Фрагменти

Тенденциозното търсене на конспиративен и скрит смисъл в неща, изглеждащи на пръв поглед твърде наивно е пълноценен начин за обясняването на света. Няма друга реалност, което да обясни съществуването на конспиративните възгледи: всичко наивно е и конспиративно.

-

Социално животно ли е човекът? Или може би това е един завет, една повеля, която трябва да бъде изпълнена в името на задължението ни да следваме идеите на предците?  Но не са ли нашите предци рожби на друго време и не са ли техните идеи също рожби на онова време? И не се ли различава нашето време от тяхното; Не се ли различаваме ние от тях? Ние сме други и в друго епоха сега живеем. Дотолкова е силна нашата другост (различието между нас и тях).

-

Всяка свобода трябва да познава своите граници, своите предели, отвъд които никога да не пристъпва. Всяка свобода трябва да е ограничена. В противен случай безкрайната свобода може да доведе до всякакви безумия и извращения. Свободата на един може да навреди на хиляди други хора. Но състраданието е чувство на многото, не на малкото; то е популярно чувство, а не елитно. Оттук и двете гледни точки: ако представляваш многото, тълпата - ти ще се бориш за онази свобода, която знае своите граници. Но ако ти не си от многото, а си от малкото - тогава ще радееш за безкрайната свобода - онази, до която малцина са се докоснали. И тъй - според онова, което си, което представляваш, ще се бориш за неговото благо.

-

И тъй - никакви социални класи, никакви обществени прослойки не съществуват в тези редове. Има само два типа хора: тези, които представляват многото и тези, които представляват малкото. Съвършено точна ще е аналогията с израза "Количество - качество". Тук трябва да се спомене и единствената заслуга и принос на диалектическия материализъм изобщо - откритието, че количествените натрупвания водят до качествени изменения.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба