Компромиси, които не бива да се правят

Хоп! Вече и във ВТУ можеш да станеш студент, без да имаш диплома за средно образование. Кандидатства се със служебна бележка, виж тук: http://www.uni-vt.bg/1/?page=8133&zid=1 .
Ей сега ме хвана срам...

Но какво да се прави - ВТУ не е нещо, което съществува независимо от обстоятелствата в страната ни. До две, до три години всеки университет у нас ще включи опцията "СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ, КОИТО НЯМАТ ИЗДАДЕНА ДИПЛОМА" . Но това е само едно от многото проявления на националното пропадане в бездната; нацията ни се саморазрушава с такова темпо, каквото, сигурен съм, няма аналог в световен мащаб. Ниската раждаемост, всичките видове и подвидове кризи (социална, политическа, ценностна, финансова, икономическа, енергийна и прочие и прочие), липсата на желание у политическия елит на нацията към промяна на посоката - всичко това съвсем скоро ще даде своите гнили плодове: плодове - изгнили, преди да са узрели.

А сега в конкретиката. Явлението, при което даден индивид може да премине към следващо образователно ниво, преди да е завършил предходното образователно ниво е явление, представляващо слабост на обществото. Тук се правят компромиси, които не бива да се правят: цели поколения ще останат осакатени заради некадърността на обществения елит да се справи с проблемите в образователната сфера. 

Да, аз разбирам, че някои университети ще затворят врати, ако останат без студенти - но това основателна причина ли е да приемат хора, които не са завършили средно образование? А може би на теория не е и не може да бъде, но на практика е.

Само и само за да не затворят врати. Кой знае - сигурно вече в някои университети събират лични данни на български граждани с цел да бъдат вписвани като студенти, а оттам и да получат държавната субсидия... Може би това вече е започнало да се случва.

Приятели! Братя и сестри! Братовчеди и комшии! Нещата прогресивно вървят в посока към регрес, упадък. И ако елитът на нацията - от когото зависи почти всичко, засягащо нацията - не се вземе в ръце, не направи нещо по въпроса, тогава ще стане още по-зле.

За да тръгнат нещата към прогрес, трябва да бъдат направени много жестоки и безкомпромисни реформи в почти всички сфери на обществото ни. Аз зная, че не всеки харесва реформите, безкомпромисността и принципността, но разберете, моля, че това е единственият път, единствената посока, която можем да поемем в тази задънена улица. Друг начин няма.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба