Онлайн банкирането - не винаги това, което очакваш

В условията на пандемия и извънредно положение, заедно с придружаващата го социална изолация и безкрайно стоене вкъщи, на човек му остава време за почти всичко, което му мине през ума.

Дали ще се промени животът ни след тази ситуация - четете в тази дискусия: Как ще се промени живота ни, навиците ни и всичко останало след като тази пандемия отмине?

Подобни ситуаации са идеалното време да опознаем себе си и света около нас (най-общо казано). Актуални са различни курсове и семинари по обучение за работа със софтуер, чужди езици и други подобни. Например aula.bgmondly.com, а защо не и audiobook.bg.

Макар да съществува изобилно количество от безплатни ресурси, не малка част от образователните опции са платени. А най-добрият начин да ги платиш е чрез онлайн банкирането - опция, която всяка банка предлага, чрез свое приложение.
Кои са нещата, които онлаайн банкирането не може или се затруднява да прави?

Тук посочвам нещата, които не могат да се направят в мобилните приложения на три банки, опериращи на българския пазар. Говоря изцяло от личен опит, без да правя реклама или антиреклама на която и да е банка. 

На първо място - онлайн банкирането работи почти изцяло с работното време на банков офис. Което означава, че ако правителството е решило 17 април 2020 г. (петък) да бъде неработен ден, единствените две неща, които можете да направите, са следните:
1. Да погледнете цифрите в банковата си сметка.
2. Да правите превод между собствени сметки (в една и съща банка).
Ако решите да наредите превод извън вашите сметки, той ще бъде изпълнен едва когато отвори офисът на банката - в случая 4 дни по-късно, на 21 април, вторник.

На второ място - не можете да откажете превод на средства онлайн. Но, вижте, можете да го направите офлайн, като посетите офис на банката и заплатите скромна такса, варираща от 15 до 30 лв.

Оптимизирането на процесите е неизбежно явление във всяка сфера и всяко място по света. Това е изводът, който можем да направим, ако погледнем голямата картина. Просто е въпрос на време.

Самият факт, че искаме нещо да се промени - дефинираме го, анализираме го и т. н. - означава, че не сме се отказали от активната роля да подобряваме света около себе си. Нещо повече - осъзнали сме ролята си.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба