Търсене в този блог

Translate

13.10.2016 г.

Какво означава да бъдеш различен?

Да си различен, да бъдеш себе си, да вярваш, да искаш, да можеш, да бъдеш мотивиран... Това са все клишета, които отдавна са изгубили смисъл в сферата на популярната мотивационна психология. Ето и две противоположни гледни точки към това "да бъдеш различен".


"Когато си различен, е по-трудно да те използват", твърдят от страницата България на селяните. И не бъркат. Макар и с ирония, казаното е факт: различаващият се елемент създава затруднения.
От другата страна стои страницата Наука и критично мислене: "Това, че си различен, не означава, че си полезен." В този вариант изказът е по-оголен, лишен от сложните иронични взаимоотношения.

И в двата случая обаче се атакува различността, която така силно се промотира от маркетинговите агенции, художествената литература, кино индустрията и т.н.

Всъщност да бъдеш различен не означава да бъдеш неизползваем. Освен ако тази различност не е доведена до изключително крайна степен.

Тайната е в умереността, в златната среда.

Нито един човек не бива да стои в оковите на стадното мислене, на мисленето, което е еднакво с това на останалите. Това би го лишило от собствената му индивидуалност, би го превърнало в автоматизирано зомби.

Но от друга гледна точка прекалената различност би го дефинирала като психопат, социопат и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар