от основателите на СДС в Пловдив, известно време е имал вземане-даване с политиката. От сайта events.bg се разбира, че е издавал списание "Плесница" (джобен формат). Господин Чонов е и поет. Често публикува стихотворения в профила си във фейсбук. Но освен с поезия, той радва виртуалните си приятели и последователи и с интересни разсъждения. Ето някои от тях, взети директно от профила му:

1 юни 2015 
"Отдавна във фейспространството циркулират едни военно-полеви записки на Достоевски, в които се казва колко добре си живеели българите под турското робство, как си имали всичко - и ниви, и къщи, и имоти, и как гледали накриво и с омраза руските освободители, които дошли тук да им развалят кефа. И как руските освободители също гледали накриво българските селяни, защото те били по-свободни и имотни от руските мужици, и като каква ще е тая работа, дето истинските роби идват да освобождават един свободен народ, ами те идват да го поробят, не да го освободят.
И сега аз питам: има ли по време на Руско-турската война, български доброволчески военни формирования в състава на турската армия, които да бранят нивите, добитъка и къщите си от руския завоевател. Имало ли е български опълченци с фесове на главите?"

31 май 2015 
"Забелязал съм как хората, които ни превъзхождат - било с ум, било с красота, било с някакво умение, дарба или дори чисто физически, в ежедневното си общуване с нас изпитват неудобство от превъзходството си, стремят се да го неглижират, да го направят незабележимо или поне несъществено и маловажно. Щадят ни. Само простотията не изпитва ни срам, ни скрупульозност, ни милост към онези, които не са белязани с нейния знак."

27 май 2015 
"Съзнателно или не, ние приемаме, че колкото по-голямо усилие, че дори и жертви сме направили, за да окажем помощ на ближния, толкова повече сме му помогнали. В повечето случаи изобщо не е необходимо да си чупим ръцете и краката, да си блъскаме ума и да се охахавяваме, нито пък да пресушаваме реки и да преместваме канари. Достатъчен е един поглед, който означава "С теб съм!" и ние ще върнем вярата на човека в себе си, в другите и в нас, а обикновено на него повече не му трябва, нататък той ще се оправи и без нас."

26 май 2015 
"Внимателно с реформите, дами и господа!
Навремето комунистите така се бяха барикадирали във властта, че съдилищата ги върнаха на постовете им до един, като получиха и солидни обезщетения за времето, през което бяха изгонени. Тогава нашите глупаци въведоха в кодекса на труда печално известния "член Капудалиев", който позволяваше на всеки ръководител да уволнява по собствено усмотрение. И точно когато минаха всички процедури, законът влезе в сила и стана действащ, дойдоха комунистите на власт и попиляха с него цялото седесе, оставяйки само онези седесари, които подписаха клетвени декларации да им служат предано и вярно до смърт.
Това е най-малкият, но най-виждащ се пример, как се обръща кочината.
Така че - умната, да няма после плач и скърцане със зъби!"

24 май 2015 
"Никой не прави това, което иска, правим само това, което можем или просто не знаем какво правим."

23 май 2015 
"Познати и роднини ми се оплакват, че трудно живеят, че парите не достигат, че изплащат големи заеми. Те са толкова искрени в оплакването си, че аз оставам с впечатлението, че заемът е нещо, което не се взима, само се изплаща!"

23 май 2015
"Бедният човек прави невероятно разумни планове как максимално добре да усвои определена сума, ако я има. И когато я има, я харчи за глупости."

23 май 2015 
"Добрият човек дели залъка си със ближния, и като го раздели, дава му по хубавата половина. Тогава онзи решава, че човекът нито е добър, нито е ближен, ами е просто глупав."

22 май 2015 
"Властта увълчва, бил съм във властта, макар на най-ниското й ниво, и имам преки наблюдения и впечатления.
Любопитно е да се отбележи, че най-податливи на увълчване са най-слабите, най-страхливите и най-безхарактерните люде, попаднали във властта."

20 май 2015 
"Съд, прокуратура, полиция, данъчни, община, министерство, медия, посолство, армия, парламент - ако не си част от тях, по-добре стой настрана от тях и не ги допускай до себе си, защото рано или късно ще ти сритат задника."

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба