Какво означава да бъдеш различен?

Да си различен, да бъдеш себе си, да вярваш, да искаш, да можеш, да бъдеш мотивиран... Това са все клишета, които отдавна са изгубили смисъл в сферата на популярната мотивационна психология. Ето и две противоположни гледни точки към това "да бъдеш различен".


"Когато си различен, е по-трудно да те използват", твърдят от страницата България на селяните. И не бъркат. Макар и с ирония, казаното е факт: различаващият се елемент създава затруднения.




От другата страна стои страницата Наука и критично мислене: "Това, че си различен, не означава, че си полезен." В този вариант изказът е по-оголен, лишен от сложните иронични взаимоотношения.

И в двата случая обаче се атакува различността, която така силно се промотира от маркетинговите агенции, художествената литература, кино индустрията и т.н.

Всъщност да бъдеш различен не означава да бъдеш неизползваем. Освен ако тази различност не е доведена до изключително крайна степен.

Тайната е в умереността, в златната среда.

Нито един човек не бива да стои в оковите на стадното мислене, на мисленето, което е еднакво с това на останалите. Това би го лишило от собствената му индивидуалност, би го превърнало в автоматизирано зомби.

Но от друга гледна точка прекалената различност би го дефинирала като психопат, социопат и т.н.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба