Очи в очи с нея. Готов ли си за тази среща?

Страната ни поема председателството на Съвета на Европейския съюз.

"Поемането" се случва на ротационен принцип - предполагам знаете това и не си мислите, че Републиката ни рязко е дръпнала напред в развитието си до такава степен, че да бъде наградена с Европредседателство. Не, не е така. И все пак за добро или лошо България се интегрира сравнително добре в ЕС (е, не чак толкова бързо, колкото ни се иска, но все пак нещата се случват по един или по друг начин).

Дотук добре. Но се случват разни неща, които не би трябвало да се случват.

Например - през Декември 2017 г. показно бе застрелян данъчен служител, а в началото на Януари 2018 г. - и предприемач с близки отношения до управляващата партия в страната. Впрочем... На връх Нова година имаше и шесторно убийство в Нови Искър, на битова основа.

 Както се казва... Ако пред закона не сме равни, то пред куршумите сме (равни).

 Отделно от това в авторитетни медии от Германия, Франция, Великобритания и други страни с добре развити икономики се появяват компрометиращи страната ни статии, чиито теми могат да бъдат обобщени с една дума:


 Korruption / Corruption / Corruzione / Corruptie / Корупция. 

Будни граждани не щадиха усилията си да разпространяват и коментират текстовете за корумпирана България. (Кого по дяволите трябва да подкупим, за да спрат западните медии да ни наричат "най-корумпираната държава в ЕС"?!?) Публикациите нараниха високото самочувствие на управляващия ни политически елит. Отделни политици се изказваха с различни аргументи и заклинания - "Не сме толкова корумпирани", "Няма държава, в която да няма корупция", "Корупцията е усещане" и т.н. Самият председател на Европейската комисия - Юнкер сподели в телевизионно интервю сходна теза, според която "не всеки българин е корумпиран".

Ако някой гледа, чете или слуша обясненията на политиците, обществениците и другите лица, които аргументирано и координирано омаловажават корупционните явления в България, ще остане с впечатлението, че наистина тук няма корупция и всичко е наред. Но ако този "някой"  направи контакт с реалността (и по-точно с нейната тъмна и сива част, за която никой не говори конкретно) - ще преживее шок, истински шок!

Корупцията наистина е усещане, но тя е и явление с материални измерения. Тя генерира загуби, тя създава пропуснати ползи, тя убива и измъчва по особено жесток начин. Тя има човешки образ и все някога ще се срещнете очи в очи с нея.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба