Търсене в този блог

Translate

9.10.2018 г.

Убийството на Виктория Маринова - факти и реакции

Тялото на 30-годишната жена е открито в събота в храсти близо до кея на река Дунав на труднодостъпно място.
Разпознаването на жертвата е станало късно снощи. Младата жена е била водеща на предаване в една от местните телевизии. Убитата е Виктория Маринова - административен директор на телевизия ТВН, съобщава сайтът "Русе медиа".
Официално МВР потвърди пред "Фокус" за убийството на 30-годишна жена в Русе, без да дава никакви подробности.
По първоначална информация на русенската медиа престъплението е извършено вчера през деня на кея в Русе. Сигналът е подаден около 14.20 часа. Убийството е придружено с изнасилване и жесток побой, с който жертвата е обезобразена и задушена.
"Терминал 3" припомня, че последното предаване на Маринова от 30 септември е включвало интервю с журналисти Димитър Стоянов от "Бивол" и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania, арестувани докато водят разследване за корупция при разпределението на средства за европроекти от "Джи Пи груп"
Полицията работи по няколко версии, но няма данни убийството да е свързано с работата на телевизионната водеща, информира "Нова телевизия".
В сайта на самата телевизия, която се описва като "водещият новинарски и информационен телевизионен канал в Североизточна България", няма информация за убийството на Маринова.
Собственик на телевизия ТВН е акционерното дружество "Май Фай" с капитал 50 хил. лв., в чийто съвет на директорите влиза Маринова. Освен нея в борда са Свилен Максимов и Анна Колева, като Максимов е и представител на дружеството.
Според лиценза на телевизията, даден от СЕМ през 2013 г., собственици са Дамян Николов Найденов и Андрей Желязков Желязков, но в Търговския регистър данните им като членове на борда са заличени.
Според източници на "Дневник" в журналистическите среди в Русе Маринова е била съпруга на Максимов, а е започнала работата в телевизията през март, след развода им. Не е споделяла да е заплашвана.Водела е предаването "Детектор".
Какво съобщиха разследващите четете тук. 
Дневник

Това е последното предаване на тази водеща. Както вече е известно - тялото ѝ е намерено обезобразено в Русе, близо до кея на Дунав. Жената е била изнасилена, нанесен е жесток побой, последван от задушаване.
Асоциацията на европейските журналисти - България е потресена от вестта за убийството на Виктория Маринова, административен директор и водеща в телевизия TVN Русе. АЕЖ-България изразява искрените си съболезнования към семейството и близките на младата жена. Настояваме за ефективно разследване и за бързо изправяне пред правосъдието на отговорните за това брутално престъпление. АЕЖ-България призовава да не бъде изключвана предварително нито една възможна версия за убийството, включително и тази за причини, свързани с работата на жертвата. В същото време, преди да има конкретни и доказани факти, е недопустимо да се спекулира дали инцидентът има отношение към темата за свободата на изразяване в България.
 AEJ-Bulgaria


Убиха журналистка разследваща огромни далавери с обществени поръчки и еврофондове. Полицията е пас. Властта не е в час.
Убитата журналистка е Виктория Маринова. Последното ѝ предаване е от 30 септември и засяга журналистическото разследване известно като Джи Пи Гейт – за една голяма фирма, която ремонтира ул. "Граф Игнатиев" в София и е част от консорциум спечелил "обществената поръчка" за ремонта на тунела Железница на магистрала Струма на стойност от 185 млн. лв. Тя е и главен изпълнител на "Лукойл" по изграждане, ремонт и поддръжка на бензиностанции и газстанции, Виктория Маринова е 30 годишна. Била е жестоко малтретирана, изнасилена и след това убита. И това се случва в град Русе, а не в Карлмарксщад или Кемниц, както сега се нарича този източногермански град. Преди време написах,че у нас годишно стават много повече убийства, отколкото такива извършват мигрантите в Европа от Сирия, Ирак и Афганистан. Ето го и поредното доказателство. Зверовете живеят сред, те не са мигранти.
Александър Йорданов Александров 

Убиха, изнасилиха, удушиха едно младо момиче – журналиста Виктория Маринова.
Забележете убийството е станало вчера по обяд, сигналът е подаден в 14 часа, а чак днес пускат информация, очевидно загрижни за обяснението и публичния гняв!?! Цял ден разлика.
Вижте от кога са първите съобщения днес след 11 часа.
Трябваше да знаем, че разкритията около Джи Пи Гейт/Ге Пи Гейт и изобщо всяка журналистика, която бърка в калта на властта рано или късно ще бъде застигната от съдбата на руските журналисти, които загубиха живота си по нареждане на Путин.
Именно в деня на убийството на Политковская става това убийство – посланието трудно може да бъде по-ясно.
Този път няма да сдържам гнева си и призовавам всички, на които име останало поне малко чувство за справедливост, за почтеност да излязат, да протестират и да свалят – прокуратура, власт, всичката тази измет, да “възстанат”. Не допускайте да ви залългват с приспивни песни – почакайте избори, демокрацията трябва да говори.
У нас демокрация няма, има авторитарен режим и изборите не решават абсолютно нищо.
Не се съмнявайте, ще приложат всички трикове за да опитомят гнева и отложат разплата. Ще изкарат убийството и изнасилването битова драма, ще си поръчат поредния клошар виновник или любовник. Че няма нищо общо с работата и последния и репортаж !? – на такъв ранен етап те вече знаят какво не е?!?.
Не се вързвайте на клетвите на Борисов, на Цацаров – че този път ще бъде по-различно и ще разкрият убийството. Защото те се хранят от закрила на гранд корупцията, която убива и плаща на килъри.
Знаех, че алтернативните медийни канали няма да бъдат приети леко от властта, която вижда че контролът върху централните медии не дава контрол върху съзнанието. Но НИКОГА не съм си представял, че ще минат толкова бързо към убийства.
Време е за сопи. Търпението приключи.
Помните ли как дойде Борисов на власт – с много убийства в ъндерграунда, които бяха плод на интриги, защото никой не влезе в затвора. Говореше се, че има отряд килъри под контрола на службите, който върши мръсната работа. Колко му е да предложиш на престъпник сделка – да му опростиш или смекчиш присъда срещу “услуга”.
С тези хора на власт диалог не може да има – уродливостта в тяхното поведение и манталитет не дават никакъв шанс да намерим за какво да се хванем за да оправдаем липсата си на радикалност днес и сега.
Тази полиция и тази прокуратура нито могат да защитават, нито могат да разкриват каквото и да било, защото служат не на народа, а на олигархичната власт.
Майната ви, господа управляващи.
За това казах, че след като властта мина всякакви предели на арогантността си при обогатяване, ще премине и към премахване на опонентите си.
Ако има журналисти в медиите да не се съобразяват с началниците си, а да търсят хората, които не показват на екраните си.
Днес беше Виктория, утре може да бъде вашата дъщеря или син, може да бъде всеки от нас.
Има два адреса на гнева – прокуратурата и Министерски съвет. Всичко друго е производно.
Terminal3
Това не е последното убийство, ловният сезон за опоненти на властта и олигархията е открит. Тепърва предстои саморазправата и не е речено, че винаги ще бъдат толкова ясни и публични. Има и други начини - медицински, самоубийства и т.н.
След 1989 има толкова много /само/убийства по властови причини извън тези, които се знаят - странна смърт, болнични екзити. Помнете Ваньо Танов - същите хора.
Можеха да убият и двамата журналисти - Димитър Стоянов и румънския журналист, още тогава. Не са подчинили на разпореждане, застрашили са разследване. Случайност и ... властта имала право.
Ilian Vassilev, facebook
 Похватите на ДС заучени от КГБ не са от днес ..Георги Марков , Башев ,Татяна Титянова , в далечнто минало - Горуня ,Луканов .... !? Въпроса е защо отчаяно се връщат към тези похвати ...За мен това е психологически похват ,защото знаят психологията на българите, които от кланета през вековете и конц. лагери през 50-те са във перманентен страх ...Явно не могат да заглушат в наши дни интернет заради ЕС ,но ще се опитат да ти влизат в къщата и да ти измислят обвинения ,че с компютъра си си заплашвал нац. сигурност ,пък ти иди се оправяй десет години с ведомството на червените пелерини ..
Plamen Nikolov, facebook
Тиранията разчита винаги на едно и също нещо - че ужасът, който тя въвежда за закон е толкова страховит, че народът онемява. Погрешно ние наричаме това страх. Тълпата не се страхува. Тя се надява. Най-големите касапници в историята са вършени от хора безразлични. Убийците, истинските, винаги са чисти, защото ореолът над тях отблъсква всяко подозрение, че могат да служат на друго освен на Висшата истина - името, зад което се скрива собствената негодност и комплекси, маската на уродливостта. И самото им име е едновременно смъртна присъда и опрощение за същото това убийство. Робеспиер, Иван Грозни, Хитлер, Сталин - всички те са рязали глави под аплодисментите на тълпата само защото тълпата не е знаела какво друго да прави с ръцете, мислела е, че има някакъв по-голям, скрит от нея план.
ПЛАН НЯМА. Има убийство и изнасилване, сравнимо с действията на Джак Изкормвача, на журналист, разследвал престъпленията на един от най-големите циреи по тялото на България, GP Group JSC. Тази кръв вече е по ръцете на Бойко Борисов (Boyko Borissov). Имаше време, когато стигаше бой през тези ръце. Бой тогава нямаше, Политическа Партия ГЕРБ разцъфтя и днес тези ръце могат само да бъдат отрязани, изгорени, а пепелта разпръсната по четирите посоки на света.
Оттук нататък това не е управление, а врагове на България и българския народ като всеки гражданин трябва където и както е способен да им причини вреда.
Тиберий Баръмов, facebook 
ТЕОРИЯ НА ВЕРОЯТНОСТИТЕ. Може да е случайно. Както напр. бе случайно, че клошар запали тютюневите складове в Пловдив точно в момент, в който те бяха нужни на някого изгорели. Възможно е да е случайно. Но е малко вероятно.
Julian Karadjov, facebook
Сядам да напиша тези редове с ясното съзнание, че едва ли друга русенска медия ще си позволи да ги произнесе по този начин. И това, наистина, е тъжно. Защото иначе медиите в този град ще трябва да си признаят, че са „захлебени“ и дълбоко приспани, за да слугуват удобно само и единствено на властта. От сутрин до вечер да се опитват безрезултатно да убеждават аудиторията си как всичко в града тече по мед и масло. Ами не е така – хората масово са недоволни и се оплакват, но няма кой да чуе проблемите им – няма кой да им даде трибуна.
Знаете ли колко процента са критичните материали срещу местната власт в русенските медии? Пет. Нищо и никакви си 5%, дължащи се основно, да не кажа единствено, на два полулегални сайта. 5% свобода на словото, и то с кански мъки. Това е!
В голямата си част така наречените русенски журналисти днес са сведени до обикновени дръжки за микрофони, отразяващи единствено начертаната от властта линия – без критични въпроси, без собствено мнение, без лице... И как да ги вини човек. Условията са ужасни. Всяко кривване от правия път означава проблеми, тормоз, уволнение и е огромен риск за собствената и на семействата им сигурност... Опасните теми са табу. Журналистическите разследвания са изчезващ жанр в занаята.
Не, не познавах Виктория Маринова, нито телевизионното й творчество, с изключение на първия брой на „Детектор“, оказал се и последен за нея в ефира. Не искам и да спекулирам около предполагаемите версии за ужасната й смърт. Но съм сигурен, че за да разкажеш на аудиторията си в провинциалния Русе за #ДжиПиГейт, или за което й да е друго сериозно журналистическо разследване, разкриващо корупционното лице на властта, очевидно се изисква повече от смелост. Защото не видях друг русенски журналист да извика от стената си в социалната мрежа: „Ние няма да мълчим!“
Колеги от русенските медии, бъдете като Виктория – спрете да мълчите. Излезте открито с лицето си и се опитайте се да кажете на глас това, което каза тя в последното си предаване:
„Картината на разследващата журналистика в България е доста противоречива. От една страна, силен правителствен и корпоративен натиск върху собствениците на медиите и върху самите медии. Все повече забранени теми. Систематично отстраняване на разследващи журналисти. И от друга страна – безспорни успехи на разследвания през последните години, голяма част от които са публикувани и на сайта „Биволъ“. Екипът ни се ангажира и в бъдеще да дава трибуна на журналистически проучвания, както и да извършва и свои такива, касаещи с изключителна степен обществения интерес. Защото това е „Детектор“ - предаването, което отчита лъжата, но дава предимство на истината.“ Виктория Маринова – последни думи в ефира на 1 октомври 2018 г.
Ние също няма да мълчим!
Радко Димитров, издател и редактор на "ФРОНТАЛНО" 
Във връзка с жестокото убийство на Виктория Маринова настояваме:
- властите да осигурят полицейска защита за нейните колеги;
- независимо разследване от европейски прокурори на данните за корупция и кражби на европейски и бюджетни средства, изнесени в #ДжиПиГейт, както и свързаните с тях безобразия в #Хитрино. Това бяха последните теми, върху които работеха Виктория и нейните колеги. Във вторник те планираха да посетят Хитрино.
TVN.bg е единствената българска телевизия, която направи подробен репортаж за #ДжиПиГейт с интервюта на Димитър Стоянов и Атила Биро. След интервюто получихме предложение от TVN да водим там предаване за разследваща журналистика. Ще го направим.
Биволъ
Това е Виктория Маринова. Журналист. Тя беше убита вчера в Русе - изнасилена и пребита до смърт. Всичко това се случва посред бял ден. Това не е шега, не е "партенка" - това е България.
"Грехът" на Виктория е че си е позволила да прави разследване по повод източването на еврофондове в размер на милиони, което от Бивол прозаично нарекоха ДжиПиГейт.
След няколко часа се очаква МВР да дадат официална информация по случая. Ето какво най-вероятн ще кажат:
"Жертвата е 30-годишна. Станала е жертва (тафталогия, ама те толкова си могат) на насиле. Работи се по няколко версии. Издирваме заподозрени." След това ще започнат да разследват роднини, близки, бивши гаджета. Накрая или няма да има достатъчно улики, или ще се намери някоя изкупителна жертва, разследвана на две на три. Първото е по-вероятно. Дори все пак да съдят някого, той няма да бъде осъден. В крайна сметка много е вероятно тези, които водят разследването да са свързани с тези, заради които се води разследването. Защото това е България и тук за хората, които искат да мислят, да разследват истината и да търсят виновните няма сигурност.
Обръщам внимание на всички свои познати и приятели, които са избрали да се наричат журналисти и които са решили да търсят истината. Не се съмнявайте нито за миг че екзекуцията на Виктория (защото това е екзекуция) е послание до всички вас - "Ако си врете носа ще ви отнемем всичко - в това число достойнството и живота". Нека всеки от вас направи сметка сам за себе си дали си струва. Дали е готов на съответните жертви.
В България скоро време няма да се оправим. Не е въпрос на лоша нагласа от моя страна. Просто матрялът е калпав, сори, Бойко и Иво Христов бяха прави. Държавата и организираната престъпност са срастнати в гротеска аберация, която шокира дори автор като Савиано, който е видял най-лошото от италианската мафия. В тази среда за реформа и свобода на словото не може и дума да става. Животът на журналистите струва колкото струва да убедиш един човек да пребие до смърт друг - според зависи.
За това, скъпи мои приятели и познати от журналистическата гилдия - помислете добре дали си струва и дали си струва тук. Не ви казвам да се откажете - не. Казвам ви да помислите кой е най-удачният начин да продължите да търсите истината в държава, която боготвори лъжите.
Изказвам искрените си съболезнования на близките на Виктория. Дано Бог даде покой на душата й и даде заслуженото на онези, отговорни за смъртта й. В крайна сметка, ясно е че те това заслужено в този свят и в тази държава няма да го получат...
Alexander Stoyanov, facebook

 Horrified to learn of the murder of the journalist Victoria Marinova, who was investigating corruption in Bulgaria. The third journalist to be murdered in an EU country within a year. We need a full investigation into this abhorrent crime.
Guy Verhofstadt
В централните емисии на Българска Национална Телевизия. БНТ; NOVA и bTV - нито дума за работата на брутално убитатата журналистка Вероника Маринова. Нито дума за Джи Пи Груп, Биволь, скорошните "случайни" арести на журналисти.
Така изглежда 111-то място по свободата на медиите.
Aleksandar Malinov
 След като 4 дни суперкомпютрът на МВР джуркаше базата данни с няколкохиляди ДНК профила, днес изплю резултата. Той не е 42, а е името на убиеца на Виктория Маринова. И, както се очакваше, той е бездомен клошар. Изненадата му е произходът - румънско-украински-молдовски...
Георги Желязков

Украинец с румънски паспорт, който е водил скитнически живот в храсталаците на Русе е заподозрян за убийството на Виктория Маринова. Според БНР не е украинец, а молдовец.
Как е?
Ruslan Trad

България никога не е била във фокуса на медиите в Германия и много рядко е споменавана..,но от 3 дена сме направо "Звезди" и тема номер 1
1.Осъдени 8 малолетни изнасилваячи от ромски произход - но Българи
2.Убита и изнасилена журналистка
3. Най-замърсена столица и въздух
честито
Valeri S. Petrunov

значи имаме задържан в Русе, ама не е заподозрян за убийството. само пробваме дали ще мине версията с клошара и този път
Г.А.Ангелов

A Ukrainian with Romanian passport who has led a vagrant life in Bulgaria, is suspected of murdering #VictoriaMarinova. According to other version, he was not a Ukrainian, but a Moldovan citizen.
Does not sound very convincing.
Ruslan Trad

 Mobilising MEPs to push for a #Europol investigation into murder of Bulgarian journalist #VictoriaMarinova is a great idea @SophieintVeld ! Maybe we should also think of European financial support for reporters as her colleagues from @BivolBg investigating theaffair with EU funds.
Antoaneta Dimitrova

This morning my prayers are for #DaphneCaruanaGalizia, #JanKuciak, #VictoriaMarinova and my thoughts are for all the people whose life is threatened - even in Europe - only because they are seeking an uncomfortable truth. In this troubled times, we need courage.
Gabriele Guazzo


Няма коментари:

Публикуване на коментар