Търсене в този блог

Translate

18.07.2015 г.

Към администраторите на фейсбук групи

Няколко набързо написани изречения...
Много хора си мислят, че като създадат фейсбук група, единственото нещо, което трябва да направят след това, е да привлекат членове. Но това е само първата стъпка.

Създавайки фейсбук група, ние създаваме една малка виртуална общност.
Създателите на FB-групите често са и администратори.Всеки администратор е длъжен да се грижи за добрата дисциплина в групата си.

Често FB-групите имат по няколко хиляди членове. Това са хора, пръснати по цялата планета, но обединени с обща цел/кауза/умисъл в една група. За не малка част от тези хора публикациите в групата са основно средство за информация.

(Група с 15 000 членове може да има 10 активни потребители - пишещи и коментиращи в нея. Това обаче не означава, че останалите членове не четат, не се информират и не се влияят от пуснатите публикации и коментари.)

Всеки администратор трябва да е наясно какви публикации би допуснал в групата, която администрира. Всеки администратор трябва да знае, че е в ролята на цензор.

Вероятно се досещате, че има добра и лоша цензура. Лошата цензура остана в миналите векове. Добрата цензура обаче включва неща като:
- защита от спам (т.е. изтривате спамещите),
- защита от излишна или заблуждаваща информация (т.е. изтриване на публикации, които не са по темата, които заблуждават и лъжат, които пропагандират непродуктивни мисловни навици и пр.)

Ролята на администратора включва и собствено публикуване в групата. Това се отнася до информация, която самият той счита за изключително важна или полезна.

Администраторите са в роля на възпитатели: те възпитават някаква култура. Чрез публикациите, които допускат/споделят/препоръчват във фейсбук групите влияят върху членовете на групите.

Добрите администратори мислят за своята група и нейните членове. Възприемат това наистина като общност. А всяка общност представлява група от хора със сходни виждания и цели. Администраторите на фб-групите имат за цел да изкарат наяве тези цели и тези виждания; да намерят общото.

* * *

Лично аз съм администратор на няколко фейсбук групи. Редовно изтривам от тях публикации с ясновидки, предсказващи нещо. Правя го не защото не вярвам на ясновидките, а защото информацията, която се публикува е НЕСЕРИОЗНА, слабо или изобщо не аргументирана. По същата причина трия публикации, идващи от жълти сайтове; публикации, в чиито заглавия присъстват "ШОК", "УЖАС", "(СНИМКИ)", "(ВИДЕО)", "ВИЖТЕ КАК..." и други подобни, изписвани много често с главни букви.

Съветвам администраторите на групите във фейсбук, които не са наясно с важността на собствената си персона спрямо членовете в групата си - да се вземат в ръце незабавно! Всички ние, макар и всеки поотделно, носим отговорност за състоянието не само на гражданското общество, но и за цялостната обществена обстановка в страната ни.

Осъзнайте, че ние не сме просто присъстващи, ние сме действащи и задаващи посоката, в която се движим.

1 коментар:

  1. Здравейте,публикацията ви относно ролята на администраторите в една група,напълно съвпада с моите лични убеждения.От скоро и аз съм един такъв администратор,но ми се появи проблем с един от участниците.По ред причини(част от които сте изброили по горе) въпросната личност вече не е член на въпросната група ,но въпреки това намира начин да влиза и да публикува коментарии .Бихте ли ми помогнали със съвет?
    Предварително благодаря.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване