Към администраторите на фейсбук групи

Няколко набързо написани изречения...




Много хора си мислят, че като създадат фейсбук група, единственото нещо, което трябва да направят след това, е да привлекат членове. Но това е само първата стъпка.

Създавайки фейсбук група, ние създаваме една малка виртуална общност.
Създателите на FB-групите често са и администратори.Всеки администратор е длъжен да се грижи за добрата дисциплина в групата си.

Често FB-групите имат по няколко хиляди членове. Това са хора, пръснати по цялата планета, но обединени с обща цел/кауза/умисъл в една група. За не малка част от тези хора публикациите в групата са основно средство за информация.

(Група с 15 000 членове може да има 10 активни потребители - пишещи и коментиращи в нея. Това обаче не означава, че останалите членове не четат, не се информират и не се влияят от пуснатите публикации и коментари.)

Всеки администратор трябва да е наясно какви публикации би допуснал в групата, която администрира. Всеки администратор трябва да знае, че е в ролята на цензор.

Вероятно се досещате, че има добра и лоша цензура. Лошата цензура остана в миналите векове. Добрата цензура обаче включва неща като:
- защита от спам (т.е. изтривате спамещите),
- защита от излишна или заблуждаваща информация (т.е. изтриване на публикации, които не са по темата, които заблуждават и лъжат, които пропагандират непродуктивни мисловни навици и пр.)

Ролята на администратора включва и собствено публикуване в групата. Това се отнася до информация, която самият той счита за изключително важна или полезна.

Администраторите са в роля на възпитатели: те възпитават някаква култура. Чрез публикациите, които допускат/споделят/препоръчват във фейсбук групите влияят върху членовете на групите.

Добрите администратори мислят за своята група и нейните членове. Възприемат това наистина като общност. А всяка общност представлява група от хора със сходни виждания и цели. Администраторите на фб-групите имат за цел да изкарат наяве тези цели и тези виждания; да намерят общото.

* * *

Лично аз съм администратор на няколко фейсбук групи. Редовно изтривам от тях публикации с ясновидки, предсказващи нещо. Правя го не защото не вярвам на ясновидките, а защото информацията, която се публикува е НЕСЕРИОЗНА, слабо или изобщо не аргументирана. По същата причина трия публикации, идващи от жълти сайтове; публикации, в чиито заглавия присъстват "ШОК", "УЖАС", "(СНИМКИ)", "(ВИДЕО)", "ВИЖТЕ КАК..." и други подобни, изписвани много често с главни букви.

Съветвам администраторите на групите във фейсбук, които не са наясно с важността на собствената си персона спрямо членовете в групата си - да се вземат в ръце незабавно! Всички ние, макар и всеки поотделно, носим отговорност за състоянието не само на гражданското общество, но и за цялостната обществена обстановка в страната ни.

Осъзнайте, че ние не сме просто присъстващи, ние сме действащи и задаващи посоката, в която се движим.

Коментари

  1. Здравейте,публикацията ви относно ролята на администраторите в една група,напълно съвпада с моите лични убеждения.От скоро и аз съм един такъв администратор,но ми се появи проблем с един от участниците.По ред причини(част от които сте изброили по горе) въпросната личност вече не е член на въпросната група ,но въпреки това намира начин да влиза и да публикува коментарии .Бихте ли ми помогнали със съвет?
    Предварително благодаря.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба