На крака: звучи Химнът

На 3 октомври 2018 г. четем статия на Георги Ангелов в Дневник.бг със заглавие "Граждани поискаха от парламента да върне ученическите лагери и да са задължителни".
Държавицата ни е толкова малка, че обикновено думата "граждани" в нечие медийно издание ни подсеща що за граждани имаме - обикновено това са хора, които или са/или не са удобни на правителството. В случая това са лица, които действат в синхрон с правителствената политика.

Въпросната публикация може да бъде прочетена тук: https://www.dnevnik.bg/politika/2018/10/03/3321262_grajdani_poiskaha_ot_parlamenta_da_vurne .

Ето какво прави впечатление в нея:

Сред целите на инициативата са посещение на лагерите минимум два пъти годишно, както и да се въведе задължителен ритуал по строяване за химна на България и издигане на българското знаме в началото на деня.
Това, ако ви звучи приятно, добре. Но, за да бъдете в час с актуалната обстановка в страната - вижте това:

България за поредна година остава най-корумпираната страна в Европейския съюз, въпреки че резултатът й минимално се подобрява и в световната класация се изкачва от 75-о до 71-о място сред общо 180 страни. Това показват новите данни в Индекса за възприятие на корупцията през 2017 г. на "Прозрачност без граници". Тази година международната неправителствена организация оценява нивото на корупцията в рекорден брой държави – с четири повече от миналата година. Тенденциите за страната ни са тревожни: корупционният проблем се оценява като системен, а страната е в застой. Тя не само е трайно на дъното в ЕС, но изостава и в региона на Централна и Източна Европа, който бележи общ напредък за поредна година.

А сега, нека погледнем по-общо на темата за задължителния ритуал по строяване за химна:

Децата ще бъдат задължени да се строяват за химна на най-корумпираната страна в ЕС. Има ли по-голямо унижение за тези деца от това? Защо гражданите от въпросната инициатива не погледнат ситуацията от тази страна? Да задължиш непълнолетни лица в строй заради химна на България, която е корумпирана от долу до горе, изцяло, това не би ли нанесло непреодолими психологически травми на въпросните лица?

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба