По следите на мутробарока; преди и след него

По-долу представям информации за мутробарока с посочване на източници

-


http://photo-forum.net/forum/read.php?f=48&t=1519486&i=1523701&offset=all

Автор: Uve_Smotanson

Дата:   15-08-10 07:16

„Идеята за тази словесна комбинация се пръкна някъде в залеза на 90-те (...). Към днешна дата със същото се обрисува плажния пасторал на любимото на цялото българско човечество Черноморие. Обикновено са някакви хотелчета скалъпени на две на три. Някаква боза от испански граниторгес, японска мазилка, гръцки терикакот, виенски шницел и балиго още какво. Сумарно картинката представлява, нещо подобно на ромските гета с нахвърляни на 2 на 3 стени и сателитна чиния с размер колкото стадион "Васил Левски", която имаш чувството, че ще срине покрива на постройката при първия полъх на вятъра. Най-вероятно в тия хотели, ако ти стъпи крака - или нещо ще се достроява, или нещо няма да работи, или както преди няколко дни ще ти спрат я ток, я вода. В най-големия ти кошмар ще видиш всичко това накуп. Звукът на хилти в 6 сутринта е един слабо известен лек срещу махмурлук”.

-


В същия сайт,

Автор: tnt,

Дата:   15-08-10 08:57

"мутробарок" -> стил в съвременната архитектура при който архитектите се опитват да издигнат от бетон къщичката на Барби и Кен без оглед на :

- функционалност,

- заобикалящи архитектурни стилове /най-често, совен ако не става въпрос за комплекс от барби-къщички/

- качество на използваните маериали

- съблюдаване на околната среда

- съобразяване с факта, че се строи за хуман биингс

Зачерква се всякаква традиция в строителство и архитектура и се мятаме на най-грозния кич...

-


http://www.bgjargon.com/word/meaning/мутробарок

„Архитектурен стил, отличващ се с безвкусица, прикрита чрез огромни разхищения на строителни материали, които са придобити по криминални дейности.

-


http://eenk.com/post-mutrobarok

Пост-мутробарокът процъфтява в периода 2005-2010. Предшестващият го стил в новата българската архитектура и интериор е мутробарокът, който преоткрива еклектиката, без да го осъзнава, защото комбинира всички неща, смятани от собственика (не проектанта) на даденото място за яки. Всички, но на едно място.

Основната разлика между двата стила е, че пост-мутробарока се придържа към един „стил“ или копира елементи от не повече от две книги на Taschen, при условие, че и двете са на една тема. Пост-мутробарокът все още е твърдо в полето на кича, но поне се отделя от центъра, където властва ранния мутробарок или прото-мутробарока.

 Да припомним, че собствениците на сгради в периода 1995-2005 не са имали доверие на дизайнерите и са налагали своите идеи за вкус на фирмите изпълнители. Изпълнителите от своя страна са били финансово зависими и в 90% от случаите са изпълнявали проектите както са им били заръчани, без да добавят своето експертно мнение, но не са слагали и своето име зад тях. За това голяма част от автентичния мутробарок е анонимна. С течение на времето, доверието у проектантите и дизайнерите се изгражда те все повече налагат своите решения, които стават все по-естетически възпитани и така надвиват на еклектиката в ранните години.

 Пост-мутробарокът е революция, той надгражда мутробарока, но не го допълва. Т.е. не можете да промените един мутробарок интериор в пост-мутробарок такъв. Строите нова сграда в новия стил.”

-

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба