Философията на Джак Ма

Джак Ма е 52-годишен предприемач, основател и изпълнителен директор на Аlibaba Group Holding Ltd. През 2016 г. нетните му активи, по информация на Google, се оценяват на $ 28,5 млрд. Към днешна дата той е най-богатият човек както в Китай, така и в цяла Азия.

Държа да ви запозная с част от неговия светоглед, използвайки някои от най-популярните негови коментари. Философията, която споделят тези коментари, говори за борбеност, но и за уравновесеност.


Коментар на Джак Ма по отношение на бедните хора и причината те винаги да си остават бедни:
„Най-лошите хора, на които можеш да служиш са бедните. Ако им дадеш нещо безплатно, те смятат, че това е капан. Ако им кажеш, че това е малка инвестиция, ще кажат, че няма да изкарат достатъчно. Ако им кажеш да инвестират повече, ще кажат, че нямат пари. Накарайте ги да опитат нещо ново, ще кажат, че нямат опит. Кажете им, че това е традиционен бизнес и те ще кажат, че е трудно да се прави. Ако им кажете, че това е нов бизнес модел, ще кажат, че е пирамида. Ако им кажете да си направят магазин, ще отговорят, че нямат достатъчно свобода…
Кажете им да стартират нов бизнес, ще ви отоговорят, че нямат нужната експертиза. Те обаче, имат нещо общо – обичат да питат Google, да питат приятелите си, които са толкова обезсърчени, колкото тях. Те мислят повече от професор в университет и правят по-малко от слепец. Ако ги питате какво могат да правят, то те няма да могат да ви отговорят на този въпрос“.
(Източник: bogat.bg)

На конференция в Сеул Джак Ма бил попитан какво би направил ако сега е на 25 години и започва бизнеса си. Отговорът, който дава, е следният:

1. Търсете възможности!
А възможности има навсякъде. Днес всички казват, че интернет е бъдещето. Но, в интернет става все по-трудно, защото натам са се запътили всички умни хора. Интернет беше великолепна възможност преди 10 години. Затова, сега си струва вие да потърсите други златни възможности, в реалните сектори.
2. Използвайте технологиите!
Ако искате да отворите ресторант - използвайте технологиите, за да го направите уникален. Фризьорски салон да отворите, пак използвайте IT-технологии и data. Бъдете различни, открояващи се от останалите.
3. Мислете мащабно!
Мислете точно обратното на всички. Когато всички се съгласяват с нещо, помислете за минута: а дали е правилно? Така ли е в действителност? Когато всички са против нещо, пак мислете. Може би не са прави А може би в това има възможности?
4. Не се тревожете излишно!
Ако сте на  25 — не се притеснявайте излишно. Всяка допусната от вас грешка е огромно богатство.
5. Не бързайте!
Някога, определих за себе си следната схема, която и до днес споделям с младото поколение:
До 20 години — учете! Не бързайте с предприемачеството, научете колкото се може повече полезни неща.
До 30 години — следвайте някого! Поработете в някоя неголяма компания. Големите компании също са добър опит, там ще опознаете процеси, ще бъдете част от голяма система. Но в малка компания ще се научите да ви е грижа за това, което вършите, ще се научите да мечтаете, а и заедно с това, да изпълнявате много задачи . До 30 г. е важно не в коя от големите и престижни компании сте работили, а кого сте следвали. Добрият лидер ще ви научи на важните неща.
От 30 до 40 г. — работете за себе си, ако наистина искате да сте предприемачи.
От 40 до 50 г. — правете това, което най-добре умеете, не се опитвайте да мигрирате професионално - за нови сфери вече е късничко. Фокусирайте се върху най-доброто от себе си.
От 50 до 60 г. — работете с младите. Те могат много да направят за вас, затова - учете ги, инвестирайте в тях.
След 60 г. — посветете времето си на себе си - плажът и слънцето ви чакат.
6. Допускайте грешки!
Моят съвет към всички 25-годишни е - направете достатъчно грешки. Без да се страхувате! Ще падате и ще се изправяте, ще падате и пак ще се изправяте. Наслаждавайте се на това, наслаждавайте се на младостта и живота.
(Източник manager.bg)

Jack Ma, source: wikipedia

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба