Суровата статистика за демографската катастрофа наоколо

В една от последните статии на Огнян Георгиев за Капитал (виж тук) се изгражда панорамен изглед на причинно-следствените демографски взаимодействия между минало, настояще и бъдеще. Подбрах няколко изречения от статията по-долу.

"Според статистиката на "Евростат" за последната година населението на страната ни е намаляло с 43 хил. души." 


"Според един от последните доклади на работна група към МВФ за последните 25 години от региона на  Източна и Централна Европа са си тръгнали 20 млн. души - 5% от населението. Тук, твърдят данните на Световната банка, е най-устойчивото, продължително и притеснително спадане на населението в съвременната история." 


"В графиките на МВФ има очевидна връзка между броя напуснали с висше образование и нивото на институциите, правосъдната система и корупцията."

"Не е особено трудно да се види, че най-враждебно настроени към вълната бежанци и мигранти, заляла Европа, са именно държавите, загубили голям дял от населението си. Това може да звучи парадоксално, но е обяснимо - усещането за чисто физически смаляваща се идентичност води до агресивност при нейната защита. Идеята на политическите "дизайнери", които предлагат с лека ръка замяната на загубено население с ново, подценява степента на фрустрация и шок от случилото се в тези държави."

Цялата статия вижте тук:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/10/28/2852788_predi_vsichki_da_si_otidat

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба