Национални паркове в България


     Националните паркове са част от защитените територии в България. Според регистъра на изпълнителната агенция по околна среда защитените територии и зони в България са 1086 на брой (към момента). Тези територии и зони представляват около 5% от територията на България. Закон за защита на тези територии е обнародван през 1998 г. и от тогава до днес законът редовно се коригира, като последно е изменян през 2009 г.
     На територията на България съществуват 3 национални и 11 природни парка. В тази статия ще си говорим за националните паркове, като обещавам, че следващата статия, която ще пиша ще бъде на тема "Природните паркове в България".
     Трите национални парка са "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан".

Национален парк "Рила"

Това е най-големият от трите национални парка на територията на България. Територията е обявена за национален парк през 1992 година (24 февруари). Паркът обхваща територия с площ над 81 000 хектара в централните и най-високи части на планината Рила. Тук е най-високият връх на Балканския полуостров - Мусала. На територията на парка са разположени 120 езера. Две трети от площта на парка е покрита от гори. Всъщност горите, намиращи се на територията на национален парк "Рила" представляват 1,5% от площта на всички гори в България. В пределите на парка има четири резервата (Парангалица, Централен Рилски резерват, Ибър и Скакавица).

Национален парк "Пирин"

През годините този национален парк е бил с различни граници и площ, дори с различен статут. В далечната 1962 година (8 ноември) с цел опазване на горските масиви се създава Народен парк "Вихрен". Площта на този народен парк била 6 200 хектара. 18 години по-късно - през 1974 година с указ на министерството на горите се сменя името на парка - т.е. вече говорим не за Народен парк "Вихрен", а за Народен парк "Пирин". Освен смяна на името, паркът претърпява и други промени - към него са включени допълнителни територии, с което се увеличава площта му. 18 години след тази промяна - през 1992 година - Народният парк "Пирин" вече става Национален парк "Пирин". След създаването на Закона за защитените територии в Република България (1998г.) управлението и стопанисването на национален парк "Пирин" става задача на Министерството на околната среда и водите (до 1992 година паркът се управлява от централното горско ведомство). Територията на парка вече е около 40 330 хектара. На територията му има два резервата (Баюви дупки-Джинджирица и Юлен). Тук се намира едно от най-възрастните дървета в България - Байкушевата мура, за която се смята, че е на 1300 години. Националният парк граничи с общините Гоце Делчев, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Струмяни и Сандански. Паркът е разделен на няколко зони с различен режим:
1) Територии със строг режим - това са териториите, заети от резервати (15% от цялата площ)
2) Територии с временнен статут на защита (82% от цялата площ)
3) Незащитени територии - разрешена е човешка намеса. Тук влизат територии с туристически и защитни функции (82% от цялата площ) 

Национален парк "Централен Балкан"

Това е вторият по големина парк на територията на страната ни. Площта му е около 71 700 хектара.
Паркът е разположен в централните части на Балкана. Това,което трябва да запомним е, че тук се намира връх Ботев, а също и най-високият на Балканския полуостров водопад – Райското пръскало. В парка е разположен и географският център на България - местността Узана край Габрово. На територията на национален парк "Централен Балкан" има 9 резервата (Боатин, Царичина, Козя стена, Стенето, Северен Джендем, Джендема, Пеещи скали, Стара река и Соколна).


Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба