Хроники (13-15 януари 2016)



13 януари

Информационната платформа за данъци и счетоводство kik-info.com съобщава, че Националната агенция за приходите проверява 300 души, които в последните години се осигуряват на минималния осигурителен доход, но едновременно с това са притежатели на скъпи недвижими имоти и автомобили. Сред проверяваните има собственици на къщи в престижни райони и притежатели на луксозни лимузини.

13 януари

В ефира на Нова телевизия кметът на Враца Калин Каменов в опит да обясни абсурдната ситуация в града, при която двама мъже пребиха до смърт 18-годишния Тодор Йорданов пред десетки безучастни свидетели, обяви, че е изнудван да плаща "данък спокойствие" на местния бизнесмен Даниел Бузов, за да не пострадат той и близките му. Сайтът Правен свят цитира думите на Каменов:

"Това е случай, който за съжаление е ежедневие във Враца. Тук много често се решават проблемите по този начин. Има полиция и прокуратурата, но трябва да зададете въпросите към тях – как реагират в такива ситуации. Миналата седмица имах две такива срещи с тях, тъй като аз самият съм потърпевш от заплахи изнудване и рекет от местни велможи. Подал съм сигнал срещу лицето Даниел Бузов, което ме рекетира. Той е собственик на местен сайт и се надявам скоро да има реакция, защото това е недопустимо. Заплашва ме, че ако не плащам в неговия сайт ще пострадам аз лично, семейството ми, мои колеги и трябва да плащам данък спокойствие, трябва да плащам в неговия сайт, за да имам комфорт, да не бъда заплашван, обиждан..." 

15 януари

С отворено писмо до Европейската комисия Съюзът на съдиите в България (ССБ) алармира:

"Ерозията на държавността в България засилва ерозията на европейските ценности и превръща една част от границата на ЕС в несигурно пространство за икономиката, свободната стопанска инициатива, сигурността и човешките права. (...) Липсата на политическа воля за провеждане на действителна и ефективна реформа в съдебната власт е обяснима със съществуващите нерегламентирани зависимости, обвързаности и недопустими вмешателства на най-високи нива в държавното управление".

 15 януари

Сайтът деветнадесет минути съобщава за зверски пребит журналист от Поморие. Съобщава се, че му е "изпочупен черепът, лицевата част и слепоочието". Малко по-късно далеч по-авторитетната медия Mediapool допълва, че пострадалият е със счупен нос, отоци по лицето и тялото, рани в областта на главата, комоцио. Журналистът публикува текстове в опозиционен на местната власт сайт.



Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба