Слушайте внимателно какво казва Марешки

Българските хомосексуалисти подскачат като ощипани девойки, щом някой спомене думата хомосексуалист.

Дори и медии като mediapool.bg (които са авторитетни, в сравнение с масовата българска преса) показват заглавия като "Марешки държи хомофобска реч от трибуната. Никой не реагира". Явно понятието "хомофобска реч" илюстрира тази част от изказването на Марешки:

"От името на нашата група ние призоваваме освен икономическия конфликт на интереси, да бъдат записани и хомосексуалните конфликти на интереси и тези, свързани с употребата на алкохол и злоупотреба с наркотични вещества". 


Източник на снимката: Capital.bg
Няколко дни след това изказване, Марешки допълнително пояснява темата: "хомосексуалистите във властта се крият и това ги прави зависими от хора, които разполагат с тайни записи на това, с което се занимават." (източник: тук)

След това от sofiapride излязоха с Отворено писмо във връзка с хомофобските изявления на народния представител Веселин Марешки, подписано от шест сдружения.

Така. Дотук всичко е добре, но хубаво е да се знаят и някой други неща. Изказването на въпросния господин Марешки е изключително контекстуално. За да бъдат адекватно разбрани думите му, те трябва да бъдат анализирани съобразно контекста им. Марешки говори за хора, които са изпаднали в зависимост заради обществено неприемливия или трудноприемливия  (по тези географски ширини) сексуален стремеж към лица от същия пол. Спор няма - такива неща могат да се използват като инструмент за изнудване.

И такива хора наистина не липсват. Замислете се само колко депутати за последните 7-8 години самостоятелно гласуват за законопроекти, които не се подкрепят от партията, която представляват. Помислете колко народни представители доброволно се отцепиха от партиите си и с гласовете си в НС гласуваха против законопроектите на управляващите. Замислете се колко пъти се отцепваха хора от управляващата партия ГЕРБ, за да преминат в опозицията или да създадат собствени политически формации.

Ще кажете "Да, това е връх на демократичната система; това е знак за висотата на демократичното развитие и необратимост в нашата страна"... И бихте били прави, ако не вземете предвид именно факта за съществуващите зависимости на някои от народните ни представители.

Едни имат слабост към алкохола, други към наркотиците, трети предпочитат да се любят с хора от същия пол, четвърти са изградили у себе си култ към парите и поради това са станали подкупни... И за всичко това някой има информация - например службите за сигурност. Тази информация е онова, с което държат "проявилите се", за да бъдат послушни. Нарича се компромат. Наследили сме го от комунизма...

Именно за такива неща говори Марешки. Повярвайте ми - той е толерантен човек. Все пак е от Варна, един от големите градове на иначе малката ни държава. Там да видиш двама мъже да се държат за ръце, разхождайки се, не е нещо, което впечатлява варненци. Да се целунат - също.

Службите, управляващите, или пък онези, дето са известни като "библиотекарите", може би в момента се опитват да защитят себе си и своите компрометирани кукли на конци, обвинявайки Марешки в хомофобия. Защото той може да им развали играта.

50-годишният бизнесмен, а вече и политик, добре знае какви ги говори. Но хората, които подскачат като ощипани девойки, щом някой спомене думата хомосексуалист не си правят труда дори да чуят или прочетат това, което той казва. А вместо това - разчитат на медиини интерпретации на думите му. 

Хората отказват да мислят самостоятелно. Предпочитат някой да им казва какво да мислят. 




Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба