Или - или

N-поредна победа на избори за партия ГЕРБ се случи в един от последните месеци на 2015 година. Партията, която е част от Европейската Народна Партия (ЕНП), се ползва с голямо доверие сред българското общество, ако съдим по изборните резултати. Това обстоятелство създава благоприятна среда за провеждането на цялостни реформи.




Но това обстоятелство създава и благоприятна среда за опозиционните сили в страната, често възползващи се от слабостта на българските граждани към популистични твърдения (популизъм, в смисъл на "създаване на лъжлива представа за бързо и лесно решение на обществените проблеми").




Твърде често в публичното пространство започнаха да се появяват текстове, които компрометират жалките опити на правителството да проведе реформи.

Ето какво пише в един от тези текстове:

"Съвсем скоро най - уязвимата част от населението ще бъде отново наказана и принудена да консумира само некачествена храна, тъй като няма пари за друга."

В горното изречение авторът се заиграва с така наречения "данък вредни храни", целящ именно некачествената храна да бъде обложена с данъци. С въвеждането му се цели да се ограничи употребата ѝ именно от "най - уязвимата част от населението"

Разбира се, авторът с всяко изречение манипулира и така читателят - колкото и да се стреми към критично мислене - бива омотаван и лъган. Далеч съм от мисълта да опровергавам ред по ред, дума по дума написаното от Тодор Галмадиев в http://www.memoriabg.com. За текста мога да кажа само, че е силно тенденциозен и спъва жалките опити за реформиране на тази държава.




Ще попитам критично настроените читатели:

Какво е необходимо в моменти като този: популизъм на опозиционно настроени или реформи на трезвомислещи?

Едно от двете трябва да е; тук няма златна среда.

Или - или!

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба