Две важни събития от 14 юни 2013г.

Делян Пеевски - новият шеф на ДАНС

Днес управляващите партии тихомълком искаха да направят депутата от ДПС Делян Пеевски шеф на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС). Не им се получи. Тоест не им се получи това да бъде тихомълком и да остане незабелязано от медиите и от обществото, иначе си го назначиха.

Премиерът Пламен Орешарски съобщава своето предложение в Народното събрание за нов шеф на ДАНС. Някои от депутатите в народното събрание са изненадани и, може да се каже, дори и учудени. Народното събрание гласува "За" кандидатурата на Делян Пеевски. Делян Пеевски е новият шеф на ДАНС. Заклева се. На излизане от народното събрание съобщава на журналистите, че ще служи "на държавата и нейните граждани". По-късно през деня Пеевски се среща с главния прокурор - Цацаров, за да обсъдят "някои съдебни производства". (Познайте кои точно съдебни производства ще обсъдят и дали сред тези съдебни производства няма да е и това срещу Цветан Цветанов - бившият вътрешен министър...)

На журналистически въпрос, министър-председателят Пламен Орешарски изрази становището си, че номинацията на Пеевски е лично негова и е обсъдена, забележете, с "ръководството на партиите". Какво значи "ръководството на партиите" и всъщност едно ли ръководство имат всички партии? Не е ли по-правилно да бъде казано "ръководствата на партиите". Или всъщност... може би кандидатурата на господин Пеевски е била изненада и за самия него - така, както е била изненада и за голяма част от социалистите в народното събрание(!). Естествено - всички са изненадани. А най-изненадано е обществото. То - обществото - дори и в най-смелите си представи не си и представяше, че Делян Пеевски ще бъде избран за шеф на ДАНС.

[Няколко думи за господин Пеевски: около 150-килограмов господин (а може би и повече), любовник на фолк певицата Цветелина Янева (въпреки, че външният му вид не е привлекателен и дори стряскащ) и собственик на водещи телевизионни и онлайн медии(TV7, BTV. Blitz.bg offnews.bg и много други). Всичко, постигнато дотук от него е благодарение на майка му!]

Няколко часа по-късно Президентът на Република България Росен Плевнелиев казва, че кредитът му на доверие към новото правителство е изчерпан. След още няколко часа пред Министерски съвет, а по-късно и пред Народното събрание се събират 10 000 (словом - десет хиляди!) мирнопротестиращи граждани, които са против това - Делян Пеевски да бъде шеф на ДАНС. Освен в София, протестни шествия има и в Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Благоевград, Велико Търново и др. Освен срещу новия шеф на ДАНС, в някои градове протестират и искат оставките на областни управители на ДПС. Сред лозунгите се открояват "Червени боклуци", "Кому служиш, Олигарски?" и др. Към 19:00 часа пред Народно събрание и Министерски съвет достъпът от мобилни устройства до мобилни услуги и интернет прекъсва за около трийсет минути; протестиращите не могат да извършват изходящи повиквания и не могат да осъществят достъп до интернет. Протестиращите скандират "Мафия, мафия" и искат оставката на кабинета Олигарски, т.е. на кабинета Орешарски.

Дунав мост 2

Не мога да скрия радостта си от това да виждам как се строят и откриват пътища, магистрали, мостове и други инфраструктурни обекти. Особено днес!
Днес НАЙ-СЕТНЕ бе открит Дунав мост 2. Проект за мост, който да свързва Видин и Калафат има още от началото на 20-и век - през далечната 1909 година. Но едва сега - сто години по-късно вече е осъществен.
Честито да ни е!

Коментари

  1. Протестите продължават и днес. Сред скандиранията се чува "Бареков е капут".

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба