Пропагандата и нейните подобия

Властта, посредством медиите, използва редица (неморални) методи, чрез които се стреми да въздейства на мнението и поведението на гражданите. Тези методи не са от вчера, а съпътстват цивилизацията от хилядолетия насам.

С оглед на общата история на човечеството, тези методи стават силно популярни едва в последните няколко века. През 19-ти и 20-ти век голяма част от тях се институционализират. Дори и в настоящия, 21-ви, век те са активно прилагани по целия свят.

Ще изброя само някои от тях.
Надявам се следващия път, когато гледате телевизия, четете вестник или се информирате по някакъв друг начин, да си спомните за прочетеното по-долу.



Анти-капиталистически пропаганден плакат от 1911 г. 



  • Пропаганда

Пропагандата е вид послание, целящо да въздейства на мнението или поведението на хората във връзка с някаква кауза или позиция, която облагодетелства дадена група или личност. Често вместо безпристрастни и доказани факти, пропагандата може да представи съзнателно манипулирана информация с цел заблуда на обществото. Когато посланието, което трябва да се втълпи на хората, има опасност да не се хареса на обществеността, то трябва да бъде предложено по такъв начин, че да въздейства и да бъде прието. Това става чрез изкривяване на фактите и филтриране на информацията.

  • Дезинформация

Дезинформация е грешна или неточна информация, която е разпространена умишлено. Може да включва разпространението на подправени документи, ръкописи и фотографии, или разпространяване на злонамерени слухове. Наред с това дезинформацията включва и изкривяване на вярна информация по такъв начин, че да я направи безполезна. В шпионажa или военното разузнаване, дезинформация е умишлено разпространяване на невярна информация, за да се заблудят враговете за заетата позиция или начина на действие. В областта на политиката, дезинформация е преднамерен опит да се отклони подкрепа на гласоподавателите към противника чрез разпространение на неверни твърдения и инсинуации въз основа на уязвимостта на опонентите. За разлика от традиционната пропаганда, чиято цел е да ангажира емоционална подкрепа, дезинформацията е предназначена да манипулира публиката на рационално ниво чрез оповестяване на противоречива информация или такава в подкрепа на неверни заключения. Най-общо, техниката на дезинформация е да се смесят известна доза истина с неверни изводи и лъжи, или да разкрие само част от истината, претендирайки, че се представя цялата истина.

  • Демагогия

Демагогията е стратегия за спечелване на влияние чрез въвеждане на публиката в заблуда с цел демагогстващият да я убеди в "своята правота". Най-често демагогията се използва за постигане на политически цели и реклама. Тя си служи с ораторски и полемични средства (вкл. средства за масово осведомяване), обикновено това са емоционална реторика и пропаганда, насочени към предразсъдъците, чувствата, страховете, тщеславието и надеждите на публиката. Типични са либералистичните, популистките и религиозни тематики.

  • Деморализация

В психологически аспект това може да значи довеждането на индивида до състояние на екзистенциално страдание: безнадеждност, песимизъм, безпомощност, загуба на мотивация, социална изолация, отчуждение. В контекста на военното дело и военните действия, националната сигурност и т.н. е процес на психологическа война, чиято цел е да подкопае бойния дух сред воюващите или мирното население на опонента или вражеската страна, и да ги окуражи да се оттеглят, предадат или преминат на другата страна, вместо да ги побеждава в битка или военни действия. Деморализиращи действия могат да бъдат провеждани и сред цивилното население, чрез разпространяване на брошури и всякакъв друг тип информация, която цели да го демотивира за присъединяване към войскови части, да поддържа и подкрепя военни действия и т.н. Демотивацията цели да повлияе ценностната система, вярванията, емоциите, мотивите, мисленето и поведението.

  • Активно мероприятие

Активното мероприятие е форма на дейност, изразяваща се в организирането и провеждането на действие/действия от страна на специалните служби, респективно разузнаването и контраразузнаването на страните. Активните мероприятия варират от медийни манипулации до специални операции на службите за сигурност. Те включват дезинформация, пропаганда, (фалшифициране на официални документи, убийства, политически репресии и преследване на политически дисиденти - при тоталитарните режими), включително проникване в религиозни групи, учреждения и храмове и други активни форми.

  • Зомбиране

Зомбирането (известно и като "промиване на мозъци") е понятие с което се обозначат различни тактики за контролиране на масовото съзнание. Пропагандата е сред предпочитаните методи за промиване на мозъци.

  • Черна легенда

Черната легенда е историко-психологически комплекс от негативни заключения, стереотипи, поверия, битуващи мнения в масовото съзнание, втълпени целенасочено като възгледи от средствата за масова информация върху населението по отношение интерпретация на исторически събития или към определена политика, идеология, религия, култура, народ, личност и т.н.



____________________________
Източници: Уикипедия

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба