Хроники (6-8 януари 2016)

06 януари 2015 г. 

В theguardian.com четем заглавието Crimea children’s theatre forced to shut for ‘promoting western propaganda’. В къпещия се в руска свобода Крим, властите забраняват детска пиеска. Амазонките в нея били символ на украински национализъм, а дете с костюм на слънце им напомняло статуята на свободата. ‪Долавяте ли параноята? Чувате ли тиктакането? 

06 януари 2015 г. 

На 6-ти януари Euronews избра своя Picture of the day, като го описа така: "Dozens of men braved the icy winter waters of the Tundzha river in Kalofer, Bulgaria, to take part in the traditional “Horo” dance, as part of Epiphany Day celebrations." Image credit: Reuters/Stoyan Nenov. Въпросното фото е това:





8 януари 2016г.

От desebg.com съобщават: Някогашната централа на Министерството на Държавна сигурност на Източна Германия, известно като ЩАЗИ, се превръща в място, където ще се помещават обществени музеи, изложби и архиви, съобщи ДПА. Очаква се работата да бъде завършена за 30-та годишнина от падането на Берлинската стена през 2019 г. За разлика от Германия и другите страни от Източна Европа България остана единствената държава от бившия съветски лагер, в която след рухването на комунизма не е изграден музей за терора на БКП и Държвана сигурност, но в центъра на столицата ѝ продължава да се издига паметник на съветската армия "освободителка", окупирала страната през 1944 г., за да я превърне през следващите близо 50 години в сателит на Кремъл.

06 януари 2015 г.

От руски блогове разбираме, че "Бюджета России не хватает на пенсии", тоест бюджетът на Русия не стига за пенсии. Оказва се, че заложената индексация от 4 % не може да компенсира инфлацията от 12,5 % през 2015 г. Да не говорим, че за 2016 г. официалната прогноза за инфлация е заложена върху 6,4%, а нефтът посред зима се свлече под 36 долара за барел. Само преди година беше над 100. Предстои голям сеир в Русия,

06 януари 2015 г.

Според данни на Германския институт за икономически изследвания (DIW). През последните пет години са създадени 2 млн. нови работни места в Германия. Повече от половината от тях са заети от мигранти. 

08 януари 2015 г.

Сайтът „Маргиналия“ е номиниран за наградата „Свободен елетрон“. Тя е учредена от фондацията БлуЛинк през 2009 г. и се присъжда всяка година от управителния ѝ съвет.
Другите номинирани са Инициатива „Правосъдие за всеки“, Блог за Економика на Димитър Събев и Общество.бг. Наградата отличава индивиди, граждански инициативи и организации, които са показали „визия и иновативност при ползването на информационните технологии и интернет за укрепване на демокрацията и гражданското общество, прилагане на европейските ценности в България и опазване на околната среда“.




Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба