Защо чалгата е проблем

Не искам да разнищвам аргументите на онези, които са против чалгата. Нито на противниците на която и да е форма и издънка на музикалното изкуство. Ще ви опиша своята гледна точка защо чалгата в действителност е проблем.

Защото тя е един от малкото стилове, които не осъществяват същинска приемственост с почти никой друг стил музика. Мит е, че именно чалгата е първоприемник на музикалния фолклор. Мит е и това, че тя представлява балканско измерение на ориенталски песни и мелодии. Всъщност този стил музика се продуцира изключително от хора, които са с космополитна нагласа в музикално отношение. Но в стремежа си да бъдат гурута, те създават съвършено нови произведения, задаващи единствено формална приемственост с музикални творби от къде ли не.
В този ред на мисли, може да се говори за голяма степен на самобитност на жанра. От тук произтича провинциалната същност на чалгата (провинциално, в смисъл на регионално, локално, анти-глобално).
Именно заради локалната ѝ същност тя е проблем. Отказвайки да адаптира пълноценно глобалното, тя създава консервативни нагласи и затвърждава своето провинциално начало. Във възприемателите си, този стил музика внушава чувството на скептичност към всичко, което не я представлява.

Това е моят опит да анализирам чалгата. Той се основава на лични наблюдения.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба