Дойде времето на съзерцанието

Подсъзнателните команди ни тласкат по пътя на по-малкото стрес, по-рационалното обяснение на живота и по-семплия изглед. С времето тези неща стават все по-осезаеми за всеки от нас.

Забързаното ежедневие не ни позволява да осъзнаем какво оставяме след себе си у другите и около тях. Често не вземаме възможно най-правилните решения, а вместо тях - избираме онова, което е лесно. По този начин нагрубяваме някого, но и той не се сърди, защото пребивава в същото ежедневие, в което и ние.

Едно кратко действие сега, може да донесе след време тежки последствия. Помислете си - ако счупите орех със зъби - зъбите ще се сдобият с пукнатина, която след време прераства в нещо по-сериозно. И единственият начин да избегнете това "по-сериозно нещо", е като посещавате често дентиста си, т.е. вие наблюдавате процеса.



Но ако изобщо не предполагате за дадено последствие, вие няма как да наблюдавате процеса, водещ до него. В този случай вие ще бъдете меко казано изненадани, когато се случи. Вероятно единственият начин да се предпазим от неочаквани следствия е чрез малко повече умствен напън - разбирай критично мислене. Знам, че е трудно, но и знам, че не е невъзможно.

Пластмасовата бъркалка, с която разбъркахте вчера сутринта кафето си, твърде вероятно е да започне да се разлага дълго време, след като вие самите сте се разложили. Твърде вероятно е същата бъркалка да е напълно разградена след смъртта на внуците ви.

Мислете за това.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба