Медиен отзвук на договора за добросъседство между България и Македония


Министър-председателите на двете страни. Източник на снимката: Dariknews.bg



София, 26/07/2017 

Публикация в сайта на Бойко Борисов, 26 юли 2017 г. със заглавие "Бойко Борисов: С подписването на Договора за добросъседство ще отворим нова страница в отношенията ни с Република Македония". В статията четем следното:

"Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е израз на желанието на България да изгради модерни добросъседски отношения, основани на европейските ценности." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Той отбеляза, че в продължение на години няколко български правителства от целия политически спектър са били ангажирани в преговорите, отстоявайки българския национален интерес.

Според Борисов посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в София и изразената позиция към общата история е първа крачка в стремежа за изграждане на нов дух в отношенията със съседите. „Европейският съюз оцени договора като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива на Република Македония“, допълни премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза още, че с подписването на договора ще бъде отворена нова страница в отношенията между двете страни и ще се установят отношения на сърдечни приятелства.

В рамките на заседанието министър Ивайло Московски представя и друг документ, който ще даде възможност да се предприемат конкретни действия по доизграждането на железопътната връзка между България и Македония.


Скопие, 26/07/2017 - 15:33

На специално заседание, проведено късно във вторник вечерта, правителството на Република Македония прие без възражения съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, който трябва да бъде подписан на 2 август – Илинден. 
Правителството взе решение, с което даде власт на министър-председателя Зоран Заев да подпише споразумението, което седмици наред е най-обсъжданата тема в югозападната ни съседка. Очаква се пресконференция по-късно в сряда премиерът най-накрая да представи публично съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Но въпреки това шумотевицата около планираното споразумение между Скопие и София едва ли ще стихне.


„Сител“ (Македония): Правителството на Македония упълномощи Зоран Заев да подпише договора за добросъседство с България
Пет дни преди подписването, правителството на Македония обяви договора за добросъседство с България. Чрез 14 члена двете страни уреждат начина за укрепване на сътрудничеството в областта на културата, образованието, здравеопазването, социалната сфера и приятелството, предаде македонската медия „Сител“.
Според член 8 от споразумението се предвижда създаването на съвместна експертна комисия за исторически и образователни въпроси, която ще допринесе за обективното тълкуване на историческите събития. Македония и България ще организират съвместни чествания на общи исторически събития и личности. България силно подкрепя членството на Македония в НАТО и ЕС и ще сподели своя опит за изпълнението на необходимите критерии. Ще се разширяват и усъвършенстват транспортните връзки и комуникации в рамките на регионалните инфраструктурни проекти.
С договора Македония се задължава, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува като основа за намеса във вътрешните работи на България, с цел защита на статута и правата на лица, които не са македонски граждани, докато същият член предвижда, че двете държави имат право да защитават правата и интересите на своите граждани на територията на другата държава в съответствие с международното право.
Според опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ договорът за добросъседство с България в такава форма е вреден и прилагането му ще нанесе непоправими щети на бъдещето на страната. И днес партията поиска спешна обществена парламентарна сесия, защото смята, че Македония няма нужда от второ временно споразумение.
Договора за добросъседство ще бъде подписан на 1 август в Скопие, когато се очаква да пристигне и официална правителствена делегация от България. Неговото прилагане ще започне след ратификацията в македонския и българския парламенти.

„24 Вести“ (Македония) : Зоран Заев представи договора с България
Правителствата на Македония и на България представиха договора за добросъседство, който министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев трябва да подпишат на 1 август в Скопие. На пет страници с 14 члена са описани правата и задълженията, които двете страни ще имат след подписването на документа, предаде македонската медия “24 вести“.
"Това споразумение е в съответствие с националните интереси на Македония. Тази голям стъпка отговаря на интересите на народите на Македония и България. Договорът е отражение на новия дух на политика, на поколение политици, които изграждат мостове "- заяви Заев.
В почти всички точки от договора са посочени правата и задълженията на двете страни, освен в една част, която се отнася само за Македония, според която тя няма да се намесва във вътрешните работи на България. В друга част България се ангажира да помага на Македония в процесите за членство в НАТО.
"Това, което е важно за Македония е, че България твърдо подкрепя приемането на Македония в ЕС и НАТО, без поставяне на условия и страната е готова да ни представи опита си от процеса на европейска интеграцията. Договорът ще бъде подписан на двата езика, съгласно конституциите на двете страни", заяви Заев.
Три месеца след подписването на договора е предвидено да се създаде междуправителствена комисия, начело с министрите на външните работи на двете страни. Тази комисия ще има за задача да следи изпълнението на договора за добросъседство. Ще се кординира и съвместното честване на празници и исторически личности.

Voice of America (Македония) : Съвместна българско-македонска комисия ще тълкува съвместната история
Македонското правителство прие текста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, който премиерите на двете държави ще подпишат следващата седмица, на 1-ви август в Скопие. Според македонския министър-председател Зоран Заев това е сериозен пробив за европейските перспективи на Македония, предаде Voice of America в македонската си редакция.
Договорът предвижда създаването на съвместна експертна комисия за исторически и образователни въпроси, за обективно тълкуване на исторически събития. Ще се организират и съвместни чествания на общи исторически събития и личности. Двете страни се задължават, че няма да предприемат, както и да насърчават враждебно действия, насочени срещу другата държава.
По отношение на македонското малцинство в България, според Заев, договорът няма да противоречи на съществуващите двустранни или многостранни споразумения между двете страни.
"Споразумението ще бъде подписано на македонски език в съответствие с конституцията на Македония и на български език в съответствие с конституцията на България и ще бъде подписан в две копия", заяви Заев.

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Според ВМРО-ДПМНЕ договорът с България може да отвори стари рани
Депутатът от опозиционната македонска партия от ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски поиска обществеността да бъде запозната с текста на договора за добросъседство с България, защото, според него, той може да отвори стари исторически рани, предаде македонската медия Радио „Свободна Европа“.
„ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи единствено договор, който ще позволи на Македония бързо влизане в Европейския съюз и НАТО, а не договор, който ще бъде използван като инструмент за протакане“, заяви Димовски. "Не ни е необходимо второ временно споразумение, което ще създаде и няма да решава проблеми", добави той.
Представяне на текста на договора, министър-председателят на Македония Заев каза, че двете страни съвместно ще се изправят срещу речта на омразата, национализма и всички провокации и заедно ще пречат на недоверието и недобронамерената пропаганда вътре в страните.
Договорът ще бъде подписан на 1 август в сградата на правителството в Скопие, след което трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни.
Днес и българското правителство е одобрило договора. Българският премиер Бойко Борисов заяви, че споразумението е израз на желанието на Република България да изгради съседски отношения, основани на европейските ценности.

Deutsche Welle: Според Зоран Заев „споразумението с България има дух, да му дадем и душа“ 
Правителствата на България и Македония приеха текста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Детайли обяви премиерът на Македония Зоран Заев, подчертавайки, че той е в съответствие с националните интереси на Македония, предаде Deutsche Welle в македонската си редакция.
„На 1-ви август в правителството на Република Македония ще бъде подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България“, съобщи Зоран Заев. Той информира обществеността за хармонизирания текст на договора, който беше приет на снощно правителствено заседание. Заев посочи, че договорът ще бъде подписан в два екземпляра: на македонски език, съгласно конституцията на Македония и на български език, съгласно конституцията на България.
"Моят подпис ще стои на двете копия, както и подписът на премиера Бойко Борисов", заяви Заев и подчерта: "Този договор е в съответствие с националните интереси на Република Македония. Това е голяма стъпка и отражение на новия дух на политиците, които строят мостове, а не рушат. Решени сме да водим политики, които решават проблеми, а не създават такива. От другата страна имаме приятел и съсед с добра воля. Споразумението не трябва да бъде само текст, но трябва да има душа, да има още по-голям дух и от това, което самият текст предвижда ".
Заев посочи, че новото правителство е поело евроатлантическия път, по път на реформи и съвременни добросъседски отношения, а договорът с България е още един сериозен пробив за перспективите на Македония. При уточни, че съществува задължение договорът да не бъде изигран, така че ще противоречи на двустранните и многостранни споразумения, подписани от двете страни, което означава, че се гарантира спазването на всички международни конвенции и споразумения. Запитан дали този договор ще намали търсенето на български паспорти, премиерът отговори, че „споразумението ще помогне миграцията да бъде спряна, защото ни приближава към ЕС и ни отваря перспективи“. „И засиленото икономическо сътрудничество с България ще означава и повече работа, което ще означава по-малък отлив на младите хора от страната ".
Договорът може едностранно да прекрати, но Заев изрази надежда, че това никога няма да се случи. Според министър-председателя, той е в основата на развитието на добросъседството, за свързването на пътната и газовата инфраструктура, за по-голяма търговски обмен, за изграждането на Коридор № 8, за който Македония на срещата на върха в Триест получи от ЕС безвъзмездна помощ в размер на 70 милиона евро, за митнически и гранични облекчения за икономическо сътрудничество между бизнеса. Той обяви, че целта е да се изграждат приятелски отношения между двете страни и да се утвърдят европейски ценности, а правителството ще се разграничи от всякаква омраза, национализъм и недобронамерена пропаганда.
„Имайки предвид общата история, която свързва двете страни, с договора е предвидена съвместна комисия на паритетна основа по образователните и исторически въпроси, която ще има задължението да излиза с едногодишен доклад за дейността си пред правителствата на двете страни“, посочи Заев
"Македония се издига за пример на сътрудничество в Югоизточна Европа. Приканвам всички да гледаме напред. България подкрепя приемането на Македония в ЕС и НАТО без условия и с желание за предаване от опита си ", заяви премиерът. Той благодари на успеха на всички правителства, които са работили върху договора и което настоящето правителство финализира.


„Алфа ТВ“ (Македония): Според македонската опозиция договорът за добросъседство дава ясна и законна основа България да спре Македония по пътя към ЕС на всяка стъпка
Докато министър-председателят на Македония Зоран Заев заявява, че договорът за добросъседство с България е в съответствие с националните интереси и че споразумението носи късмет на двете страни, опозицията призовава за открито, публично и извънредно заседание на парламента на страната, ВМРО-ДПМНЕ подчертава, че парламентът трябва прозрачно и публично да получи договора, a без забележките на опозицията този договор в дългосрочен план ще доведе до вреда върху бъдещето на Македония, предаде македонската медия „Алфа ТВ“.
„Договорът може да отвори стари исторически рани, може да нанесе болка при много семейства, чиито предци са се борили и са дали жертви за независимостта, за отличителния характер и самостоятелност на Македония и за културната и историческа забележителност на македонския народ. Още повече, прилагането на този договор, без конструктивни забележки и предложения, които ние дадохме и споделихме с господин Заев, в средносрочен и дългосрочен план, ще нанесе реални щети върху нашето бъдеще, бъдещето на Македония“, смята Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ.
Според опозицията споразумението ще дава ясна и законна основа България да спре пътя на Македония към ЕС на всяка следваща стъпка, да спира отварянето или затварянето на глави от евентуалните преговори за членство в Европейския съюз. Тя посочи, че България ще може да направи така във всеки един момент.
„ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи само договор, който ще позволи на Македония бързо влизане в Европейския съюз и НАТО, а не договор, който ще бъде използван като инструмент за забавяне. Не ни е необходимо второ временно споразумение, което ще създаде и няма да решава проблеми. Призоваваме за разум и мъдрост. Тези стъпки на СДСМ стратегически и дългосрочно ще нанесат непоправими щети на Македония. Настояваме договорът да се подпише с бележките, които нашите депутати посочиха на господин Заев“, добави Димовски.

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Според ВМРО-ДПМНЕ договорът с България може да отвори стари рани
Депутатът от опозиционната македонска партия от ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски поиска обществеността да бъде запозната с текста на договора за добросъседство с България, защото, според него, той може да отвори стари исторически рани, предаде македонската медия Радио „Свободна Европа“.
„ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи единствено договор, който ще позволи на Македония бързо влизане в Европейския съюз и НАТО, а не договор, който ще бъде използван като инструмент за протакане“, заяви Димовски. "Не ни е необходимо второ временно споразумение, което ще създаде и няма да решава проблеми", добави той.
Представяне на текста на договора, министър-председателят на Македония Заев каза, че двете страни съвместно ще се изправят срещу речта на омразата, национализма и всички провокации и заедно ще пречат на недоверието и недобронамерената пропаганда вътре в страните.
Договорът ще бъде подписан на 1 август в сградата на правителството в Скопие, след което трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни.
Днес и българското правителство е одобрило договора. Българският премиер Бойко Борисов заяви, че споразумението е израз на желанието на Република България да изгради съседски отношения, основани на европейските ценности.


„Тера“ (Македония): Според Зоран Заев договорът за добросъседство с България ще бъде подписан на 1 август
Македонският министър-председател Зоран Заев на днешната пресконференция във връзка с договора между Македония и България заяви, че той ще бъде подписан на 1 август и ще бъде публично публикуван на интернет страницата на правителството, за да може всеки да се запознае с неговото съдържание. И българското правителство одобри Договора за добросъседство, за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България, предаде „Тера“.
" Този договор е в съгласие с националните интереси на Македония, тази голяма стъпка отговаря на интересите на народите. Отражение е на новия дух на народите, които изграждат мостове, а не да ги събарят. Договорът ще подпиша на 1 август в сградата на правителството на Република Македония. Аз като премиер на Македония съм твърдо решен да решавам проблеми. Споразумението не е само текст поставен на хартия, той трябва да има душа. Вярвам и уважавам правата и възгледите на всички. Този договор го съгласувахме, защото имаме приятел и съсед и за да затворим някои въпроси. Споразумението ще бъде публично публикувано на интернет страницата на правителството на Македония и всеки ще може да го прочете. Споразумението има много предимства, а едно от тях е да се спре и миграцията на младите ", заяви Зоран Заев на днешната пресконференция.
Министър-председателят посочи, че миналото и историята са основа на бъдещето и че споразумение винаги може да се прекрати едностранно, но и изрази надежда, че това няма да се случи.

„Либертас“ (Македония) : Македония и България ще задълбочат сътрудничеството в областта на енергетиката
Македония и България ще задълбочат сътрудничеството в енергетиката чрез разглеждане на възможността за изграждане на ново интерконекторно свързване между газовите системи на двете страни, предаде македонската медия “Либертас“.
Това, се предвижда в меморандума за сътрудничество между министерствата на икономиката и министерствата на енергетиката. За постигане на целите на меморандума ще бъде създадена междудържавна работна група за газ, която шест месеца след влизането на документа в сила ще трябва да изготви проект за технологично-икономическите детайли за изграждане на ново газово свързване. В документа трябва да се съдържат анализ на техническите, пазарните, икономическите, финансовите и регулаторните аспекти на проекта и да се идентифицират решенията за необходимата инфраструктура на територията на двете страни.
Подписването на меморандума е в съответствие с целите на сътрудничеството в областта на енергетиката между двете страни, създаването на регионален енергиен пазар в Югоизточна Европа и пълната интеграция с вътрешния енергиен пазар на енергийната общност.

„Алсат М“ (Македония): Според Зоран Заев договорът с България съответства на националните интереси на България
Според министър-председателя на Македония Зоран Заев договорът за добросъседство с България е в съответствие с националите интереси на Македония. Договорът за добросъседство с България „ще бъде подписан на македонски език съгласно Конституцията на Република Македония и на български както е Конституцията на Република България“ подчерта той този следобед по време на пресконференция, предаде македонската медия „Алсат М“.
„Договорът ще бъде публикуван на интернет страницата на правителството, с което ще стане публично достъпна за всички.“, посочи Заев. Той подчерта, че споразумението отваря огромни перспективи за сътрудничество и за решаване, а не за създаване на проблеми. „В България имаме приятел и съсед, с който заедно ще решаваме проблемите, и който подкрепя приемането на Македония в ЕС и НАТО“, заяви Заев.
„Документът ще помогне за засилване на цялостното сътрудничество между двете страни“,, добави Заев и посочи, че очаква сегашният търговски обмен между двете страни, който е между 500 и 600 милиона евро да достигне милиард евро.
Министър-председателят припомни, че сегашното правителство финализира споразумение, което е започнало да се подготвя още през 2009 година. Премиерът Заев добави и че очаква македонската опозиция да подкрепи Договора за добросъседство с България.

Зоран Заев: Имаме приятел и съсед с добра воля
Договорът с България е основа за добросъседство и приятелство, за европейско бъдеще, и е необходим на Македония. Това заяви министър-председателят Зоран Заев в рамките на пресконференция, свикана, за да бъде представено съдържанието на документа, който ще бъде подписан на 2 август – Илинден, предава „ТВ Нова“
„Решени сме да водим политика, която решава, а не създава проблеми. От друга страна имаме приятел и съсед с добра воля. Договорът е основа за добросъседство и приятелство, ще помогне за пътната и газовата инфраструктура, ще усъвършенстваме търговския обмен", заяви Заев.
Същевременно премиерът увери, че България ше подкрепи без условия членството на Македония в ЕС и НАТО, и че София е готова да предаде на Скопие опита от европейската интеграция.

„Нова Македония“ : Споразумението между България и Македония ще бъде публикувано на правителствената интернет страница
Македонският министър-председател Зоран Заев на пресконференция заяви, че договорът за добросъседство между България и Македония ще бъде публикуван на интернет страницата на правителството, за да може всеки да го прочете изцяло. Премиерът подчерта, че споразумението е в контекста на съвременните добросъседски отношения и на базата на европейските ценности, предаде „Нова Македония“.
„Правителството вчера прие доклада за извършените преговори за текста за договора между България и Македония, за да приеме хармонизирания текст и взе решение да подпише договора. Този договор е в съответствие с националните интереси на Македония. Той е голяма стъпка, която отговаря на интересите на народите на Македония и България. Договорът е отражение на новия дух на днешните политици от двете страни, които строят, а не рушат“, посочи Заев, който допълни, че целта е да водят политики, които решават проблеми, а не ги създават.
Според министър-председателя, споразумението ще помогне за свързването на пътната и газовата инфраструктура на двете страни , ще предвижда митнически и гранични облекчения между двете държави и икономическо сътрудничество между бизнесмени от двете страни.
„Заставаме заедно срещу речта на омразата, национализма и всякакви провокации. Важното е, че България твърдо подкрепя приемането на Македония в Европейския съюз, без да се поставят условия. Страната е готова да ни сподели своите преживявания - каза Заев.
Премиерът подчерта, че успехът в това споразумение е общ и национален. Той допълни, че настоящето правителство финализира процес, започнал от 2009 г. и че са имали конструктивен дебат в парламента. Той заяви, че очаква опозицията да участва в приключването на процеса и да даде подкрепа на договора. 

„Плюс Инфо“ (Македония) : Според Зоран Заев договорът за добросъседство с България ще бъде подписан на македонски език и на български език
Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че новото правителство на страната е поело по евроатлантическия път и е за изграждане на съвременни добросъседски отношения. Според него договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество с България е пробив в перспективите пред гражданите, предаде македонската медия “Плюс Инфо“.
„Снощи на заседание на правителството приехме доклада за извършените преговори за споразумението. Правителството прие съгласувания текст и взе решение да подпише договора“ заяви премиерът Зоран Заев на днешна пресконференция.
„Договорът е в съответствие с националните интереси на Македония. Договорът е отражение на новия дух на политиците, които изграждат мостове. Като министър-председател съм твърдо решен да водим политики, които решават, а не създават проблеми. Договорът го съгласувахме, защото имаме съсед с добра воля, за да затворим въпроси, които ни отнемат времето и енергията. Договорът публично ще бъде публикуван на интернет страницата на правителството. Уверявам ви, той е основа за добросъседство и приятелство, за пътна и газова инфраструктура, за насърчаване на търговския обмен, и се надявам ще бъде силен импулс за Коридор № 8“ , посочи Заев.
Той добави, че със споразумението ще бъдат защитени правата на македонското малцинство в България. На въпроса, на какъв език ще бъде подписано споразумението, Заев увери, че „той ще бъде подписан на македонски език съгласно Конституцията на Македония и на български език, съгласно Конституцията на България. Ще бъде в два екземпляра, на македонски и на български език, на които подпис ще сложим аз и българският премиер“.
Той посочи, че със споразумението двете страни застават заедно срещу речта на омразата и провокациите и се задължават, че заедно ще предотвратяват евентуална негативна кампания.

Зоран Заев: България ще подкрепи без условия евроинтеграцията на Македония
В рамките на пресконференция, свикана, за да бъде представен текстът на Договора на добросъседство с България, премиерът Зоран Заев увери, че документът отговаря на интересите на македонските граждани, и че България ще подкрепи евроинтеграцията на Македония без условия, предава електронното издание „Фактор“.
Заев бе категоричен, че документът е отражение на поколение политици, които изграждат мостове и протягат ръце. С него ще бъде поставена точка на редица отворени въпроси в двустранните отношения, допълни премиерът.
„Споразумението ще бъде публикувано на интернет страницата на правителството и всеки може да го прочете", поясни Заев.
Македонският министър-председател разкри, че ще бъде увеличен търговският обмен между двете страни, митата ще бъдат по-благоприятни, ще има добро икономическо развитие и благосъстояние на гражданите.
"Край на езика на омразата или националистически изказвания. Миналото и историята поставяме като основа на бъдещето“, заяви още Заев.

„Либертас“ (Македония): Според Зоран Заев България ще подкрепи евроинтеграцията на Македония „без условия“
Скопие. Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че договорът за добросъседство с България е в унисон с интересите на гражданите, предаде македонската медия “Либертас“.
Заев заяви, че това е отражение на поколение политици, които изграждат мостове. Според него така ще се затворят отворените въпроси.
Заев добави, че България ще подкрепи евроинтеграцията на Македония, без условия. Премиерът посочи, че ЕС е необходим на Македония, но и на региона.
"Споразумението ще бъде публикувано на интернет страницата на правителството на Македония и всеки ще може да го прочете" - каза Заев.
Той добави, че ще се увеличи търговския обмен, митата ще бъдат по-благоприятни, ще има добро икономическо развитие и благосъстоянието за гражданите.
"Заставаме срещу езика на омразата и националистически изказвания. Миналото и историята поставяме като основа на бъдещето "- казва Заев.
Премиерът посочи, че очаква подкрепа от опозицията с цел Македония да върви напред.

„Фокус“ (Македония) : Правителството на България одобри Договора за добросъседство с Македония
Правителството на България на днешното редовно заседание одобри текста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония, предаде македонската медия „Фокус“.
Според министър-председателя на България Бойко Борисов посещението на негов македонски колега Зоран Заев в София и изразеното отношение към общата история е първата стъпка в усилията за изграждане на нов дух в отношенията със съседите.
"Европейският съюз оцени споразумението като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива на Македония", заяви Борисов. Според него, с подписването на договора ще бъде отворена нова страница в отношенията между двете страни и ще се възстановят отношения на искрено приятелство.
„Очакваните резултати от подписването на договора трябва да бъдат сътрудничество на двустранен и в международен план, подобряване на транспортните връзки и комуникации, отделяне на средства за регионални инфраструктурни и трансгранични проекти, както и за улесняване на контактите между гражданите на двете страни“ се посочва в съобщение от пресслужбата на българското правителство.

МКД (Македония): И в България одобриха Договора за добросъседство с Македония
В сряда, 26 май, и кабинетът на Бойко Борисов в София одобри Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Република България и Република Македония, който трябва да бъде подписан на 2 август, пише скопското електронно издание МКД.
Българското правителство одобри и подписването на Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на транспорта и съобщенията на Република Македония за развитие на железопътните връзки между София и Скопие. Българската страна поема задължението да железопътната връзка между София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г., а Македония се ангажира да изгради железопътна линия от Крива Паланка - Деве Баир до българска граница до края на 2025 година.
На заседание на правителството в София беше решено, че България и Македония ще си сътрудничат в областта на природния газ.

ВМРО-ДПМНЕ активира президента Георги Иванов в борбата срещу договора за добросъседство и той се отметна от вече договореното в България (ОБЗОР) 
Македонският президент Георги Иванов се намеси за първи път в казуса с договора за добросъседство с България, за да подкрепи исканията на ВМРО-ДПМНЕ за неговото публично обсъждане преди подписването. В специално съобщение на президентската институция, разпространено снощи, се казва, че държавният глава настоява да се зачитат националните интереси на Македония и застъпва тезата на партията на Никола Груевски за публикуване на текста на договора, който да не бъде в ущърб на Македония. 
Прави впечатление коренната промяна в становището на македонския президент по повод Договора за добросъседство и приятелство с България, тъй като по време на посещението му в София, по повод удостояването му с почетната титла "Доктор хонорис кауза" на Българската академия на науките на 21 ноември 2016 г., заедно с президента Плевнелиев се обявиха в подкрепа на същия договор, като двамата президенти се обединиха около становището, че "Подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е важна крачка по пътя на мирното задълбочаване на връзките между двата народа и на европейската интеграция на държавите от региона".
По-интересно е, след като за пореден път застава открито на страната на партията на Никола Груевски, дали ще върне почетната титла на Българската академия на науките, която е получил заради недотам доказани заслуги, забелязани от тогавашният й председател. 
Темата за искането на президента Иванов е водеща за македонските медии.
Телевизия "Тера" предава: "Държавният глава прикани правителството да публикува текста на договора с България, за да не се създава напрежение в обществото и да се запазят националните интереси".
Електронното издание "Локално" съобщава: "Иванов отново с искания - и той имал съмнения за договора с България". В друг коментар същото издание цитира бившия посланик в София, Георги Спасов, който смята, че "Иванов и груевистичната политика на страха този път ще бъдат победени".
Според "Таратур" президентът е "апелирал към правителството да покаже договора с България".
Излъчващата на албански език "Алсат М", телевизиите "Телма" и "Сител", електронните издания "Фактор", "Точка", вестник "Нова Македония", "А1 ON", "Слабоден печат", както и албанските издания "Вotasot","Zhurnal“ и "Flaka" съобщават за искането на президента, като правят паралел с официалната позиция на ВМРО-ДПМНЕ.
Вotasot (Македония): Македонският президент Георги Иванов поиска публичност за договора с България
Македонският президент Георги Иванов поиска публичност за договора с България в името на македонските национални интереси, пише албанското издание Вotasot, като се позовава на съобщение на президентската канцелария в Скопие.
Вotasot отбелязва, че изявлението на президента идва след срещата на Иванов с външния министър Никола Димитров, който го е запознал със съдържанието на договора.

Zhurnal (Македония): Македонският президент Георги Иванов се намесва в казуса с договора с България
Македонският президент Георги Иванов се намеси в казуса с договора с България, като призова проекта на споразумението да бъде обявен публично, пише албанското издание Zhurnal, излизащо в Скопие.
Изданието отбелязва, че президента Иванов е изразил тревогата си, че подписването на договора може да остане в тайна от македонското общество.

Flaka (Македония): И президентът Георги Иванов призова да се публикува текста на договора за добросъседство с България
Президентът на Македония Георги Иванов призова да се публикува и обсъди договора за приятелство и добросъседство с България преди да бъде подписан, предава албанското издание "Flaka", излизащо в Скопие, като се позовава на официално съобщение, разпространено от президентската институция.
В съобщението се казва, че "президентът настоява винаги да се имат предвид националните и държавните интереси на Македония" и че "всяко междудържавно споразумение не може да бъде в ущърб на тези интереси". Според македонският президент липсата на прозрачност предизвиква тревоги и негативно отношение в македонското общество.
Flaka пише, че македонският президент е провел среща с министъра на външните работи Никола Димитров, който го е запознал със съдържанието на проектодоговора с България.

Македония: Правителството одобри договора за добросъседство и приятелство с България. Първи оценки (ОБЗОР) 
Македонското правителство одобри без възражения предложения текст на Договора за добросъседство и приятелство с България, който предстои да бъде подписан на 2 август 2017 г. Час след гласуването темата стана централна за всички македонски издания със запазване на поляризацията в мнението на изданията, близки до ВМРО-ДПМНЕ.
Седмичникът "Република" съобщава във водещо заглавие: "Кабинетът на Заев го упълномощи да подпише Договора с България, текстът се крие от гражданите", като публикацията е придружена от фотография на двамата премиери пред паметника на цар Самуил в София и с мненията на активисти на партията на Груевски, македонски историци и на организации и сдружения, готови да протестират срещу подписването на договора.
Изданието "Пулс 24", което се ръководи от бившия шеф на държавния архив Филип Петровски, алармира: "Правителството прие договора с България, гражданите не знаят какво ще подписва Заев". 
"Курир" цитира сдружението "Блаже Коневски", което възнамерява да обяви за "национални предатели авторите на договора с България".
Телевизия "Канал 5", собственикът на която Емил Стоименов присъства в дешифрираните разговори от разкритията на Заев преди година, обявява гостите си в тазвечершното студио "Само истината" - Стефан Влахов-Мицов и Александър Стойчев, които от години се препитават с българомразство.
Същата публикация, заедно с примерите и призивите против договора и против България, се появява и в "Телевизия Нова".
"Локално", "МКД" пишат, че "късно през нощта правителството е одобрило текста на договора с България".
"Фокус" съобщава, че "правителството е дало зелена светлина за договора с България".
Без негативни коментари е информацията на радио "Канал 77", "Мета", "Фактор", "Стандарт", "Точка", "Радио Свободна Европа", и вестник "Вечер", които съобщават накратко, че "Договорът с България е минал".
"Нова ТВ" сензационно съобщава, че "Премиерът Заев ще обяви съдържанието на договора с България".
Електронните издания "А1 ON", "Плюс Инфо", "Либертас", телевизиите "Сител", "Канал 5", вестник "Нова Македония" цитират изявление на посланика на САЩ в София, Ерик Рубин, който след среща с премиера Борисов е заявил, че "Договорът за добросъседство с Македония е позитивна крачка за Балканите".

„Нова ТВ“ (Македония): Зоран Заев ще представи текста на договора с България на специална пресконференция
На пресконференция по-късно в сряда министър-председателят на Македония Зоран Заев ще представи съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България, който бе приет на правителствено заседание късно във вторник вечерта, предава скопското електронно издание „Нова ТВ“.
Пресконференцията ще започне в 16 часа българско време. На нея ще присъства и първият дипломат на Скопие Никола Димитров.
Предвидено е споразумението между България и Македония да бъде подписано на 2 август, Илинден, за което в Скопие ще пристигне и българският премиер Бойко Борисов.

„Курир“ (Македония): Президентът на Македония призова правителството в Скопие да представи публично текста на договора с България
Държавният глава на Македония Георги Иванов призова правителството в Скопие да представи публично текста на Договора за добросъседство с България, преди документът да бъде подписан, предава електронното издание „Курир“.
Според Иванов отсъствието на прозрачност предизвиква негативни коментари и загриженост сред обществеността, която трябва да бъде преодоляна с разкриването на текста на споразумението. 
„Президентът Иванов подчертава, че винаги трябва да се имат предвид националните и държавните интереси на Република Македония, и че всяко междудържавно споразумение не трябва да бъдe в ущърб на македонските национални интереси“, се казва в изявлението, разпространено от службата му.
Иванов вчера проведе среща с министъра на външните работи Никола Димитров, на която е бил информиран за последната версия на Договора за приятелство и добросъседство с Република България.

МКД (Македония): Правителството на Македония прие текста на Договора за добросъседство с България
На специално заседание, проведено късно във вторник вечерта, правителството на Република Македония прие съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, съобщава електронното издание МКД.
Правителството взе решение, с която се определя, че министър-председателят Зоран Заев ще подпише Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България. В тази връзка ще бъде представена допълнителна информация за обществеността, уточняват от Скопие.



София, 27/07/2017 - 16:59

Единодушно депутатите приеха декларация за подписването на Договора за добросъседство и приятелство с Македония.

Всички парламентарни групи застанаха зад подписването на договора, а премиерът Бойко Борисов благодари за оказаната подкрепа към правителството.

В декларацията е записано, че Народното събрание оценява усилията на двете държави за финализиране на преговорите по договора за приятелство и очаква подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености. 

Парламентът декларира и готовността да стартира ратификационните процедури в най-кратък срок след подписването на договора. Министерският съвет ще внася в Народното събрание и ежегоден доклад за изпълнението му.
Народното събрание очаква договорът да постави на стабилна, принципна и прагматична основа отношенията между двете държави и да бъде от пряка полза за техните граждани, пише още в декларацията.

"Единственото, което мога да кажа, е едно голямо благодаря. В тази напрегната ситуация това е едно голямо рамо за правителството, дали е декларация, дали е мандат - това няма да споря. Важното е, че парламентът показва, че това, което е подготвено като текст, бихте го подкрепили", заяви премиерът Борисов, който присъства в пленарната зала по настояване на лидера на левицата Корнелия Нинова.

Преди това тя заплаши, че ще оттегли подписа на парламентарната група в декларацията, ако министър-председателят не дойде в Народното събрание за разискванията.

По време на дебата Кристиан Вигенин от БСП заяви, че сегашният резултат по македонския въпрос е постигнат преди всичко заради смяната на властта в Скопие.

"Нека тази декларация не бъде възприемана за даване на мандати от Народното събрание за подписването на договора, тъй като вие такъв мандат не сте поискали от нас. Приемете го като политическа заявка от българския парламент, че застава зад действията, които ще предприемете", уточни Вигенин.

От левицата настояват договорът за добросъседство да доведе до конкретни ползи за гражданите от двете страни и да не остава само "сбор от добри пожелания".

От ДПС също заявиха, че подкрепят усилията на кабинета за сключването на този договор.

"Подкрепяме взаимоотношенията да бъдат сложени на една прагматична основа и на общностните интереси. Всички от Западните Балкани трябва да бъдат членове на ЕС и НАТО. България в тази ситуация може да играе ролята на медиатор, катализатор", заяви Йордан Цонев.

"С този договор ще се нормализират отношенията, ще се ликвидира леденият период и ще възтържествува историческата истина", каза и Красимир Богданов от "Обединените патриоти" и допълни, че това създава възможност за много нови пътища за България.


По думите му вече се виждат конкретни действия за инфраструктурни проекти, за отпускане на средства от ЕС за откриване на транспортни връзки и коридори с България.



Скопие, 01/08/2017 - 13:41

Нечувано е медийно покритие на посещението на българския министър-председател Бойко Борисов в Македония, коментира македонската медия "Макфакс", която сочи, че на място в Скопие присъстват 100 журналистически екипа от България.
Бронирани машини, голям брой полицаи и хеликоптери са разположени около сградата на правителството в Скопие заради посещението на българския премиер Бойко Борисов в страната. Околните улици правителството са затворени и е забранен входът за превозни средства и хора.
Медията коментира, че на събитието присъстват около 100 български журналистически екипа, дошли със самолети и автомобили. Това засега е най-голямата посещаемост на чуждестранни журналисти в страната. "Никога досега, за нито един чуждестранен представител в държавата, не е имало такова медийно отразяване", сочи "Макфакс".


Bruxelles, 01/08/2017 - 14:03 

ЕС приветства подписването на договора за добросъседство между България и Македония:

Statement on the signature of a bilateral treaty between Bulgaria and the former Yugoslav Republic of Macedonia

The European Union welcomes the signature of the bilateral "Treaty on friendship, good neighbourliness and cooperation" between Bulgaria and the former Yugoslav Republic of Macedonia. 

This agreement demonstrates the determination of both sides to overcome bilateral issues and is an inspiration for the whole region. It is a positive step forward in good neighbourly relations and boosts the EU perspective of the former Yugoslav Republic of Macedonia in the interest of its citizens.



Скопие, 01/08/2017 - 14:45

Македонија и Бугарија го потпишаа договорот за добрососедство, пријателство и соработка

Премиерот на Република Македонија, Зоран Заев, и премиерот на Република Бугарија, Бојко Борисов, во Владата го потпишаа договорот за добрососедство, пријателство и соработка.

Договорот е потпишан на македонски и на бугарски јазик во согласност со уставите на двете земји, а предвидува бугарска поддршка во македонските евро-атлантски напори за влез во ЕУ и НАТО, соработка на билатерален план, унапредување на транспортните комуникации, олеснување разни царински и гранични формалности, како и олеснување на контактите меѓу граѓаните на Македонија и Бугарија.

Македонскиот премиер по ставањето потпис на договорот рече дека тој е историски чекор напред кој покажува дека минатото може да биде темел за идна соработка.

„Овој договор е заемен успех и придонес кон политичка стабилизација за регионот и пошироко. Се определивме за политички решенија, а не проблеми. Во Бугарија видовме конструктивен партнер со исти цели. Ова наше пријателство е пример како долгогодишната сопирачка може да се претвори со мотор за развој. Оваа соработка ќе помогне за унапредување на патната и гасната инфраструктура на двете земји. Прашањето на добрососедските односи е прашање на зрелост и затоа овој договор е значајна порака до ЕУ и НАТО дека земјите имаат политички раководства кои градат мостови. Бугарија од денес е уште поголем пријател и сојузник кон евро-атлантските перспективи“, изјави Заев по потпишувањето на договорот. 


София, 01/08/2017 - 14:45

Договорът за добросъседство между България и Македония беше подписан в Скопие от българския премиер Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев.

България и Македония направиха историческа стъпка напред, отворихме път за стабилност и развитие на двете държави и Балканския регион, заяви Зоран Заев.

„Това е взаимен успех и принос за политическа стабилизация на двете държави и региона. Македония и България показаха отговорност към своите граждани“, допълни той. И отбеляза, че се отваря шанс за икономическото развитие на двете държави, за развитието на инфраструктурата, обмен на стоки, услуги и капитали.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че подписаните два меморандума (за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ – бел. а.) са изключително важни, защото транспортният коридор номер 8 е връзката, която присъединява целите Балкани.

Премиерът посочи, че коридорът дава излаз не само по оста север – юг, но и възможност всяка балканска страна да развива бизнес и туризъм.

ЖП линията трябва да се изгражда едновременно в двете страни. Газовата връзка ще даде възможност на Македония да купува газ от европейския газов хъб, а ние ще го транспортираме, каза Борисов.

Борисов очаква положителна реакция след подписването на договора.

Дали сме си сметка, че това ще остави младите хора на Балканите, ще вдигне конкурентоспособността, ще ни направи силни, независими и значими. Решихме да гледаме напред и съм убеден, че след 10 години резултатите от днешната среща ще бъдат видни и за двете държави. Защото терминът „заедничка история“ (както наричат в Македония общата история – бел. авт.) обединява и дава перспективи, а не разделя, каза Борисов.

Преди подписването българският премиер бе посрещнат в Скопие от Зоран Заев с тържествена военна проверка и изпълнение на двата химна, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.

Днешното събитие се случва след дълги години очакване договорът да стане факт и ден преди 2 август, когато се отбелязват 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Утре ще бъдем заедно, каза по повод тази дата Борисов.

Ставаме още по-добри приятели, каза още Заев.

На въпрос за мненията срещу подписването на договора, зададен от македонски журналист, Борисов попита: „Какво постигнахме досега, като нямаше договор?“. По думите му, давайки тон за политическа стабилност и политическа зрялост, днешното събитие дава перспектива.

„Критики имаше и в България, много от моите опоненти казваха - защо е нужно? Това приятелско ли е, добросъседско ли е, носи ли перспектива“, попита още той и отбеляза, че критиките са част от демокрацията.

Договорът не е насочен срещу никой, той е само за добро, каза Борисов и се извини на гражданите на Скопие за предприетите мерки за сигурност.

Предстои ратифицирането на договора от двата национални парламента. В България договорът бе подкрепен единодушно от депутатите, но в Македония имаше протести.


София, 01/08/2017 - 15:43

Статия в българското издание Капитал, носеща заглавието "България и Македония се сприятелиха": 

След 18 години отлагане България и Македония най-накрая подписаха договор за добросъседство и сътрудничество помежду си. На официална церемония в Скопие ден преди символичното съвместно честване на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев сложиха подписи под договора, с който съседните държави се ангажират да работят заедно за изчистване на несъгласията помежду си и за по-доброто си общо бъдеще (виж карето по-долу за подробности). "Този договор има смисъл, защото показва на ЕС, че на размирните Балкани, които преди 20 години бяха толкова кръвопролитни, две държави без модератор и някой да ги напътства са стигнали до извода, че мирът и добросъседството са по-важни от всичко останало", заяви Борисов след подписването.

Бяха подписани и два меморандума за сътрудничество. Единият е насочен към отваряне на жизненоважния коридор номер 8, свързващ пристанищата на Черно и Адриатическо море чрез изграждане на жп връзка между Скопие и София. Той бе подписан от министрите на транспорта Ивайло Московски и Горан Сугарески. Българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г., а Македония ще изгради връзката с границата до 2025 г. Единствените пари, които досега са предвидени за проекта от българска страна обаче, са малко под 10 млн. евро за проектиране. Парите за изграждането му тепърва ще бъдат търсени, като те или ще дойдат в новия европериод след 2020 г., или ще бъде търсено заемно финансиране.

Другият меморандум цели изграждане на връзка за пренос на газ и бе подписан от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на икономиката Крешник Бектеши. За него обаче също не са осигурени средства и вероятно ще се търсят тепърва.

Амбициите на Заев и ролята на България

Едва ли когато през 1999 г. Иван Костов и Любчо Георгиевски подписват съвместна декларация, която предвижда такъв договор, те са очаквали, че подписването му ще отнеме почти две десетилетия. Двете държави обаче устойчиво вървяха по път, който ги разделяше все повече, особено по време на управлението на Никола Груевски. На няколко пъти в тези години ставаше дума за подписването на такъв договор, но до реални действия така и не се стигна. 

Договорът следва цялостната промяна в македонската политическа атмосфера след падането на правителството на Никола Груевски през 2016 година заради тежки корупционни скандали. Последвалата "Шарена революция" беше най-големият политически протест в историята на младата държава, която наложи проблемите с върховенството на закона, защитата на личните права и свободи и външнополитическата изолация на страната като основните теми, по които македонските политици да търсят промяна.

Пробивът в отношенията с България дойде, след като македонският парламент гласува на 1 юни ново коалиционно правителство с мандата на Социалдемократическия съюз на Македония и допълнителната подкрепа на Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети и Албанския алианс на Зиядин Села. Трите партии си осигуриха мнозинство от 62 гласа в 120-местния парламент, а новоизбраният премиер Зоран Заев от СДСМ заяви силна проевропейска и пронатовска програма, която цели да извади Македония от тежката политическа и икономическа изолация на последните 11 години. 

София символично стана втората държава, посетена от Заев, след като първото му чуждестранно пътуване бе в Брюксел. Заедно с Борисов те още тогава обявиха, че ще подпишат на 1 август Договор за добросъседство. Силна заявка за промяна в отношенията бе и съвместното полагане на венци от двамата премиери пред паметника на цар Самуил.

Договорът за добросъседство с България е само част от амбициозния план на Зоран Заев към евроинтеграция, наречен условно "3-6-9". Той цели в първите три месеца да бъдат направени първите успехи към борба с корупцията и обръщане на посоката на отношенията със съседите, до декември да отпадне препоръката на Европейската комисия (свързана с единодушното съгласие на всички страни членки за членството на Македония), а до пролетта догодина (когато България ще води председателството на ЕС) Македония да получи дата за членство в ЕС.

За България този жест също е важен. Освен че показва добронамереност към важна съседна държава, той демонстрира ангажираността на кабинета "Борисов" по един от приоритетите на идващото председателство - бъдещето на Западните Балкани. Външният министър Екатерина Захариева прекара последните седмици в совалки между балканските столици, което не се е случвало от години.

"Македония има по-силен интерес да подпише, за да излезе от изолацията, в която я вкара Груевски. Този договор е излишно натоварен с емоции. Това е обикновен международен договор и в него няма нищо унизително за Македония", обясни преди седмици пред "Капитал" бившият външен министър Ивайло Калфин. Според Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет по външна политика, подписването е доказателство, "че Заев може да се справи с въпроси от символично естество, като се започне от стиропорни паметници и се стигне до спора за името с Гърция, който я блокира за ЕС и НАТО".

Подписването на договора на македонски език също преустановява дългогодишната критика от страна на Скопие, че България не признава македонската нация и език. България бе първата страна, която призна Република Македония през 1992 година.
Какво съдържа Договорът:

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество бе публикуван от Министерството на външните работи късно миналата седмица. Той се състои от 14 точки, като най-дебатираните, особено в македонската общественост, бяха признаването на обща история между двете страни, изграждането на мултидисциплинарна научна комисия за изглаждане на историческите недоразумения между двете страни и член, който блокира спорната точка в македонската конституция, насочена към защита на етническите македонци в България, ефективно преустановявайки дългия спор за македонското малцинство у нас. 

Ето някои от основните точки:

- чл. 2, ал. 2
казва, че "българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО". Планът на Заев е да получи помощта на София, за да преодолее несъгласието на Гърция с членството в НАТО и проблема с името.

- чл. 8
постановява, че "двете страни ще организират по съвместна договореност съвместни чествания на общи исторически събития и личности". Това всъщност е голямото ново нещо в договора в сравнение с декларацията от 1999 г., подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски. Ще бъде създадена и експертна комисия на паритетен принцип, която да помогне за тълкуването на общата история.

- чл. 11, ал. 5,
в който "Македония потвърждава, че нищо от нейната конституция" не може да се ползва като повод "за намеса във вътрешните работи на България спрямо лица, които не са граждани на Република Македония". Това на практика затваря вратата за претенции за македонско малцинство в България.

- чл. 14
постановява, че договорът ще бъде подписан на официалните езици – български език, съгласно Конституцията на Република България, и македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония. 


Париж, 01/08/2017 - 17:37

Франция приветства подписания на 1 август Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Бивша югославска република Македония и България, се съобщава на сайта на френското Министерство на външните работи, цитира Фокус. 
Париж се надява, че този договор ще позволи на Скопие и София да засилят диалога помежду си и сътрудничеството в сферата на политиката, икономиката и културата. Франция потвърждава, че добрите съседски отношения и регионалното сътрудничество са ключови за процеса на европейска интеграция. 

С този договор двете страни допринасят за просперитета и стабилността в региона и помагат за установяването на климат, който е благоприятен за разрешаването на двустранните спорове и преодоляването на наследените от миналото проблеми. 



Вашингтон, 02/08/2017 - 09:46

Държавният департамент на САЩ излезе с официален коментар на страницата си в интернет относно Договора за добросъседство между България и Македония.
„САЩ поздравяват България и Македония за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това важно, гледащо напред споразумение признава и преди това силните връзки между двете държави и отваря вратата за дори още по-близко сътрудничество в разнообразни сфери като инфраструктурата и културата. Подписването на договора ще допринесе за политическата стабилност и икономическото развитие в по-широкия регион и предлага окуражаващ пример за това как различията между съседите могат да се разрешат мирно“, пише в коментара на Държавния департамент на САЩ. 



Скопие, 02/08/2017 - 09:49


Историята и имената ги поставихме в основата, с която започнахме да градим европейското и евроатлантическото бъдеще. Това каза премиерът на Р Македония Зоран Заев по време на церемонията по отбелязването на 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание в Скопие, предаде специалният пратеник на „Фокус” в Скопие. „Има светло бъдеще за нашата Република Македония и има бъдеще за всеки в нашата хубавата земя. Историята и имената ги поставихме в основата, с която започнахме да градим европейското и евроатлантическото бъдеще на Република Македония, което води до качествен живот”, подчерта Заев. По думите му е чут заветът на Гоце Делчев и Македония и България са си подали ръце и създали път за развитие. Именно за развитието са необходими доброволно подадени ръце на граждани и народи, които се подкрепят работят заедно. 
„Нашата цел е членството в ЕС и НАТО. Вярвам, че Р Македония прави необходимото. Подадохме ръка и извън границата на Македония и има отговор – подадена ръка. Ние сме заедно със съседите и приятелите си, официалните представители на Р България“, коментира Заев. „Премиерът Бойко Борисов, правителството и парламента на България показват истинска отговорност към общите ни цели, затова днес заедно отправяме посланието. Регионът е подготвен да води политики на зрялост, мъдрост и посветеност на гражданите си. Регионът се отнася европейски и заслужава да придобие правото да се развива в евроатлантическото семейство“, добави той. 


Скопие, 02/08/2017 - 09:58

Илинден е едно голямо общо събитие, общ празник за България и Македония. Това заяви преди церемонията по поднасяне на цветя на гроба на Гоце Делчев в Скопие вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде специалният пратеник на „Фокус“ в македонската столица. „1903 г. избухва най-голямото въстание, в което участват много българи, български офицери, генерали, поручици, капитани. През 1903 г. въстаниците пеят Ботевата песен „Жив е той, жив е там на Балкана“ и Стамболовата песен „Не щеме ний богатства, не щеме ний пари“. България трябва да оказва подкрепа на Македония за присъединяване в НАТО, особено след подписване на Договора за добросъседство, който трябваше отдавна да се случи“, коментира Каракачанов. По думите му тези разправии отдавна е трябвало да спрат. „Приключва един глупав период в историята на две страни, които имат обща история, говорят на един език и имат една култура“, каза още вицепремиерът.




Скопие, 02/08/2017 - 10:20

Да останем задружни и да поставим Р Македония на заслуженото й място. Това каза премиерът на Р Македония Зоран Заев по време на церемонията по отбелязването на 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание в Скопие, предаде специалният пратеник на „Фокус“ в Скопие. „Членството на Македония в ЕС и НАТО ще даде възможност за качествени чуждестранни инвестиции, за конкурентни пазари на родните предприятия. Ще отвори пространство за нови работни места и по-високи заплати. Ще донесе мирен живот в домовете ни, ще мотивира децата ни да прекарат бъдещето си в своята Родина“, заяви Заев.
„Днес, когато се прекланяме пред загиналите за свободното бъдеще, с чисто сърце модем да кажем, че и нашите поколения се бореха за права, за свобода и за човешки животи”, подчерта Заев. По думите му, успехът в развитието на Македония не е на един човек – за това са застанали заедно македонци, албанци, турци, сърби, румънци, роми и други, успехът не е на една група или политическа партия. „Успехът е на всички, без значение от вероизповеданието, етническа принадлежност, пол или убеждения. Успехът е на Македония“, подчерта Заев.
"Изпращам апел за максимална сериозност и ангажираност на всички политически обекти и институции за общата инициатива и действие, днес, когато става въпрос за новата Република Македония в периода след сериозна политическа криза в историята на съвременната държавност. Каквато Македония си изградим, такава ще я имаме. Трябва да празнуваме основаването на държавността на Р Македония и почитаме воините от Илинден и да си спомняме за всички, които са вградили животите в стените на македонската държава. Да изразим почитта към всички онези, които са страдали заради разни идеоложки и политически цели“, коментира македонският премиер.
„Правителството на Македония постави добри основи за сътрудничество и с другите съседи от региона. Имаме право да очакваме, че в бъдеще ще има и други протегнати ръце към нас“, добави Заев.

„Да се обединим заради стратегическите цели, които са от изключителна важност за единността на държавата ни. Очаквам всеки, без разлика от различията, по която и да е основа, да види себе си и да помисли за промените, с които заедно ще напишем новата история на Р Македония. Да останем задружни и да поставим Р Македония на заслуженото й място. Пред себе си имаме цели, както казва Гоце Делчев – трудът е силата, с която човек става голям във всяка инициатива. Нека ни е честит 2 август, денят на нашата Република“, обясни македонският премиер Заев.


Скопие, 02/08/2017 - 11:15

Със съвместно честване и полагане на цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие македонският и българският министър-председатели Зоран Заев и Бойко Борисов тази сутрин в 8 часа започнаха честването на двата македонски Илиндена - 114 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 73 - годишнината от първото заседание на АСНОМ, предаде Deutsche Welle в македонската си редакция.

Двамата бяха посрещнати с аплодисменти. Заев поздрави гражданите на Македония за двата Илиндена, изразявайки "вяра за ясно и светло бъдеще".

"Историята и миналото се основава на изграждането на европейското бъдеще. Послушайте Гоце Делчев, който заръча "да не се губи време". Бъдете горди - пътят на Македония е отворен. Нужни са ни стабилност, развитие и европейско бъдеще", заяви Заев. Той подчерта, че успехът не е на един човек или на една партия, а "на всички жители на нашата Македония", споменавайки всички етнически общности, които живеят в страната.
Министър-председателят подчерта, че след демократичните промени в страната са необходими и демократични промени в региона. "Подадохме ръце, и имаше ръце, които са подадоха към нас. С България заедно изпращаме посланието - регионът се държи европейски и заслужава да живее европейски. В следващия период очакваме и други ръце протегнати към нас ", посочи Заев, изразявайки и своя оптимизъм и този на правителството, че идват по-добри дни за Македония.

Позовавайки се на правителствения реформи план 3-6-9, Заев посочи, че за него като министър-председател е чест да изпълни обещанието за достоен живот и перспективна държава, един голям пробив в новата история на Македония. Заев призова към сплотеност за промени и за "помирение на миналото и настоящето в името на бъдещето". 

С съвместното честване на празника пред гроба на Гоце Делчев честването на празника не завършва. Президентът Георге Иванов в 10 часа ще положи цветя пред паметниците на АСНОМ и на Никола Карев, а след това ще се поклонят пред паметника на първия председател на Президиума на АСНОМ, Методи Андонов-Ченто, където ще има обръщение. Празнуването продължава с тържество по повод първото заседание на АСНОМ, за което в Мемориалния център в Пелинце в 11 часа ще говори вицепремиерът по икономическите въпроси, Кочо Ангушев. Централното честване на празника ще се проведе на Мечкин Камен в Крушево. Там делегация на парламента ще положи цветя на гроба на президента на Крушевската република, Никола Карев. 

Скопие, 02/08/2017 - 12:00

Бойко Борисов в личния си профил във фейсбук: 

Договорът за добросъседство с Македония на практика вече се изпълнява. Днес заедно с македонския ми колега Зоран Заев отбелязахме 114-тата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, като поднесохме венци пред гроба на Гоце Делчев.


Скопие, 02/08/2017 - 12:40

Екатерина Захариева в личния си профил във фейсбук: 


Днес е един от най-вълнуващите дни за мен като първи дипломат на България – заедно с премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев участвах в тържествата в Скопие за почитане на 114 години от Илинденско-Преображенското въстание. На гроба на Гоце Делчев се вееха едно до друго знамената на Република България и Република Македония.
Ние, политиците, показахме, че може да изпълним завета на Гоце Делчев - Македония и България да си подадат ръце и да създадат общ път за развитие.
Надявам се да видя нашите две държави обединени в рамките на обща Европа.

София, 02/08/2017 - 13:30

Виждате от всички институции в Брюксел, външните министри на Германия, Франция, Швеция, Холандия, държавния департамент на САЩ дадоха пример с това как може без посредници между две съседни приятелски държави да се подписва Договор за добросъседство на тези размирни Балкани. Още веднъж благодаря. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание.

„Искам специално да благодаря на вицепремиера Захариева, на нейния екип, на Каракачанов и на всички, които работиха активно. Най-сетне подписахме Договора за добросъседство с Рemw/.rud Македония. Още веднъж благодаря“, заяви Борисов, цитиран от "Фокус". 

Припомняме, че вчера (1 август) Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев подписаха Договора за добросъседство. Документът беше подписан в Скопие след дългогодишно отлагане, а с него двете страни официално признават, че имат "обща история". 


След полагането на подписа си Борисов обяви, че документът трябва да сложи край и на антибългарската пропаганда в Македония. От своя страна колегата му Зоран Заев добави, че България ще е съюзникът на страната му за евроатлантическо бъдеще.


Министър-председателите на двете страни. Източник на снимката: Dariknews.bg

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба