Омбудсман Манолова, добър ден!

Мандатът на настоящия национален омбудсман Константин Пенчев  изтича на 20 октомври 2015 г.

Неправителствени организации начело с Института за модерна политика на неуспелия кандидат за депутат от БСП  и бивш народен представител от НДСВ Борислав Цеков предлагат Мая Манолова за омбудсман. Личността на Манолова е предложена и от гражданско движение ДНЕС, Центърът за защита на правата в здравеопазването с председател д-р Стойчо Кацаров и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите. С повечето от тях Манолова е работила в миналия парламент като зам.-председател на Народното събрание и председател на комисията за взаимодействие с гражданските организации.

Обърнете внимание на тези, които я издигат. Проверете в медиите как тези организации присъстваха в обществения живот от последните няколко години. Открийте причинно-следствените връзки и си направете изводите.

Манолова е добър посредник между властта и гражданите, това се видя през лятото на 2014-та година, когато канеше граждани в сградата на НС и ги удостояваше с необходимото внимание. Спомняме си и това, че именно тя внесе сигнал в прокуратурата за случая „Костинброд”, представляващ сценарии на задкулисието. С тези си задачи функционерката на БСП се справя блестящо.

Манолова обаче не е толкова добра, когато е на ръководни постове, предполагащи властово влияние. Това също се видя в предишния парламент, когато тя, бъдейки председател на НС многократно нарушаваше правилника на същото това НС.

Преориентирането на Манолова от институцията Народно събрание към институцията Национален омбудсман е най-вероятно резултат от мерките на председателя на БСП да пречисти редиците на БСП.

Дали обаче, създавайки добри обстоятелства за партията си, Михов не нанася вреди на авторитета на институцията Омбудсман на Република България?

Манолова подходяща ли е за омбудсман на страната ни?

И редно ли е на всеки, който е доказал вярност към партията си през годините, да бъде търсен подходящ чиновнически пост?




По темата:

Десни депутати се самообвиняват за избора на омбудсман Манолова

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба