Търсене в този блог

Translate

27.05.2019 г.

Причина и следствие

Някой беше казал така: "Не възпитавайте децата си, защото те така или иначе ще приличат на вас. Възпитавайте себе си."

С изборите, които правим, ние даваме собствения си пример и принос за следващите поколения. В този смисъл отговорността, която всеки един от нас поотделно носи, не е никак малка. И ако някой си мисли, че нещо незаконно може да остане безнаказано, той е в грешка.

Всяко действие или бездействие води след себе си последствия. Те могат да се проявят веднага или по-късно, но едно е сигурно - появата им е задължителна. Изследвания в областта на неврологията и социологията могат да онагледят как работи една съвкупност от отделни единици. В теорията на хаоса например така наречената "чувствителност към началните условия" (добре онагледена в "Ефекта на пеперудата") представлява само една малка част от реалността, в която всяка една времева точка представлява последствие от други и причина за следващи.

Какво щеше да стане, ако Айнщайн изобщо не беше проговорил - щеше ли да се изплези на онази прословута снимка? Ами ако Достоевски не беше написал "Престъпление или наказание"? Как точно Хитлер попадна на такава ръководна длъжност миналия век? А ти как реши да четеш точно този текст днес?

Няма коментари:

Публикуване на коментар